Zowel werkgevers als werknemers gaan er financieel op achteruit in de nieuwe Wet kinderopvang. Dat blijkt uit eerste cijfers van onderzoeksbureau De Breed & Partners.
In 2004 kreeg dertien procent van alle werknemers een bijdrage in de kinderopvang, dit jaar is dat opgelopen tot achttien procent. Maar was het bedrag dat ze jaarlijks van hun werkgever ontvingen in 2004 nog 2950 euro, in 2005 is dat gedaald naar 1800 euro. Het onderzoeksbureau had verwacht dat teruggave via de belasting dat verschil zou goed maken, maar dat blijkt niet altijd het geval.
Volgens De Breed & Partners komt dit doordat werkgevers, die voorheen soms wel dertig procent bijdroegen, nu nog maar maximaal eenzesde meebetalen aan de kosten voor kinderopvang, op advies van de nieuwe wet. Ondertussen zijn ze zelf ook duurder uit, omdat ze hun bijdrage niet meer van de belasting kunnen aftrekken, zegt consultant De Breed & Partners.
Het ministerie van Sociale Zaken, dat de wet invoerde, ligt er niet wakker van. Een woordvoerder: “Soms zijn werkgevers duurder uit, soms goedkoper. Maar de wet is niet aangenomen om het er goedkoper op te maken voor werkgevers, de wet is er gekomen omdat verantwoordelijkheid voor de kinderopvang gedeeld moest worden.”