Wie op zoek is naar bedrijfsapplicaties kan kiezen tussen de bekende grote en een handvol kleinere spelers. De slimste bedrijven zorgen echter voor ervaring met open sourcesoftware. "Grote kans dat u daar meer van gebruikt dan u weet."
Open source is onstuitbaar. Dat zegt ict-onderzoeksbureau Gartner in een rapport van april dit jaar. Over een jaar of vier is deze openbare en min of meer vrijelijk beschikbare software op een of andere manier in gebruik bij 90 procent van alle bedrijven. "Wie de belangrijkste kenmerken en de impact ervan onvoldoende begrijpt, snapt weinig van het hedendaagse softwarelandschap", aldus Gartner.
Het gaat volgens de ict-analisten daarbij niet om ervaring met de bekende open source-merken zoals Linux (een besturingssysteem voor pc's, mainframes, mobieltjes en alle andere computerapparatuur), Firefox (een populaire webbrowser), JBoss (een server voor Javaapplicaties), Apache (‘s werelds meest gebruikte webserver) of Eclipse (software- ontwikkelgereedschap). Nee, het gebruik van open source groeit eerder sluipenderwijs. Bedrijven zullen het tegenkomen in de ict-systemen waarmee ze in XML-gevatte ict-diensten afhandelen, bij interactie op het internet, bij het beheer van data en in handelingen van gebruikers.
Open source is te beschouwen als een goedkope manier voor het ontwikkelen van standaardapplicaties waaronder een besturingssysteem, standaard kantoorapplicaties, het aanbieden van websites of het afhandelen van e-mail. Gartner: "Alle grote softwarefabrikanten gaan op een of andere manier open source inzetten voor de verdere ontwikkeling van hun producten. Zo'n bedrijf gebruikt open source als standaardbouwsteen en concentreert zich op die functies die voor klanten waardevol zijn."
Open overheden
Een opvallende omarming van open source vindt wereldwijd plaats bij publieke overheden. In heel Europa beginnen deze zich de kosten te realiseren van vendor lock-in, zien ze hoe het hun publieke diensten goedkoper maakt en meer lokale softwarebedrijven ten goede komt.
In Duitsland zet het ministerie van Buitenlandse Zaken alle 11.000 desktops over naar open source, inclusief die in ambassades. In Spanje zijn het de regioregering van Extremadura en Andalucía, scholen in Catalonië en het stadsbestuur van Zaragoza. In Italië wil het parlement worden overgezet op open source en experimenten enkele regio-overheden ermee. Frankrijk telt vele voorbeelden van publieke overheden die overstappen of willen overstappen. Grootste voorbeeld is hier de gendarme, die 70.000 desktops overzet op Linux.
Ook in Nederland wordt middels overheidsbeleid de stap gezet naar een open overheids-ict. Het kabinet wil dat overheden en semi-overheden open ictstandaarden gaan gebruiken en vraagt om meer inzet van open source-software.
Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk wil dat in 2009 alle ministeries de plannen klaar hebben waarmee ze meer open source-software zullen gaan inzetten. "Mede-overheden en instellingen voor onderwijs, zorg en sociale zekerheid moeten die implementatiestrategie in 2010 gereed hebben", schrijft hij eind 2007 aan de Tweede Kamer.
Van alle Nederlandse gemeenten is volgens een inventarisatie van Ososs, een in open source gespecialiseerd ictproject van de overheid, al zeven procent bezig met het overstappen naar OpenOffice, een open source alternatief voor Microsoft Office. Dat betreft onder meer de gemeenten Amsterdam (Zeeburg), Heerenveen, Vaals en Vlieland. Groningen is met 3650 desktops tot nu toe de grootste gemeente die Microsoft de rug toekeert met een overstap naar Open Office.
In Amsterdam wordt op kleine schaal getest of de complete desktopomgeving kan worden opengebroken. Afgelopen zomer begonnen 125 ambtenaren bij de dienst Wonen en in stadsdeel Zeeburg aan een test met Suse Linux en OpenOffice. Bij het Octrooicentrum Nederland, het voormalige Bureau voor Industriële Eigendom, worden in de loop van 2008 alle 155 werkplekken omgezet naar open source.
Nog interessanter is het besluit van Nederland om documenten op te slaan in zogenoemde open standaarden, een openbare en vrijelijk te gebruiken technische specificatie die precies omschrijft hoe de inhoud en de opmaak van documenten tot stand komt. Heemskerk: "Rijksdiensten ondersteunen vanaf april 2008, naast de huidige bestandsformaten, Open Document Format (ODF). Mede-overheden en overige instellingen volgen zo snel mogelijk, doch uiterlijk december 2008."
