Onder Caine heeft Thales de afgelopen jaren meer dan een miljard euro geïnvesteerd in digitale technologieën. Met nieuwe aanwinst Gemalto wordt deze digitale strategie versterkt. In een interview met Paris Air Show vertelde Caine dat Thales inmiddels expertise heeft op de vier grootste digitale technologieën: internet of things, big data, artificial intelligence en cybersecurity. ‘De Group heeft hier zwaar in geïnvesteerd, zodat we ‘de beste van de klas’ worden.’ In dat kader nam het bedrijf de afgelopen periode ook een aantal andere bedrijven over, waaronder Sysgo, Vormetric en Guavus.
De Franse wapenfabrikant heeft in Nederland vestigingen in Hengelo, Huizen, Delft, Enschede en Eindhoven. Thales is met 1800 medewerkers het grootste defensiebedrijf van Nederland en fabriceert onder andere radarapparatuur en onderdelen voor de Joint Strike Fighter.
Franse ministerie
Caine is sinds eind 2014 de CEO van de Thales Group, maar hij loopt al sinds 2002 in het bedrijf rond. In eerste instantie hield hij zich bezig met de strategie, om vervolgens een aantal operationele units te gaan managen. In 2013 werd hij benoemd tot senior executive vice-president, chief operating officer en chief performance officer.
De fransman studeerde aan het befaamde École Polytechnique en de technische universiteit Mines ParisTech, waar hij later zelf ook les gaf aan engineering studenten voor de ‘Technical Grand Corps’ van de Franse staat. Studenten van deze universiteit belanden in de praktijk vaker in leidinggevende functies, dan in technische banen. Voordat hij aan de slag ging bij Thales, werkte Caine van 2000 tot 2002 als technisch adviseur bij het Franse ministerie van economie, financiën en industrie.
Talent aantrekken
De afgelopen jaren breidde Thales uit in het Midden-Oosten en Azië. ‘In deze landen is er een dringende behoefte aan nieuwe infrastructuren’, zei hij in een interview met Arabian Business. Door het aanboren van deze nieuwe markten en de toenemende spanningen in de wereld (waardoor er meer wapens worden verkocht), moet Thales steeds meer mensen aantrekken. Caine: ‘Talenten melden zich spontaan bij Thales. In drie jaar tijd hebben we ongeveer 15.000 mensen wereldwijd aangenomen. De ruimtevaart is namelijk ontzettend aantrekkelijk voor jonge engineers met talent. Maar ook grondtransport is in trek, vanwege de enorme impact op de maatschappij en de CO2-uitstoot die we moeten terugdringen.’
Met Gemalto komt Thales naar eigen zeggen met een omzet van 3,5 miljard euro in de top drie op de markt voor digitale beveiliging. In de nieuwe tak moeten alle digitale activiteiten worden ondergebracht. De businessunit is goed voor twintig procent van de omzet en gaat onder de naam Gemalto opereren op vijf markten: ruimtevaart, luchtvaart, grondtransport, defensie en beveiliging.