MT-redacteur Rob van Leeuwen is in Sillicon Valley, met vandaag een bezoekje aan een van de gevestigde namen uit de technologische wereld: Cisco.
De ochtend begint met een bezoek aan Cisco, uiteraard met een gesprek via Telepresence met onder andere Wim Elfrink (rechts op de foto, naast zijn zoon), de hoogste Nederlander binnen het bedrijf. Hij werkt vanuit India, waar hij chief globalization officer is en de volledige services afdelingen leidt. Elfrink vertelt over de veranderingen in de wereld en de manier waarop Cisco hierop inspringt.
Wat er verandert? Nou, het aantal 65 plussers stijgt, de wereldbevolking krimpt terwijl ontwikkelingslanden juist een enorme groei doormaken. In India hebben sommige mensen geen stromend water, maar wel toegang tot ICT. "Dat zorgt voor nieuwe economische cycles", zegt Elfrink.
De competitie zal volgens hem in de toekomst niet tussen landen, maar tussen steden gaan. "Onze visie is dat alles met elkaar zal worden verbonden. Het internet of things, met het netwerk als platform. Als alles op het internet is aangesloten, kunnen we op basis van beschikbare data sneller beslissingen nemen." Als voorbeeld geeft hij het doktersconsult. In 80 procent van de gevallen hoeft daar geen fysieke interactie bij plaats te vinden. Het consult kan gewoon via videoconfercing. Elfrink: "Deze ontwikkeling zorgt voor kansen op het gebied van nieuwe diensten."
Precies na een uur valt de Telepresence uit: de agenda wordt strak aangehouden, buiten de ruimte staat alweer iemand van Cisco te wachten voor de volgende sessie. Hierna volgen twee sessies waarover nog niets mag worden prijsgegeven. Onder embargo krijg ik samen met de andere journalisten wat interessante, en wat mindere interessante nieuwtjes. Wellicht daarover later meer. Tot slot van de ochtend bij Cisco presenteert David Hsied, de vp Marketing emerging technologies, over de strategie van Cisco op het gebied van video. Een groeimarkt volgens hem: in 2014 zal het internetverkeer met een factor 4.3 zijn gegroeid, en zal de traffic voor 91 procent uit video bestaan, zo zegt hij. "Het delen van en samenwerken in documenten staat niet meer centraal. Door de toename in aantal apparaten, is de manier van samenwerken aan het veranderen."
Hsied vertelt ook over de technologie om gesproken tekst in een video om te zetten in een geschreven tekst. Het kan gebruikers helpen om de video te doorzoeken op een manier waarbij ze niet het complete verslag moeten terugkijken. Cisco heeft al een product waarmee in real time spraak kan worden omgezet in tekst, die daarna doorzoekbaar is. Het kan, de technologie is er, maar in theorie werkt het nog niet altijd naar behoren, en is het duur.
Niet veel later lacht Hsieh de geruchten over een overname van Skype weg. Op naar het volgende thema dan maar. Nieuwe markten op het gebied van video voor Cisco: sports/entertainment, educatie en healthcare. Daarmee raakt zijn presentatie het eerder genoemde verhaal van Elfrink: het consult bij de dokter, vanuit huis via Telepresence. Andere partijen zouden dit soort diensten in de cloud bovenop het standaardproduct van Cisco kunnen ontwikkelen, zegt Hsieh. "Wij zorgen voor het ecosysteem, en ook de beveiliging en transcriptie, in het leveren van diensten als een medische database zijn andere partijen beter."
Meer MT in Sillicon Valley
Lees ook het boek 't Nieuwste van het Nieuwste'. Dit is het succesverhaal van de man die de basis heeft gelegd voor het Internet; Jim (Netscape) Clark.