Grootheden als Desmond Tutu en Bill Clinton delen graag het podium met Poelmann. Maandag ontvangt de zakenman de IJ-prijs, die ieder jaar wordt uitgereikt aan een persoon die een belangrijke bijdrage levert aan Amsterdam.
Postcodeloterij
Samen met zijn vrouw, Annemiek Hoogenboom, lanceerde Poelmann in 1990 de Postcode Loterij. Het werd zo’n succes dat het uitgegroeide tot de op twee na grootste goededoelenloterij ter wereld, na de Melinda en Bill Gates Foundation en het Britse Wellcome Trust.
Met zijn bedrijf Novamedia zit Poelmann niet alleen achter de Nationale Postcode Loterij maar ook goededoelenloterijen zoals de Vriendenloterij en de Bankgiroloterij. Vanuit de verschillende Novamedia-loterijen ging er vorig jaar 491 miljoen euro naar goede doelen. Novamedia heeft behalve in Nederland ook loterijen in Zweden, Engeland en Duitsland.
Weggeven aandelen
Om te voorkomen dat commerciële gokbedrijven of durfinvesteerders de loterijen uitmelken en er bijna niets meer bij goede doelen terechtkomt, doneerden Poelmann en zijn vrouw eind 2016 al hun aandelen aan een speciale stichting. Daarmee werd de stichting de enige eigenaar van het goededoelenbedrijf. Het aandelenpakket had een totale waarde van 30 tot 55 miljoen euro.
‘Mijn vrouw en ik wilden iets achterlaten en dat is deze onderneming geworden’, zegt Poelmann in een interview met het FD. ‘Ook na ons verscheiden van deze aardbol mag die niet in verkeerde handen vallen. Daarom hebben we het praktisch onmogelijk gemaakt dat ooit nog een aandeel wordt verkocht.’
Derk Sauer
Samen met mediatycoon Derk Sauer richtte Poelmann ook de Russische uitgeverij Independent Media op. Dat bedrijf werd in 2005 voor 142 miljoen euro verkocht aan Sanoma. Sauer en Poelmann leerden elkaar kennen tijdens de militaire dienst. Het resulteerde in een levenslange vriendschap en een zakelijke samenwerking.
In een interview met Quote zegt Poelmann dat de militaire dienstplicht wat hem betreft zo weer ingevoerd mag worden: ‘Iedereen heeft het over sociale cohesie. Nou, als die ergens wordt bijgebracht is dat in het leger; je krijgt met alle lagen van de bevolking te maken. Niet dat ik het toen leuk vond… Ik wilde best in het leger, maar ik was tegen die rare discipline. Ik heb daar nog een boek over geschreven. “Waarom, sergeant, moet ik om acht uur opstaan? Staan de Russen aan de grens of zo? En waarom kunnen we niet gewoon hallo tegen elkaar zeggen, waarom moet dat groeten zo raar?” Of ik hen aan het sarren was? Ze waren míj aan het sarren!’
Boekentak
Met Novamedia is Poelmann ook eigenaar van de uitgeverijen Nieuw Amsterdam, Bas Lubberhuizen en de Wereldbibliotheek. Daarnaast is hij de man die zowel boekclub ECI als Scheltema uit een faillissement hielp. Met Scheltema gaat het volgens Poelmann nu ‘heel erg goed’, zo laat hij weten in het FD.
De 51 jaar oude boekenclub ECI heet sinds deze maand ‘Bookspot’ en het assortiment is uitgebreid naar 730.000 titels. Met een nieuwe aanpak streeft Poelmann naar 300.000 leden. De online boekenwinkel moet, met behulp van blogs en advies, net zoveel informatie bieden als de fysieke boekhandels. Omdat het zo voorspoedig gaat met de boekenactiviteiten, wil Poelmann deze tak nu flink gaan uitbreiden. Zo sluit hij niet uit dat er andere zaken van het failliete Polare, waar ook Scheltema uit voortkomt, worden gekocht.