De economie toont tekenen van herstel. Toch verwacht 62 procent van de Nederandse bedrijven komend jaar te moeten snijden in het personeelsbestand.
Bij ruim een derde van de bedrijven die rekent op ontslagrondes wordt in de plannen voor dit jaar zelfs rekening gehouden met een afslanking van 10 procent of meer. De nasleep van de recessie kan de Nederlandse arbeidsmarkt dus opnieuw treffen. 85 proent van de ondervraagde bedrijven is dan ook in meer of mindere mate bezorgd over behoud van het talent. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Towers Watson.
Onderzoek
Aan het onderzoek amen HR-managers van 34 grote (meer dan 10.000 mensen) en middelgrote bedrijven deel. Van de respondenten gaf 44 procent aan in 2009 al gericht in het personeelsbestand te hebben gesneden om het bedrijfsresultaat te verbeteren. Als dit percentage wordt afgezet tegen de 62 procent van de bedrijven die in 2010 ontslagen voorziet, zou dit erop kunnen wijzen dat nog meer bedrijven dan in 2009 over zullen moeten gaan tot ontslagen.
Ontslag als uiterst middel
Van de bedrijven die in 2010 rekening houden met gedwongen ontslagen heeft een deel het afgelopen jaar ook al mensen laten gaan. Daarnaast gaat het om bedrijven die hun personeel tot dusver hebben weten te behouden door middel van bezuinigingsmaatregelen.
Uit het onderzoek blijkt dat 43 procent van de bedrijven in 2009 salarissen hebben bevroren, met name op hoger niveau in de organisatie, terwijl slechts 29 procent hiervan was gepland. In 2010 verwacht een kwart van de ondernemingen ook geen salarisverhogingen toe te kennen. De uiteindelijk over 2009 toegekende gemiddelde salarisverhoging is met 2,8 procent dan ook aanmerkelijk lager dan de voorgenomen 3,6 procent. 2010 zal met een verwachte gemiddelde salarisverhoging van 2,5 procent nog lager uitpakken.
Ernstiger dan verwacht
"Deze conclusies maken duidelijk dat de recessie in 2009 voor veel bedrijven ernstiger bleek te zijn dan aanvankelijk verwacht", zegt Raymond Welmers, Towers Watson. "Ook maken deze data duidelijk dat organisaties er rekening mee houden dat de situatie voorlopig nog niet voorbij is, ondanks verschillende, meer positieve berichten in de media."