Ondanks dat hij al jarenlang multimiljonair is, weet raad van bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar DSW Chris Oomen ook wat het is om arm te zijn. Chris Oomen komt uit een katholiek gezin in Den Haag, waar hij woonde met zijn ouders en negen broers en zussen. Zijn vader werkte als secretaris en penningmeester bij de Koninklijke Vereniging het Nederlandse Trekpaard. Op die manier spaarde hij voor de studie van zijn kinderen.
Zoon Chris deed ook wel eens een klusje met paarden: hij ging op zijn 19e zelfs naar Marokko om een Haflinger-paard aan te bieden aan koning Hassan. Dat harde werken en een gevoel van ongelijkheid dankt hij uit die tijd, maar neemt hij nu mee naar het kantoor van een van de kleinste zorgverzekeraars van Nederland: DSW.
Eigenlijk wilde Oomen vanwege zijn wiskundeknobbel medicijnen gaan studeren, maar zijn vader kon niet goed tegen bloed. Dus werd het farmacie en rechten in Leiden. Tijdens zijn studentenperiode richtte Oomen samen met een huisgenoot al een uitzendbureau op, dat voortvloeide uit de wens van studentenverenigingsleden om werk te vinden.
DSW
Sinds 1979 werkt Oomen bij DSW. Hij begon er als apotheker en klom via hoofd van de medische dienst op naar bestuursvoorzitter. In zijn avonden was hij destijds nog betrokken bij andere bedrijven, onder meer in kantoormeubelen en de handel in derivaten. Een groot deel van zijn fortuin is daaraan te danken. Zijn vermogen werd in 2015 door Quote geschat op zo’n 165 miljoen euro.
Sinds een paar jaar geeft hij zijn jaarsalaris weg aan de Voedselbank. Daarover zegt hij tegen RTL: ‘Ik doe het niet om mezelf beter te voelen. Het is ook niet vanwege een christelijke overweging. Ik heb genoeg inkomen, dus waarom zou ik het niet weggeven? Ik werk niet voor het geld. Dat hoef ik al twintig jaar niet meer, dus waarom zou ik niet iets nuttigs met mijn vermogen doen?’
Koppigheid
Oomen staat bekend als iemand met een passie voor zijn klanten. Mark Janssen, bestuurslid van de Sint Franciscus/Vlietland Groep: ‘Je kunt goed zaken met hem doen, zolang je maar aantoont dat het in het voordeel is van de klant. Chris is namelijk enorm gedreven om het belang van zijn verzekerden te verdedigen.’ Zijn koppigheid en overtuigingen zorgen nog wel eens voor aanvaringen in de branche. Oomen staat bekend als iemand die vecht voor betaalbare zorg en het verkleinen van het financiële gat tussen chronisch zieken en gezonde mensen.
Oomen komt namelijk regelmatig in het nieuws met een kritische mening over zijn concurrenten. Daarvoor werd hij door André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, al eens op zijn vingers getikt in een uitgelekte brief. Rouvoet schreef onder meer: ‘De opstelling van DSW en de wijze waarop u zich nu meermalen publiekelijk over de branche en de collega’s heeft uitgesproken, roepen de vraag op hoe u zelf uw positie binnen de vereniging ziet.’
In een interview met RTV Rijnmond zegt Oomen dat hij een typische dwarsligger is, altijd al geweest. ‘Ik ben niet iemand die eindeloos compromissen gaat sluiten. Ik heb een idee en ik denk dat het zo moet. En dan wil ik dat niet laten verwateren met een ander idee waardoor het uiteindelijk net niks meer is.’
Premie
DSW staat inmiddels bekend als de voorloper van zorgverzekeraars, die jaarlijks als eerste hun nieuwe premies bekend maken. Dit jaar verlaagt DSW de premie met 0,50 eurocent per maand. Op jaarbasis scheelt dat zes euro. Niet veel, maar opvallend als je bedenkt dat de politiek een stijging van 80 euro op jaarbasis had verwacht. Oomen stelt dat de berekening in de Miljoenennota te hoog is. Het beeld zou zijn ‘kostendaling’ in plaats van kostenstijging. Daarom verlaagt DSW ook het eigen risico voor de verzekerden naar 375 euro in plaats van 385 euro per jaar. In de komende paar weken maken ook de andere zorgverzekeraars hun premies bekend.