Britse ceo's zijn in 2015 10 procent meer gaan verdienen dan het jaar ervoor. Dat is gemiddeld een factor 130 meer dan hun eigen medewerkers.
Dat blijkt uit onderzoek van The High Centre. De Britse NGO onderzoekt elk jaar de topsalarissen van de honderd grootste beursgenoteerde bedrijven in Groot-Brittannië. Het gemiddelde topsalaris inclusief pensioenvoorziening en bonussen is 5,5 miljoen pond (6,47 miljoen euro); in 2014 was dit nog 4,96 miljoen pond (5,84 miljoen euro). De salariskloof met de 'gewone' medewerker is groot: de ceo uit deze lijst verdient ca. 129 keer meer dan zijn eigen werknemers en zelfs 180 keer meer dan de gemiddelde Britse werknemer.
Top 10 veelverdieners in Groot-Britannië
Op de onderstaande lijst is Sir Martin Sorrell, ceo van marketingconcern WPP, uitschieter. In 2015 tikte hij ruim 70 miljoen pond binnen tegen 43 miljoen pond het jaar ervoor. Ben van Beurden, vorig jaar met ruim 19 miljoen pond nog nummer 2 in de lijst, valt nu ruim buiten de top 10.
Stefan Stern, directeur van het High Pay Centre, keurt het beloningsbeleid af: ‘Er is blijkbaar nog geen einde in zicht aan de opkomst van beloningspakketten van de 100 beursgenoteerde firma's (FTSE100). Ondanks een vlaag van kritiek van de meer actieve aandeelhouders, krijgen de topbestuurders steeds hogere beloningen. In onze ogen een onwenselijke ontwikkeling'.
'Meer inspraak'
Stern geeft twee adviezen om de kloof tussen topmanager en medewerker te dichten:
1. Bedrijven moeten verplicht de verhouding tussen het loon van de ceo en het gemiddelde salaris van hun medewerkers openbaar maken.
2. Ook moet de 'gewone' medewerker meer inspraak krijgen in het beloningssysteem.
De onderzoekers kunnen zich vasthouden aan de agenda van de nieuwe Britse premier Theresa May. Zij wil de topsalarissen in haar land een halt toeroepen door middel van nieuw beleid.
CEO vs medewerker
High Pay Centre maakt filmpjes als deze hieronder. Een ceo zou gemiddeld in drie dagen evenveel verdienen als het gemiddelde salaris.
Foto: Dashmote