Waar de één zijn patenten gewoon vrijgeeft, vechten anderen elkaar de tent uit. Het is dan ook lucratieve business.
De eerste klap is een daalder waard. Vandaag (vrijdag) bleek dat Philips de in het Verenigd Koninkrijk tegen Nintendo aangespannen patentzaak heeft gewonnen. Het Nederlandse electronicaconcern is dus in zijn gelijk gesteld in de stelling dat Nintendo door Philips gepatenteerde technologie heeft gebruikt voor hun Wii-spelcomputers. Het gaat om twee patenen die bewegingen van spelers registreren en vervolgens worden verwerkt in een game, misschien wel de belangrijkste feature van de Wii-console. Na de positieve uitspraak wacht nu een hoorzitting over de schadevergoeding die Philips kan indienen. Philips beraadt zich op dit moment over de hoogte van de schadeclaim.
Domino-effect
Deze uitspraak in de UK is nog maar het begin van een reeks gunstige uitspraken, zo hoopt Philips. In 2012 startte Philips namelijk een soortgelijke procedure in Duitsland, in 2013 in Frankrijk en onlangs nog in de VS. In de staat Delaware eist Philips naast een riante schadevergoeding ook een verbod op de verkoop van de oude en nieuwe Wii, waarin de bewuste technieken zijn gebruikt. Als Philips net zoals in de UK in die overige drie landen in het gelijk wordt gesteld, hoef je geen econoom te zijn om te beseffen dat dit soort patentzaken lucratieve business is. Nintendo zit sowieso in de hoek waar de klappen vallen. De rechter bepaalde vorig jaar nog dat Nintendo 30 miljoen dollar moest betalen aan de Japanner Seijiro Tomita, omdat Nintendo 3D-technieken gebruikte waar hij patenten op bezit.
Zo kan het ook
'Why can't we all just get along', sprak Martin Luther King ooit (net als Jack Nicholson in Mars Attacks). Elon Musk, ceo van Tesla, is een soortgelijke mening toegedaan. Als-ie ergens een hekel aan heeft, is het wel aan gesteggel over patenten. Dat geknibbel om rechten staat echte innovatie alleen maar in de weg, vindt hij, getuige ook het micro-geneuzel tussen Samsung en Apple. Vandaar dat hij vorige week op vrijdag de 13de alle patenten op de Supercharger van Tesla vrijgaf. In zijn blog op de website van Tesla zegt Musk dat op deze manier iedereen zijn bijdrage kan leveren aan de verbetering van de elektrische auto en diens technologie. ‘Wij geloven dat Tesla, andere elektrische autofabrikanten en de wereld profiteren van een gezamenlijk, zich snel ontwikkelend technologieplatform.’ Overigens gaf hij in 2013 ook al de patenten vrij voor de Hyperloop, de supersneltrein die hij wil realiseren tussen Los Angeles en San Francisco.
Facebook buigt niet
Maar je kunt ze ook verliezen, patentzaken. Vraag maar aan de erven van Johannes van der Meer en het bedrijf Rembrandt IP, die afgelopen dinsdag (17 juni) een rechtszaak tegen Facebook verloren, die ze in 2013 hadden aangespannen. Volgens de familie schendt Facebook al sinds de oprichting in 2004 twee patenten van de inmiddels overleden Johannes van der Meer, die hij in 1998 en 2001 vastlegde en zaken behelsde als het nieuwsoverzicht, het kunnen aanmaken van groepen en delen van foto's. Hij vroeg deze patenten aan nadat hij de website Surfbook ontwikkelde, een platform waarop mensen informatie verzamelden en deelden met bepaalde groepen. De jury in Virginia vond dat deze patenten niet geldig en niet geschonden zijn en vond het daarnaast opmerkelijk dat de rechtszaak pas in 2013 werd aangespannen, terwijl Facebook al sinds 2004 in de lucht is. Rembrandt IP gaat hoogstwaarschijnlijk tegen de uitspraak in beroep.