Standaardoorlog
Nederland kiest met ODF voor een documentstandaard die niet zonder moeite met Microsoft Office is te gebruiken, maar wel een default-optie is in het gratis OpenOffice. Ook in België, Denemarken en Litouwen is ODF inmiddels een van de overheidsdocumentstandaarden en in verschillende andere EU-lidstaten wordt zo'n besluit overwogen.
Deze beleidskeuze zorgde het afgelopen jaar voor een ongekend felle strijd tussen Microsoft en voorvechters van open source (en open standaarden). Dat bedrijf slaagde er eind maart op het nippertje in een eigen alternatief voor ODF, OOXML, goedgekeurd te krijgen door de Internationale Standaardisatieorganisatie (ISO). Het ging gepaard met fel protest van open source-voorvechters. Die stellen dat Microsoft het ISO-proces heeft misbruikt.
De beschuldigingen zijn dusdanig sterk dat de Europese Commissie inmiddels begonnen is met een onderzoek. Het heeft de standaardcommissies van alle EU-lidstaten per brief verzocht om mogelijk misbruik van het ISO-proces te melden. Dé vraag die de EU zich stelt, is uiteraard of het zich in haar wetten en documenten afhankelijk moet maken van een standaard of een standaardisatieproces dat door een veroordeeld monopolist naar de hand kan worden gezet.
Marktwerking
Zulke bezorgdheid over voldoende marktwerking en vrije concurrentie is er wat andere grote standaardpakketten betreft een stuk minder. Op de markt voor boekhouding, bedrijfsprocessen, voorraadbeheer, marketing, klantenbeheer en software voor het analyseren van al deze data zijn er immers altijd een paar dominante spelers die elkaar fel beconcurreren. De grote vraag hier is welke aanpak het beste werkt: al deze applicaties afnemen van één leverancier of een mengeling maken van verschillende pakketten (‘best of breed', is daarvoor de ict-vakterm). Dat eerste is uiteraard wat de softwareleveranciers vertellen, Oracle voorop. De meeste klanten kiezen voorlopig voor ‘best of breed'.
Marktwerking
Zulke bezorgdheid over voldoende marktwerking en vrije concurrentie is er wat andere grote standaardpakketten betreft een stuk minder. Op de markt voor boekhouding, bedrijfsprocessen, voorraadbeheer, marketing, klantenbeheer en software voor het analyseren van al deze data zijn er immers altijd een paar dominante spelers die elkaar fel beconcurreren. De grote vraag hier is welke aanpak het beste werkt: al deze applicaties afnemen van één leverancier of een mengeling maken van verschillende pakketten (‘best of breed', is daarvoor de ict-vakterm). Dat eerste is uiteraard wat de softwareleveranciers vertellen, Oracle voorop. De meeste klanten kiezen voorlopig voor ‘best of breed'.
Standaardsoftware- profielen
Atos Origin ***
Directie: Rob Pols
Papendorpseweg 93, 3528 BJ Utrecht, T 088-265 5555
E [email protected] , www.nl.atosorigin.com
Profiel: Atos Origin is de grootste beursgenoteerde Europese ITdienstverlener, met een omzet van ruim vijf miljard euro. Atos Origin realiseert jaarlijks een omzet van € 5,8 miljard in veertig landen met een werknemers-aantal van 50.000 van wie circa 9.000 in Nederland, waar Atos Origin marktleider is. Atos Origin heeft haar naam aan de Olympische Spelen verbonden als wereldwijde IT-partner. Het bedrijf integreert, beheert en beveiligt het IT-systeem dat scores, evenementinformatie en gegevens over de deelnemende atleten wereldwijd beschikbaar stelt aan toeschouwers en de media.
Kernactiviteit: Atos Origin is marktleider in Nederland voor de belangrijkste erp-pakketten en combineert dit met een portfolio gericht op customer relationship management, electronic document management, web content management en workflow management oplossingen. De dienstverlening omvat consultancy, implementatie en beheer.
Specialiteit: Atos Origin stelt klanten in staat hun visie om te zetten in resultaten door de toepassing van consulting, systeemintegratie en managed operations. Het bedrijf ontwikkelt, implementeert en beheert ict-oplossingen.
