Het Amerikaanse biotechbedrijf Organovo produceert bloedvaten met behulp van een bioprinter en eigen cellen van patiënten. Op termijn zouden er complete organen uit de printer kunnen rollen, waardoor orgaandonatie tot het verleden kan gaan behoren.
Organovo is een van de eerste partijen die werkt met een 3D bioprinter ontwikkeld door Invetech. Het proces lijkt op dat van een industriële 3D-printer zoals die wordt gebruikt bij rapid prototyping met diverse anorganische grondstoffen. In plaats daarvan kweekt Organovo bestaand weefsel en stamcellen en print die in laagjes. Met een hydrogel worden die vervolgens in de vorm van een bloedvat aan elkaar geplakt en in de definitieve vorm gebogen. Gedurende een paar dagen reorganiseren de cellen zich en smelten ze samen tot een 'echte' ader.
Complete organen
Tijd om het donorcodicil te verscheuren is het nog niet. Op dit moment kan Organovo op deze manier slagaders maken, die na de nodige dierproeven en uiteindelijk proeven op menselijke patiënten over een jaar of vijf gebruikt zouden kuinnen worden voor bypass-operaties. Het printen van ander herstelmateriaal zoals tanden, botten en later complete organen zou binnen tien jaar mogelijk zijn, maar dat lijkt voor een complex orgaan als een hart een optimistische schatting.