Als je voor kwaliteit wilt gaan en het beste talent aan wil trekken, moet je op tijd beginnen. En daar gaat het nog wel eens mis, want organisaties beginnen vaak pas met personeel werven als ze iemand nodig hebben.
De Topgrading methode laat zien hoe je als werkgever stap voor stap kunt zorgen dat je A-spelers in de markt naar je toetrekt en voorkomt dat je moet schikken voor nieuwe medewerkers die toevallig op dat moment beschikbaar zijn.
Personeel werven volgens Topgrading kost tijd én levert je veel op
Topgrading is een stap-voor-stap proces om nieuw, getalenteerd personeel te werven, te selecteren en te ontwikkelen. Het doel hierbij is dat je niet schikt voor wat op dat moment toevallig beschikbaar is – het beste uit het slechtste – maar dat je de standaard verhoogt en alleen voor A-spelers gaat. Waarom? Omdat je alleen met de beste medewerkers moeiteloos en zonder gedoe kunt groeien.
- De eerste 3 stappen uit de Topgrading methode kun je teruglezen in dit artikel: Topgrading methode: 3 tips om nieuw talent te werven.
- Stap 4, 5, en 6 uit de Topgrading methode kun je teruglezen in dit artikel: De werving- en selectieprocedure volgens de Topgrading methode.
- En in het voorgaande artikel beschreven we stap 7, 8 en 9: 3 manieren om personeel te werven volgens de Topgrading methode.
Stap 10, 11 en 12 uit de Topgrading methode
Stap #10 Check de referenties
Referenties checken is een belangrijke stap in het wervingsproces die ondernemers vaak overslaan. Het kost namelijk tijd. Het leert je niets nieuws, dus is het toch logisch om de referentiechecks te skippen? Nee dus, want referenties leveren waardevolle informatie op die vaak niet in de interviews naar voren komt.
Drie voorbeeldvragen:
- In welke context en verhouding werkten jullie met elkaar? En hoe verliep deze samenwerking?
- Wat waren de sterke punten van de kandidaat?
- En waar zaten in jullie samenwerking de verbeterpunten bij de kandidaat?
Stap #11 Werk nieuwe medewerkers goed in
Personeel werven is één ding, maar hoe werk je een nieuwe medewerker goed in? Het lijkt misschien simpel, maar in de praktijk gaat het vaak fout. En een goede start is essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe medewerkers. Of een nieuwe medewerker zijn of haar plek vindt hangt af van begeleiding en coaching. In dit artikel beschrijven we 3 tips voor de start van een nieuwe medewerker:
- Organiseer een goede overdracht;
- Maak een agenda;
- Zorg voor constante begeleiding.
Stap #12 Meet het effect van de werving
Net als alle andere stappen uit de Topgrading methode, kost ook de laatste stap tijd, maar levert het je heel veel op. Je zorgt dat je ieder jaar de allereerste stap uit dit proces herhaalt. Daarmee krijg je belangrijke informatie of Topgrading voor jouw organisatie werkt.
Je gaat het wervingsproces dan dus weer op de volgende manieren meten:
- Het percentage A-spelers;
- Het percentage mislukte aannames;
- De kosten van mislukte werving.
Wil je meer weten over de Topgrading methode, nog meer manieren om personeel te werven, en hoe je deze meteen in de praktijk kunt toepassen? Kom dan naar de Topgrading workshop en leer onder leiding van scale-up expert Pieter van Osch hoe je de beste mensen kunt werven!