Ton Vernaus is een man van cijfers. Hij kwam in januari 2016 binnen als CFO bij Bosal, de Belgisch-Nederlandse producent van uitlaten, katalysatoren, trekhaken en fietsendragers. Daarvoor was hij interim-CFO bij Van Gansewinkel Group, Vion Food Group en Leaseplan.
In november van 2016 wordt Vernaus, die van huis uit accountant is, gevraagd om het CEO-schap over te nemen van Aad Goudriaan. Hij blijft naast CEO ook CFO.
Non-actief
Bosal zit op dat moment in een turbulente periode. CEO Aad Goudriaan is op non-actief gezet door de familie Bos, grootaandeelhouder van het bedrijf, waarop Goudriaan de Ondernemingskamer inschakelde. Aan het vertrek van Goudriaan gaat een flinke vete vooraf.
Het begint ermee dat Karel Bos senior, de oud-CEO, in 2010 de nieuw aangetreden CEO Aad Goudriaan vraagt ervoor te zorgen dat zijn zoon ooit nog toegang krijgt tot het bestuur van Bosal. Volgens Bos senior had zijn zoon, die het bedrijf van 2002 tot 2008 leidde, het slecht gedaan en moest Goudriaan aantreden om het bedrijf van de ondergang te redden.
Verkoop
Een van de belangrijkste punten waarop Bos senior en junior van mening verschillen is de verkoop van de trekhakendivisie, de meest winstgevende tak van het bedrijf die ook de meeste omzet genereert. Bos junior is voorstander. Goudriaan en Bos senior zijn tegen.
Goudriaan reorganiseert het bedrijf, met steun van de ‘council’, een soort onofficiële raad van commissarissen. Maar dan wil Bos junior weer aan de slag bij het bedrijf, en hij vindt steun in Daniel Martineau, trustee en vertrouwenspersoon van de familie Bos. Samen met CFO Ton Vernaus keren ze zich tegen het beleid van Goudriaan. Ze vinden dat juist hij het bedrijf verkwanselt en teveel steken heeft laten vallen.
Machtsstrijd
Het trio wint de machtsstrijd en Goudriaan moet het veld ruimen. Vernaus treedt aan als CEO. Bij zijn aantreden zegt hij: ‘We hebben een aantal enerverende weken achter de rug. Maar nu kunnen we ons weer richten op de toekomst en ik ben ervan overtuigd dat we de stappen zetten die nodig zijn om ons bedrijf goed te positioneren voor de kansen die voor ons liggen.’
In februari 2017 kondigt Vernaus aan de trekhakendivisie te willen verkopen. Met een sterk afgeslankt Bosal wil hij het bedrijf een nieuwe toekomst geven. ‘Het wordt tijd de pagina’s van het verleden om te slaan,’ zegt hij erover in het FD.
Met de verkoop van de trekhaken divisie levert Bosal 40% van de omzet in. De opbrengst, naar verluidt 250 miljoen euro, wordt gebruikt om schulden af te lossen aan banken en andere schuldeisers.