Van plan om een net afgestudeerd broekie aan te nemen? Denk er nog eens goed over na. Het is namelijk slecht gesteld met het arbeidsmoraal van bijna-afgestudeerde Nederlanders. Dat blijkt uit de studentbarometer van het Duitse onderzoeksbureau Trendence. Consultant Hans van Rooijen van Bèta Recruitment denkt dat dit probleem niet alleen bij de bètastudenten speelt.
Zo is lange dagen maken er niet meer bij. Nederlandse bedrijfskunde- en economiestudenten verwachten in hun eerste baan een reële werkweek van 40,7 uur. Dat is ruim 2,5 uur onder het Europese gemiddelde. Desondanks hebben de Nederlandse bètastudenten hoge verwachtingen over hun slagingskansen op de arbeidsmarkt. Zij denken niet meer dan acht sollicitatiebrieven uit te sturen, voordat ze een geschikte werkgever hebben gevonden.
Hoge eisen
De toekomstige starters hebben daarnaast enkele eisen voordat ze een baan accepteren. Zo zijn ze niet snel bereid om voor hun eerste baan te verhuizen. Daarnaast verwachten ze van hun toekomstige werkgever dat deze rekening houdt met de balans tussen werk en privé. Maar ook prettige collega's zijn belangrijk in de eerste baan. Het goede nieuws is dat de studenten wel bereid zijn om voor hun verminderde arbeidslust salaris in te leveren. Nederlanders verwachten een relatief bescheiden eerste salaris dat met euro 27.948 op jaarbasis niet veel afwijkt van het Europese gemiddelde van euro 27.855.
Slechter
"Het klopt allemaal wel," reageert Van Rooijen op de opsomming aan eisen die de toekomstige starters stellen. "De reisbereidheid is beperkt. Maar dat is Nederland breed, dat geldt niet alleen voor bètastudenten volgens mij." Hij denkt dat het vooral door de vele files komt dat veel mensen zien als reizen in de privé-tijd. "Bij oudere mensen is dat minder een probleem, omdat ze vaak minder ervaring hebben en graag een baan willen hebben, stellen zij minder hoge eisen. Als het slechter gaat met de economie zullen ook jongeren weer minder eisen stellen."
Lees ook de discussie tussen MT-verslaggever Peter van Lonkhuyzen en MT-hoofdredacteur Jan Dijkgraaf over wie de meest geschikte kandidaat is om de nieuwe vacature op te vullen.