Doelgroep: Top 500-ondernemingen in de sectoren Financial Services, Manufactoring, Public, Telelecom, Utilities, Healthcare, Media, Retail en Transport.
Accenture **
Directie: Anja Groenewoud (country Managing Director Nederland)
Gustav Mahlerplein 90, 1082 MA Amsterdam, T 020-403 83 83
E via formulier op de site www.accenture.com/countries/netherlands
Profiel: De dienstverlening van adviesorganisatie Accenture is breed en varieert van business consulting en technology services tot outsourcing. Wereldwijd zijn er ongeveer 146.000 medewerkers aan Accenture verbonden. In Nederland zijn dat er 2200. Accenture opereert onder het motto ‘High Performance. Delivered.'
Kernactiviteit: Accenture is implementatiepartner en verricht veel werk bij grote multinationals en overheden. Vaak gaat het om omvangrijke en complexe projecten. Accenture implementeert en onderhoudt applicaties en omgevingen zoals SAP, Oracle, Peoplesoft, Siebel en Java/J2EE. Accenture maakt gebruik van standaardpakketten van SAP, Oracle en Microsoft. Veel bedrijfsprocessen zijn uit te voeren volgens een standaard template, wat voor kostenbesparing zorgt.
Specialiteit: Accenture biedt hoogwaardige dienstverlening tegen een concurrerende prijs.
Doelgroep: Accenture bedient de sectoren automotive, bouw&infrastructuur, chemische industrie, communicatie&hightech, consumentengoederen en -diensten, energie, utilities & natuurlijke hulpbronnen, financiële dienstverlening, verzekeringen, gezondheidszorg, luchtvaart, media&entertainment, overheid, retail, transport&vervoer & logistiek.
Capgemini **
Directie: Henk Vermaas (algemeen directeur Capgemini Nederland)
Papendorpseweg 100, 3528 BJ Utrecht, T 030- 689 00 00
E [email protected] , www.nl.capgemini.com
Profiel: Capgemini heeft meer dan 83.000 werknemers en is naar eigen zeggen de mondiale marktleider in consulting, technologie, outsourcing en local professional services. Het hoofdkantoor van Capgemini is gevestigd in Parijs. De regionale kantoren bevinden zich in Noord en Zuid-Amerika, Europa, Azië en het Pacifisch gebied.
Kernactiviteit: Capgemini heeft vele professionals op het gebied van standaardsofteware in huis en vormt een alliantie met grote partijen als HP, IBM, Oracle, en SAP. Capgemini richt zich op gespecialiseerde oplossingen (SAP, Oracle en Siebel), die samen met de klant op maat worden ontworpen en inspelen op de dynamiek van specifieke bedrijven en branches. De oplossingen helpen de klant bij verdere ontwikkeling en uitvoering van het technologiebeleid. Capgemini heeft in de afgelopen jaren haar deskundigheid op open source-gebied vergroot en verscherpt. Volgens het bedrijf neemt de vraag naar open sourceoplossingen toe. Op dit moment werken bij Capgemini Nederland maandelijks 150 consultants aan open source gerelateerde projecten. Capgemini werkt samen met Google Apps om zo het portfolio met desktop-oplossingen uit te breiden.
Specialiteit: Capgemini biedt gespecialiseerde oplossingen, die samen met de klant op maat worden ontworpen en inspelen op de dynamiek van specifieke bedrijven en branches.
Doelgroep: Capgemini is actief in tal van branches, waaronder Consumer Products, Financial Services, Gezondheidszorg, Telecom, Rijksoverheid, Woningcorporaties, Life Sciences en Energy & Utilities.
Logica **
Directie: Paul Schuyt
Prof. W.H. Keesomlaan 14, 1183 DJ Amstelveen, T 020-5033 000
E [email protected] , www.logica.nl
Profiel: LogicaCMG heet sinds de presentatie van de voorlopige jaarcijfers van het bedrijf (februari 2008) simpelweg Logica. Na de fusie van Logica en CMG in 2002 is nu ook de integratie met de bedrijven Unilog en WM-data afgerond. Het bedrijf wil nu verder onder een wereldwijde merknaam. Logica is een internationale ICT-dienstverlener en biedt onder meer management- en ICT-consultancy, systeemontwikkeling en -integratie. Het bedrijf neemt tevens complete bedrijfsprocessen van de klant over.
