Een kwart van het personeel van de Berenschot Groep stapt op. 110 adviseurs en medewerkers splitsen zich af van de Utrechtse adviesgroep en gaan verder onder de naam AT Osborne. Met de aderlating verliest Berenschot een geheel bedrijfsonderdeel dat is gespecialiseerd in bouwadvies.
De scheidende divisie, in 1967 opgericht als Berenschot Osborne, voelde zich al een tijdlang niet meer lekker binnen de Berenschot Groep, zo meldt Het Financieele Dagblad. De zelfstandigheid van het bedrijfsonderdeel, compleet met een eigen statutaire directie, dreigde te verdwijnen. Osborne heeft een jaaromzet van 15 miljoen euro. Het nieuwe bedrijf treedt op als manager van projecten in huisvesting, bouw, infrastructuur en milieu.
Osborne-directeur Gerrit Afink zegt de afgelopen zes jaar steeds meer zeggenschap te hebben ingeleverd. Sinds de groepsdirectie in 2003 besloot dat alle divisies dezelfde centrale leiding zouden krijgen, leeft het idee van verzelfstandiging. Ergernis over winstdeling, een ondeugdelijk automatiseringssysteem en hoge overheadkosten droegen bij aan de beslissing de Berenschot te verlaten. Mede door vervroegd afschrijven van het automatiseringssysteem boekte bedrijfsonderdeel Osborn voor het eerst in zijn geschiedenis een nettoverlies. De groepsdirectie stelde toen ook de winstdeling van de Osborne-medewerkers ter discussie, ‘terwijl onze eigen mensen in 2002 juist een absolute topprestatie hebben geleverd.’ Het personeel van de nieuwe vennootschap AT Osborne heeft de aandelen Osborne van de Berenschot Groep gekocht.
Berenschot-bestuursvoorzitter Theo Camps zegt dat hij de grieven van Osborne kan ‘invoelen’. De bouwadviseurs werken in een andere markt dan alle andere managementconsultants. ‘Toch moeten ze via de overheadkosten ook meebetalen aan de marketing waarvan alleen de andere werkmaatschappijen profiteren’, aldus Camps in Het Financieele Dagblad. (bron: Zibb.nl, Het Financieele Dagblad)