Na de overname van SFN zijn de Verenigde Staten nu de belangrijkste markt voor Randstad. De belastingmaatregelen die de Amerikaanse president Obama nam om de werkgelegenheid in zijn land te stimuleren, leggen het bedrijf geen windeieren.
Het Europese schuldendrama laat ook de resultaten van Randstad niet ongemoeid. In de Verenigde Staten daarentegen, ziet de uitzender dat de economie weer opkrabbelt. Van de lichtpuntjes die er aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zijn, profiteert Randstad des te meer sinds het afgelopen zomer het Amerikaanse SFN overnam. Door die overname hebben de VS het stokje van Europa overgenomen als belangrijkste markt voor Randstad. Al met al haalde Randstad in 2011 dik 15 procent van zijn omzet uit Noord Amerika.
Hire Act
De “Hire Act”, een maatregel van de Amerikaanse overheid die het door het uitdelen van belastingvoordelen aantrekkelijker maakt voor bedrijven om personeel aan te trekken en te behouden, was goed voor de marge van Randstad. Het komt er op neer dat Randstad zo’n 5 miljoen euro meer verdiende aan het personeel dat ze in de VS wegzette, doordat er minder in de Amerikaanse staatskas verdween.
Donkere wolken boven Europa
Doorgaans, veert de Amerikaanse economie als eerste weer op na een recessie en volgt Europa. Nu hangen er echter nog steeds donkere wolken boven Europa vanwege de schuldencrisis. Vanwege alle onzekerheid die hiermee gepaard gaat, zijn bedrijven terughoudend met het inzetten van tijdelijk personeel en houden overheden de hand op de knip.
Gevoelig voor macro-economisch tij
Hieruit blijkt maar weer eens dat Randstad meedeint op de golven van de economie. De afgelopen tijd brachten de Amerikaanse banencijfers beleggers goed nieuws. Begin deze maand bleek dat de werkgelegenheid vorige maand in de VS nog met 243.000 banen groeide en dat de werkloosheid daalde naar 8,3 procent.
In Europa slagen we er minder in om onze bevolking aan het werk te houden. Ons land heeft de laagste werkloosheid in de EU, maar bij ons steeg de werkloosheid afgelopen maand met 0,2 procentpunt naar 6 procent. Dit komt neer op 474.000 mensen. Spanje en Griekenland kampen met de hoogste werkloosheid binnen de Unie. Ongeveer 1 op de 5 mensen zit in deze landen zonder werk.
Waterig zonnetje in Frankrijk
Enige zonnestralen waren er voor Randstad nog te bekennen in Frankrijk. Hier wist de uitzender wat marktaandeel te winnen en meer geld te verdienen. De auto-industrie en de bouwsector bleef daar nog redelijk draaien en daar profiteert Randstad van.
VK en Spanje
Maar in het Verenigd Koninkrijk en Spanje vielen de resultaten dusdanig tegen, dat Randstad 125 miljoen euro af moest schrijven aan goodwill. Deze boekhoudkundige operatie drukt het bedrijf uiteindelijk in de rode cijfers.
Teleurstellend
Over heel het jaar noteerde Randstad een verlies van 16,5 miljoen euro. Een schril contrast met de 138,5 miljoen euro winst in 2010. Wat analisten vooral tegenvalt, is het feit dat de marges bij Randstad teruglopen. Het komt er dus op neer dat minder winst gemaakt wordt op de verhuur van personeel. Een verklaring is dat vooral de vraag naar personeel bij dienstverleners terugliep. Hier zijn de marges wat hoger dan bij het 'blauweboordensegment'. Beleggers zijn duidelijk teleurgesteld en de koers van het aandeel was rond 13 uur 6 procent gezakt.
Vooruitzichten 2012
Naar verwachting zal de schuldencrisis Europa nog wel even in zijn greep houden. Slecht nieuws voor Randstad dus, al verwachten analisten wel enige verbetering in de tweede helft van het jaar. Gelukkig heeft de op één na grootste uitzender ter wereld een stevige voet aan de grond in de VS. Daar zal naar verwachting het herstel dit jaar doorzetten.
Lees ook:
Op OnzeEconomie.nu:
- Uitzendbranche ziet groei al afnemen
- Bedrijfsleven zet zich schrap voor crisis
- Analyse: de kansen van ons land
- Zakelijke dienstverleners optimistisch