Kernactiviteit: De divisie Enterprise Resource Management van Logica biedt oplossingen op het gebied van Enterprise Resource Planning (ERP). Logica stemt applicaties geheel af op wensen van de klant. De specialisten van Logica beheersen alle disciplines binnen ERP, variërend van Finance&Accounting, Logistics&Planning, HRM, CRM tot Business Analytics. Logica kan indien gewenst koppelingen met branchespecifieke pakketten realiseren. Op het gebied van ERP werkt het bedrijf nauw amen met SAP, Oracle, en Microsoft. Verder levert de divisie hrm& payroll services standaard toepassingen op het gebied van bijvoorbeeld personeelsadministratie en salarisverwerking.
Specialiteit: Logica bouwt aan langetermijn-relaties met opdrachtgevers en is klanten van over de hele wereld van dienst. Het bedrijf beschikt over een Global Service Delivery Organisatie en kan dus wereldwijd ICT diensten leveren, met overal dezelfde service en kwaliteit.
Doelgroep: Logica's klanten zijn actief in diverse markten, zoals telecommunicatie, bank- en verzekeringswezen, energie en utilities, industrie, distributie, transport en de overheid.
IBM **
Directie: Harry van Doorenmalen
Johan Huizingalaan 765, 1066 VH Amsterdam, T 020 – 513 5151
E via formulier op de site www.ibm.com/nl
Profiel: IBM is het grootste informatietechnologiebedrijf ter wereld. IBM heeft vestigingen in meer dan 70 landen waar in totaal zo'n 350.000 mensen werken voor klanten in zo'n 174 landen. Het bedrijf bestaat uit de divisies Sales & Distribution, Global Technology Services (gericht op On Demand business services), Global Business Services (advies, implementatie en outsourcing van bedrijfsprocessen) en Global Financing (IT-financieringen).
Kernactiviteit: IBM Software Group biedt veilige, schaalbare industriespecifieke software die eenvoudig te installeren, te gebruiken en te onderhouden is. Het aanbod is onderverdeeld in de categorieën Service Oriented Architecture/Business Flexibility, IT Service Management, People Productivity, Information Management en Business Driven Development.
Specialiteit: IBM heeft door de jaren heen methoden, tools, processen en intellectueel kapitaal opgebouwd die toegepast worden om een hoog serviceniveau te garanderen.
Doelgroep: MKB en grootzakelijk.
Microsoft **
Directie: Theo Rinsema (General Manager)
Boeing Avenue 30, 1119 PE Schiphol-Rijk, T 020 5001500
E Via formulier op de site www.microsoft.com/netherlands
Profiel: Vanuit de vestiging in Schiphol-Rijk richt Microsoft zich op de Nederlandse markt. Microsoft Nederland telt momenteel 550 medewerkers. De verkoop van de Microsoft-producten en -diensten verloopt via het indirecte model: partners en resellers verzorgen de verkoop en implentatie van Microsoft-producten en -technologie. Microsoft lanceerde een dik jaar geleden (januari 2007) Microsoft Vista en stond onlangs stil bij de ‘verjaardag' van dit product. Wereldwijd zijn er meer dan 100 miljoen licenties verkocht, in Nederland zijn er ongeveer 1.5 miljoen Vista-gebruikers.
Kernactiviteit: De Microsoft Dynamics-oplossingen zijn bedoeld voor het automatiseren van bedrijfsadministratie, bedrijfsprocessen en relatiebeheer. Het gaat onder meer om software voor boekhouding, software voor het beheren van relaties, offerte- en orderbeheer, voorraad- en inkoopbeheer, projectmanagement, financieel management, productiebeheer, HRM en andere bedrijfsfuncties.
Specialiteit: Het bedrijf heeft als missie het ontwikkelen van innovatieve oplossingen, die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stellen hun ambities te verwezenlijken.
Doelgroep: Bedrijven (onder meer groothandel, industrie, overheid, gezondheidszorg, financiële instellingen en retail, accountancy, adviesbureau's en IT-dienstverleners). Microsoft richt zich daarnaast ook op consumenten.
SAP **
Directie: Marinus ter Laak
Amerikastraat 10, 5232 BE 's-Hertogenbosch, T 073-645 7500
E via formulier op de site www.sap.nl
Profiel: SAP is de grootste softwareleverancier van Europa en behoort tot de drie grootste softwarebedrijven ter wereld. SAP is marktleider op het gebied van innovatieve en flexibele business softwareoplossingen. Het hoofdkantoor van SAP is gevestigd in het Duitse Walldorf. Naast de centrale ontwikkelafdeling heeft het bedrijf een wereldwijd netwerk van ontwikkellaboratoria. In Nederland werken de 450 medewerkers van SAP voor ruim 1.200 bedrijven.
