Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

In het nieuws: Will Shu (Deliveroo)

Bezorgservice Deliveroo vervangt per 1 februari met een omstreden systeem alle koeriers in loondienst voor zzp’ers. Een van de medewerkers stapt nu naar de rechter en klaagt zijn werkgever aan. Wie is CEO Will Shu? Een profiel.

Voor William Shu (37) telt als zakenman maar één ding: je moet all in gaan, anders slaagt je bedrijf niet. Met die gedachte richtte hij in 2012 Deliveroo op, een maaltijdbezorgservice die het eten van restaurants bij consumenten bezorgt. Voor Shu betekent dat alles geven ook létterlijk alles: het bedrijf begon in Londen met twee restaurants (hij woonde boven de een) en twee fietskoeriers, waar hij er zelf een van was. Inmiddels wordt dat werk gedaan door duizenden fietskoeriers met hun typerende blauwgroene dozen. Alleen al in Nederland reden er in augustus 2016 al duizend koeriers en werden er per week 30 tot 40 nieuwe medewerkers aangenomen. Het aantal koeriers zou inmiddels naar eigen zeggen verdubbeld zijn. Daarnaast zou het bedrijf de snelst groeiende start-up ter wereld zijn: in 2016 bereikte het bedrijf de magische Unicorn status na een investeringsronde: het bedrijf is meer dan 1 miljard dollar waard. Voordat de Amerikaanse Shu samen met compagnon en jeugdvriend Greg Orlowski begon met Deliveroo, werkte hij als zakenbankier bij Morgan Stanley in New York. ‘Het was mijn eerste baan, ik werkte 100 uur per week en ik voelde me verschrikkelijk,’ vertelde Shu tijdens het tech-evenement Disrupt London. ‘Het enige wat ik echt heel fijn vond was de 25 dollar die ik iedere avond kreeg voor diner. Daar kon ik wel 25 whoppers van kopen bij Burger King.’ Het was 2001, maaltijdbezorging bestond nog minimaal en iedere avond ploos Shu met zijn collega’s de papieren menu’s van restaurants in de buurt uit. Toen hij drie jaar later naar Londen verhuisde, kwam de online bezorging langzaam op. De tenten waar hij eten kon bestellen kende Shu echter niet. Het idee om iets op te zetten met bekende restaurants, bleef in zijn hoofd zitten. Nadat hij terugkeerde naar Amerika en daar zijn MBA afrondde, belde hij jeugdvriend Greg Orlowski, een software ontwikkelaar toentertijd. Samen begonnen ze Deliveroo. In Nederland zijn het zeker niet de minste bedrijven die zich inmiddels bij de bezorgdienst hebben aangemeld: onder andere Ron Blaauw laat de gerechten van drie van zijn restaurants in Amsterdam bezorgen via de dienst. Orlowski is inmiddels niet meer werkzaam bij Deliveroo: drie jaar na oprichting trok hij zich terug om zich te richten op zijn gezin. Shu is nog steeds vol enthousiasme betrokken bij het bedrijf, een van de adviezen die hij vaak geeft aan andere entrepreneurs. ‘Je moet gepassioneerd zijn over je eigen idee. Ga geen dierenvoeding bezorgen dat je niet eens van honden houdt.’ Om het bedrijf nog verder uit te breiden, worden alle medewerkers ZZP’ers. Volgens eigen onderzoek van Deliveroo komt de omslag voort uit vraag van het personeel: bijna één op de drie werknemers zou toe zijn aan meer flexibiliteit. Ondanks kritiek van Lodewijk Asscher en het ontbreken van een sociaal vangnet, zet het bedrijf het systeem door voor alle Nederlandse bezorgers, na een proef in Zuid-Holland.
Foto: Getty Images

Voor Will Shu (37) telt als zakenman maar één ding: je moet all in gaan, anders slaagt je bedrijf niet. Met die gedachte richtte hij in 2012 Deliveroo op, een maaltijdbezorgservice die het eten van restaurants bij consumenten bezorgt.

