Veranderingstrajecten bij Nederlandse ondernemingen zijn gedoemd te mislukken. Maar liefst 90 procent van de bedrijven in ons land heeft te maken met falende projecten. In het buitenland is dat percentage ‘slechts’ 60 procent.
Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van KPMG. Het accountantskantoor wijdt het falen van de veranderingsprojecten aan een gebrek aan betrokkenheid van de leiding en onvoldoende projectmanagement. Onderzoeker Hans Donkers: “Er blijkt in het algemeen veel onduidelijk over de reikwijdte en het programma van eisen van een project. Bovendien bestaat er onvoldoende aansluiting op de strategie van de onderneming en wordt het aansturen teveel gezien als een specifieke taak van alleen de projectleider.”
Waardoor het grote verschil tussen Nederland en het buitenland wordt veroorzaakt, blijkt lastig aan te geven. Volgens Donkers heeft het wellicht te maken met cultuurverschillen: Nederlanders laten zich wellicht minder makkelijk voorschrijven wat ze moeten doen en projecten worden daardoor minder strak aangestuurd dan in bijvoorbeeld Angelsaksische landen. Ook kan onze kritische houding een oorzaak zijn voor het verschil: zegt een Amerikaan al snel dat een niet geheel gelukt project geslaagd is, daar willen wij in Nederland het sneller als mislukt verklaren. Een derde mogelijke verklaring is dat een meer professionele benadering van het projectmanagement, onder meer door de inrichting van een aparte afdeling voor grote projecten, in Nederland nog in de kinderschoenen staat.
Met de falende projecten in Nederland is gemiddeld een bedrag van 5 miljoen euro gemoeid. Bedrijven realiseren zich volgens KPMG dan ook het belang van goed projectmanagement. Inmiddels heeft 75 procent van de onderzochte Nederlandse bedrijven een PMO, een Programme Management Office. Meer dan 80 procent van die afdelingen is echter korter dan twee jaar operationeel, waardoor nog nauwelijks iets te zeggen valt over hun toegevoegde waarde. In het buitenland is dit effect al wel zichtbaar. Donkers: “Internationaal gezien blijkt een duidelijk verband tussen de aanwezigheid van PMO’s en de succesgraad van projecten. Naarmate dit soort organisaties uitgroeit tot een volwassen element in de bedrijfsvoering, ligt de succesgraad van de projecten duidelijk hoger. Ook in Nederland wordt dit verband langzaam zichtbaar.” (BK)