De extra kostenposten die bij een ontslag komen kijken, voor exitgesprek, afscheid, vervanging en inwerking, worden door de werkgever vaak vergeten. En dat terwijl deze posten de totale ontslagkosten in veel gevallen zelfs meer dan verdubbelen.
Stel je bent 38 jaar, accountmanager en hebt een brutoloon van 3500 per maand. Na een dienstverband van twee jaar heeft het bedrijf je plotseling niet meer nodig. Als pleister op de wond krijg je een, volgens de kantonrechterformule berekende, ontslagvergoeding van rond de 7000 euro. Daar komt je voormalige werkgever goed mee weg denk je… maar niets is minder waar. Want dit is slechts 18 procent van het totale bedrag die na bijtelling van de extra kosten voor afscheid, werving en selectie, vervanging en inwerkkosten neerkomt op 39.375 euro.
Kosten die verbleken bij het volgende voorbeeld: het ontslag van een 47-jarige directeur met een maandsalaris van 10.000 euro en een dienstverband van twintig jaar. Zijn ontslagvergoeding of ‘gouden handdruk’ komt neer op 258.500 euro. De bijkomende kosten bedragen nog eens 96.250 euro, oftewel 27 procent van de totale kosten van bijna 355.000 euro. Extra kosten die gek genoeg door werkgevers vaak vergeten worden. Werkgevers zouden dus voordat ze iemand blind van woede de deur wijzen in elk geval eerst even tien tellen aan het totale kostenplaatje moeten denken.
Personal finance nieuws
Premies hoger
door ouderen
Nederlanders worden steeds ouder. De verwachting voor 2050 is dat mannen gemiddeld 82 jaar (6 jaar ouder dan nu) en vrouwen 84,5 jaar (3,5 jaar ouder dan nu) zullen worden. Deze toename van de levensverwachting is hoger dan verwacht en zal op termijn leiden tot hogere premies voor pensioenen en lagere premies voor overlijdensverzekeringen. Voor de beeldvorming: de vuistregel bij een lijfrenteverzekering is dat elk extra jaar levensverwachting een premieverhoging van 3,5 procent veroorzaakt.
Studie belangrijker
dan hoger salaris
Slechts 16 procent van de bedrijven is volgend jaar van plan het basissalaris te verhogen. Zes van de tien bedrijven geeft aan meer geld te willen stoppen in de studie- en ontwikkelingsmogelijkheden van hun werknemers. Dat blijkt uit een Europees onderzoek dat is uitgevoerd onder 430 Europese bedrijven. Daarnaast blijkt dat 83 procent zich vooral gaat richten op het aantrekken en behouden van werknemers.