Kernactiviteit: SAP biedt momenteel 25 branchespecifieke oplossingen voor markten, variërend van hightech industrie en retail, tot overheidsinstellingen en financiële instellingen. De SAP Business Suite – het business platform dat is ontworpen om bedrijven succesvol te laten samenwerken, ongeacht bedrijfsactiviteiten of netwerkomgeving – biedt oplossingen zoals SAP CRM, SAP HCM, SAP ERP, SAP PLM, SAP SCM en SAP SRM. Met de lancering van SAP Business ByDesign, een bedrijfsbrede on-demand oplossing, richt SAP zich specifiek op middelgrote organisaties. Naast SAP Business ByDesign biedt SAP ook specifieke MKB-oplossingen als SAP Business One en SAP Allin- One. SAP heeft daarnaast haar portfolio verbreed met de overname van Business Intelligence-leverancier Business Objects.
Specialiteit: Met behulp van oplossingen van SAP verbeteren bedrijven overal ter wereld hun relaties met klanten en partners, stroomlijnen zij hun bedrijfsvoering en bereiken zij aanzienlijke efficiencyverbeteringen binnen hun toeleveringsketens en bedrijfsprocessen.
Doelgroep: SAP bedient zowel kleine en middelgrote bedrijven als grote internationale ondernemingen. SAP meldt dat op dit moment ongeveer 46.100 bedrijven software van SAP gebruiken. Hiertoe behoren ondernemingen van uiteenlopende omvang, waaronder meer dan de helft van de bedrijven uit de wereldwijde top 500.
Ciber Nederland **
Directie: Tom van den Berg
Meerkollaan 15, 5613 BS Eindhoven, T 040-232 90 90
E Via formulier op de site www.CIBER.nl
Profiel: CIBER is een fullservice IT dienstverlener met dertig jaar ervaring die zich specialiseert in het bouwen, integreren en beheren van kritische bedrijfsoplossingen en -systemen. CIBER biedt projecten, detachering en beheer aan voor pakket- en maatwerkoplossingen. Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in Eindhoven, het Europese hoofdkantoor staat in Londen.
Kernactiviteit: CIBER biedt advies, implementatie, beheer en onderhoud van standaard- en maatwerk oplossingen. CIBER is gespecialiseerd in SAP oplossingen en Microsoft Dynamics AX, een complete ERP oplossing voor de middenmarkt. Als standaardoplossingen niet voldoen, dan kunnen de consultants van het bedrijf een maatwerkoplossing ontwikkelen.
Specialiteit: CIBER heeft dertig jaar ervaring met realiseren van ICT bedrijfsoplossingen en heeft veel know-how in huis over organisaties en branches.
Doelgroep: In Nederland richt CIBER zich op de branches hightech industrie, utilities, overheid, groothandel, telecom, media, financiële en zakelijke dienstverlening. Klanten zijn onder meer Essent, Dell, Heineken en Randstad.
Exact **
Directie: Rajesh Patel
Poortweg 6, 2612 PA Delft, T 0800-0354
E Via formulier op de site www.exact.nl
Profiel: Exact Software is een vaste waarde in de ICT-gids van Management Team. Net als vorig jaar scoort het bedrijf twee sterren in de discipline standaardsofteware. Exact werd in 1984 opgericht en is product van zakelijke software. In Nederland heeft het bedrijf kantoren in Delft, Eindhoven, Zwolle, Nijkerk en Utrecht. Daarnaast heeft het bedrijf vestigingen in ruim 40 landen in Europa, het Midden- Oosten, Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Australië en Afrika.
Kernactiviteit: Naast traditionele, geïntegreerde oplossingen voor Enterprise Resource Planning (ERP) ontwikkelt Exact Software daaraan gerelateerde oplossingen voor onder andere Human Resource Management (HRM), Customer Relationship Management (CRM), projectmanagement en elektronische workflow. Exact Software ontwikkelt puur administratieve productlijnen voor de back-office van de klant, zoals Exact Online, Exact Compact, Exact Globe en Exact Financials. Daarnaast biedt het bedrijf het front-officesysteem Exact e-Synergy aan.
