In 2008 volgde de Noorse Loseth Ludo van Halderen op als CEO van Nuon. Loseth zat toen al twee en een half jaar in de raad van bestuur waar hij verantwoordelijk was voor het segment productie en handel en voor de activiteiten van Nuon in België en Duitsland.
Privatiseren
Loseth komt in de jaren negentig Nederland terecht via zijn werkgever Statkraft, een Noors energiebedrijf. Hij wordt gegrepen door de sector die dan net begint te privatiseren. In 2003 gaat hij aan de slag bij Nuon.
Als kersverse CEO verkoopt Loseth Nuon binnen een jaar aan het Zweedse bedrijf Vattenfall. Hij oogst veel lof voor de wijze waarop hij het bedrijf verkoopt. Zo zou hij goed zijn omgegaan met de Nederlandse gevoeligheden rondom de verkoop van Nuon. Door het bedrijf niet in een keer, maar in fases te verkopen, hielden de aandeelhouders nog enige tijd greep op het bedrijf.
Hoofdprijs
Ook zou hij een goede prijs hebben bedongen. Met 10,3 miljard euro krijgt Loseth de hoofdprijs. Goed voor Nederland, minder goed voor Vattenfall en uiteindelijk ook voor Loseth, die een jaar later naar Zweden vertrekt om CEO te worden bij Vattenfall.
De overname zorgt in Zweden voor veel hoofdpijn. Vattenfall moest 1,75 miljard euro afschrijven op de overname en moest flink reorganiseren. Loseth tekent voor een periode van vijf jaar, en kondigt in 2013 aan zijn contract niet te willen verlengen.
Statoil
In 2014 treedt hij toe tot de raad van commissarissen bij het Noorse Statoil, in 2015 wordt hij er voorzitter. Vanaf volgend jaar mag Loseth zijn Nederlands weer gaan oppoetsen. Vanaf april wordt hij CEO bij bodemonderzoeker Fugro.
Fugro roemt Loseth in het FD om de ‘intensieve ervaring die hij heeft opgedaan in het aanpassen van organisaties aan veranderende marktomstandigheden’. Fugro komt uit een turbulente periode. Zo verkocht het bedrijf verschillende bedrijfsonderdelen en moest het zich Boskalis van het lijf houden die de bodemonderzoeker wilde overnemen. Volgens de huidige topman Paul van Riel is dit het juiste moment om het stokje door te geven.