Als Française moest Maëlys Castella wel even wennen aan de Nederlandse cultuur. Toen zij drie jaar geleden in dienst kwam bij AkzoNobel viel haar een aantal dingen op. Castella: ‘De lunch is in Nederland veel korter dan in Frankrijk. Daar is het een lang moment om elkaar te ontmoeten.’ Daarnaast het welbekende feit dat Nederlanders zo direct zijn. ‘Maar dat is iets positiefs’, aldus Castella in een interview met het FD. Haar eerste leidinggevende in Frankrijk, bij Elf Oil & Gas Group, was ook een Nederlander. ‘Hij was erg direct. Maar daardoor worden zaken minder politiek en meer transparant. Vergaderingen beginnen en eindigen ook op tijd.’
Carrière
Castella is opgeleid als technisch ingenieur aan de Ecole Centrale Paris. Daarna haalde ze nog een master in energiemanagement & beleid aan de universiteit van Pennsylvania en het Institut français du pétrole. Na vijf jaar bij haar eerste werkgever, Elf Oil & Gas, te hebben gewerkt, maakte Castella de overstap naar Air Liquide, een beursgenoteerd bedrijf industrieel gas levert. Daar klom ze binnen 13 jaar op van hoofd financiering naar CFO. Ze werkte nog niet lang als CFO toen ze de overstap maakte naar dezelfde functie bij AkzoNobel, waarvoor ze van Parijs naar Amsterdam verhuisde. Op die plek zit ze nu drie jaar.
Vrouwenquotum
Ze is in de minderheid als vrouw binnen de top van het bedrijfsleven. Zelf gaf ze aan dat haar technische achtergrond steeds de doorslag gaf en niet per se het vrouwenquotum. Ze is overigens wel voorstander van meer vrouwen binnen de top van het bedrijfsleven. ‘Het is een feit dat veel vrouwen ondanks hun capaciteiten niet de kans krijgen die ze zouden moeten hebben. En er is een evolutie nodig om dat te veranderen. Ik ben daar een voorbeeld van en zal ook een voorbeeld zijn.’
Ziekteverlof
Nu lijkt er een einde te komen aan haar carrière als CFO bij AkzoNobel. Castella gaat met ziekteverlof en het is nog niet bekend wanneer ze zal terugkeren. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht. Er is al een interim-CFO aangesteld, Hans de Vriese. Tegelijkertijd is het bedrijf al op zoek naar een permanente vervanger voor Castella. Wanneer ze terugkeert – daar gaat AkzoNobel wel vanuit – zal dit in een senior managementrol zijn.
Castella is niet de eerste die uitvalt bij AkzoNobel. Zo trad CEO Ton Buchner ook al af vanwege ‘gezondheidsproblemen’. Die niks te maken hebben met de werkdruk, zo stelt president-commissaris Anthony Burgmans. Het toeval wil dat juist vandaag een buitengewone aandeelhoudersvergadering plaatsvindt om Thierry Vanlancker officieel aan te stellen als CEO.