Specialiteit: Exact levert gestandaardiseerde software die eenvoudig te implementeren en handig in gebruik is. Eind vorig jaar kwam het bedrijf met een nieuwe release van Exact Online, een internetgebaseerde boekhoudoplossing.
Doelgroep: Zowel kleine, middelgrote als grote organisaties in de branches accountancy, architectuur/bouw/installatie, banken en verzekeringen, groothandel, horeca/amusement, landbouw/veeteelt/visserij, marketing/communicatie, educatie, overheid, productie, retail, sport/vrije tijd, transport, zakelijke dienstverlening en gezondheidszorg.
Unit4 Agresso **
CEO: Chris Ouwinga
Stationspark 1000, 3364 DA Sliedrecht, T 0184 44 44 44
E [email protected] , www.unit4agresso.nl
Profiel: In 2007 had Unit 4 Agresso geen vermelding in de Management Team ICT-gids, dit jaar verdient het bedrijf meteen twee sterren in de discipline standaardsoftware. Unit 4 Agresso is opgericht en 1980 en is een internationaal opererende softwareonderneming die branchegerichte bedrijfssoftware en bijbehorende ICT-diensten en internetoplossingen biedt. Het hoofdkantoor is gevestigd in Sliedrecht. Ook in België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Spanje, Portugal, Canada en de VS zijn kantoren te vinden. Het bedrijf heeft 3000 medewerkers in dienst.
Kernactiviteit: Unit 4 Agresso ontwikkelt, verkoopt, implementeert en ondersteunt bedrijfssoftware. Deze software wordt ingezet voor sturing, ondersteuning en optimalisatie van de bedrijfsprocessen en voor het verbeteren van de bedrijfsvoering van de klanten. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld financiële en administratieve pakketten, logistieke software, productiesoftware en software voor informatiemanagement en rapportages.
Specialiteit: In Nederland biedt Unit 4 Agresso bedrijfssoftware voor de branches accountancy, financiële intermediairs, gezondheidszorg, groothandel en logistiek, mkb, professionele serviceorganisaties en de publieke sector. Daarnaast biedt het bedrijf brancheonafhankelijke software.
Doelgroep: Unit 4 Agresso is in de Benelux een van de grootste aanbieders van bedrijfssoftware voor onder meer het middensegment in de groothandels- en logistieke markt de accountancymarkt en de gezondheidszorg. Daarnaast is het bedrijf actief op de markt voor ictdiensten en internetoplossingen. Internationaal bedient Unit 4 Agresso klanten in de branches zakelijke dienstverlening, overheid en onderwijs.
Oracle **
Directie: Johan Doruiter
Rijnzathe 6, 3454 PV De Meern, T 030 – 669 9000
E [email protected] , www.oracle.nl
Profiel: Oracle levert al bijna drie decennia software en services en is naar eigen zeggen 's werelds grootste leverancier van bedrijfssoftware. Oracle heeft meer dan 300.000 klanten, onder andere 98 van de Fortune 100 bedrijven, in meer dan 145 landen. Bij Oracle werken wereldwijd 80.000 mensen, waarvan zo'n 16.000 ontwikkelaars, 7.500 support professionals en 8.000 consulting experts. Verder heeft Oracle wereldwijd meer dan 19.500 business partners.
Kernactiviteit: Oracle biedt op bijna alle gebieden van ICT en bedrijfsprocessen geïntegreerde totaaloplossingen en levert niet alleen pakketten, maar ook bijbehorende diensten zoals consulting, technische ondersteuning en training. Oracle biedt verschillende producten op het gebied van de database (zoals Oracle Database 11g en Linux, Java, Open Source), middleware (zoals Oracle Business Intelligence en Oracle Application Server) en applicaties (ERP, CRM en HCM).
Daarnaast levert Oracle industriespecifieke oplossingen. Op het gebied van Customer Relationship Management (CRM) en Human Resource Management (HCM) is Oracle de grootste softwareleverancier wereldwijd.
Specialiteit: Oracle is inmiddels actief op vrijwel alle ICT-gerelateerde vlakken en is in staat om in bijna alle gebieden van de ICT en bedrijfsprocessen geïntegreerde oplossingen te bieden. Daarbij blijft er onbeperkte support op bestaande systemen die Oracle ook blijft doorontwikkelen.
Doelgroep: Oracle levert softwaretoepassingen voor zeer uiteenlopende bedrijven (van mkb tot multinational), onder meer voor de branches retail, gezondheidszorg, telecom, financiële instellingen en overheid, media, en automotive.