Voor Shu betekent dat alles geven ook létterlijk alles: het bedrijf begon in Londen met twee restaurants en twee fietskoeriers, waar hij er zelf een van was. Inmiddels wordt dat werk gedaan door duizenden fietskoeriers met hun typerende blauwgroene dozen. Alleen al in Nederland reden er in augustus 2016 al duizend koeriers en werden er per week 30 tot 40 nieuwe medewerkers aangenomen. Het aantal koeriers zou inmiddels naar eigen zeggen verdubbeld zijn. Daarnaast zou het bedrijf de snelst groeiende startup ter wereld zijn: in 2016 bereikte het bedrijf de magische Unicorn status na een investeringsronde: het bedrijf is meer dan 1 miljard dollar waard.

Maaltijdbezorging

Voordat de Amerikaanse Shu samen met compagnon en jeugdvriend Greg Orlowski begon met Deliveroo, werkte hij als zakenbankier bij Morgan Stanley in New York. ‘Het was mijn eerste baan, ik werkte 100 uur per week en ik voelde me verschrikkelijk’, vertelde Shu tijdens het tech-evenement Disrupt London. ‘Het enige wat ik echt heel fijn vond was de 25 dollar die ik iedere avond kreeg voor het diner. Daar kon ik wel 25 whoppers van kopen bij Burger King.’

Het was 2001, maaltijdbezorging bestond nog minimaal en iedere avond ploos Shu met zijn collega’s de papieren menu’s van restaurants in de buurt uit. Toen hij drie jaar later naar Londen verhuisde, kwam de online bezorging langzaam op. De tenten waar hij eten kon bestellen kende Shu echter niet. Het idee om iets op te zetten met bekende restaurants, bleef in zijn hoofd zitten.

Nadat hij terugkeerde naar Amerika en daar zijn MBA afrondde, belde hij jeugdvriend Greg Orlowski, een software-ontwikkelaar toentertijd. Samen begonnen ze Deliveroo. In Nederland zijn het zeker niet de minste bedrijven die zich inmiddels bij de bezorgdienst hebben aangemeld: onder andere Ron Blaauw laat de gerechten van drie van zijn restaurants in Amsterdam bezorgen via de dienst.

Dierenvoeding

Orlowski is inmiddels niet meer werkzaam bij Deliveroo: drie jaar na oprichting trok hij zich terug om zich te richten op zijn gezin. Shu is nog steeds vol enthousiasme betrokken bij het bedrijf, een van de adviezen die hij vaak geeft aan andere entrepreneurs. ‘Je moet gepassioneerd zijn over je eigen idee. Ga geen dierenvoeding bezorgen als je niet eens van honden houdt.’

Felle kritiek op zzp-systeem

Om het bedrijf nog verder uit te breiden, worden alle medewerkers vanaf 1 februari zzp’ers. Volgens eigen onderzoek van Deliveroo komt de omslag voort uit vraag van het personeel: bijna één op de drie werknemers zou toe zijn aan meer flexibiliteit. Ondanks kritiek van oud-minister Lodewijk Asscher op het systeem en de mogelijke schijnzelfstandigheid, zet het bedrijf het systeem door voor alle Nederlandse bezorgers, na een proef in Zuid-Holland. Mensen die nu in loondienst zijn (a 6 euro per uur) zouden op die manier meer kunnen verdienen: 5 euro per bezorging. Vooral in piekuren zou dat voordelig kunnen zijn volgens het bedrijf, maar schijnzelfstandigheid ligt op de loer. Ook in andere landen kreeg het bedrijf al met kritiek te maken, maar dat is geen reden om het systeem in Nederland niet door te voeren.

Dagelijks de nieuwsbrief van Management & Leiderschap ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

De kritiek op dit nieuwe systeem zwol de afgelopen weken aan. Een deel van de werknemers – riders genoemd – zette een belangenvereniging op, genaamd Riders Union. Een van hen spant nu zelfs een rechtszaak aan tegen werkgever Deliveroo. De Amsterdammer Sytze Ferwerda is het oneens met de nieuwe constructie, zegt hij tegen RTL Z. Ferwerda: ‘Ik ben student, ik ben geen eigen bedrijfje. Mijn werkgever belazert me. Die wil uit winstoogmerk mij alle risico’s geven.’ Vakbonden CNV en FNV steunen Ferwerda en de PvdA hielp zelfs mee om geld in te zamelen voor de rechtszaak.

Lees ook: ‘In de on demand-economie hebben we een algoritme als baas’