Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, álle indicatoren staan er gunstig voor. De inflatie is laag, de koopkracht stijgt, de werkloosheid neemt af en het begrotingstekort is verdwenen. Het FD schrijft dat het gaat om een ‘vrij uitzonderlijke situatie die past bij de prille fase van de conjunctuur, waarbij er nog geen sprake is van het gevaar van oververhitting van de economie’. De Nederlandse economie zit al drieënhalf jaar in de lift. Dat er nog geen sprake is van oververhitting komt door de diepte van de recessie van 2009.
Volgens het CPB is de consumptie van huishoudens de belangrijkste kracht achter de groei. Het beschikbaar inkomen van huishoudens neemt toe door de toegenomen werkgelegenheid in
combinatie met een reële loonstijging. Ook is de sterke groei van de huizenmarkt een extra stimulans voor consumptie.
Onzekerheden
Een onzekere factor is het spaargedrag. Het CPB verwacht dat consumenten minder fanatiek zullen sparen. In 2016 is er voor 10 miljard euro extra aan hypotheekschulden afgelost. Deskundigen denken dat het aflossen op hypotheken nog niet is afgelopen. Daarnaast is het moeilijk te voorspellen hoe de arbeidsmarkt zich zal ontwikkelen. Het CPB verwacht wel dat de economische groei in 2017 ervoor zorgt dat de werkloosheid verder daalt.
Risico’s van buitenaf
De grootste risico’s voor de Nederlandse economie lijken het aankomende jaar van buitenaf te komen. Zo is het onzeker wat het presidentschap van Donald Trump voor invloed heeft op de economie. Aan de ene kant zou een stimulans van de Amerikaanse economie goed kunnen uitpakken voor de wereldeconomie, aan de andere kant kan een aanscherping van de handelsbeperkingen een negatieve invloed hebben.
Daarnaast is het onduidelijk wat de invloed van de Brexit gaat zijn. Op korte termijn vallen de gevolgen mee. Het meest zichtbare gevolg is een daling van het Britse pond, maar dat heeft tot nu toe beperkte invloed op de economie.
Tot slot kan Europa onder druk komen door verkiezingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland en mogelijk Italië. Komt Le Pen in Frankrijk of Wilders in Nederland aan de macht dan kan dat gevolgen hebben voor de eurozone.