Nederland stijgt in de lijst van meest concurrerende landen. Maar vooral bedrijven mogen best wat meer innoveren.
Goed nieuws: Nederland stijgt drie plekken op de wereldwijde concurrentie-index van het World Economic Forum. In deze lijst van meest innovatieve landen wereldwijd gaat ons land van plek 8 naar plek 5. Dat blijkt uit een rapportage van het Forum, waarin wereldwijd 140 landen worden meegenomen.
Onderwijskwaliteit, infra en focus op innovatie
We hebben als land onze plek vooral te danken aan onze hoge onderwijskwaliteit, de efficiënte infrastructuur en de blijvende focus op innovatie. Ook de relatief hoge kwaliteit van de gezondheidszorg speelt mee.
Meest geavanceerd
Het onderzoeksinstituut Inscope van de Erasmus Universiteit Rotterdam is partnerinstituut van het World Economic Forum en verzamelde de gegevens voor Nederland. Het instituut staat onder leiding van prof.dr. Henk Volberda (foto). De bedrijfskundige en hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingbeleid aan de Rotterdamse universiteit ziet de Nederlandse economie als 'één van de meest geavanceerde en innovatieve economieën ter wereld.' Ook de kwaliteit van de overheid en de regulerende instanties dragen bij aan het goede concurrentieklimaat. Volberda prijst vooral het kabinetsbeleid dat gericht is op topsectoren.
Innovatiecapaciteit blijft achter
Hoewel er duidelijk verbetering zichtbaar is, vormen de Nederlandse arbeidsmarkt en de financiële markten volgens Volberda 'de achilleshiel' van het Nederlandse concurrentievermogen. Kredietverstrekking voor het mkb blijft haperend en startups krijgen weinig risicodragend kapitaal los.
Wat doen de Nederlandse bedrijven nou?
Daarnaast blijft volgens Volberda de mate waarin Nederlandse bedrijven kunnen innoveren achter. 'De capaciteit van Nederlandse bedrijven om te innoveren is met maar liefst 5 plaatsen afgenomen naar de 16e positie.' Volgens de onderzoeker is dat best een probleem. 'Deze daling is relatief groot te noemen in vergelijking met eerdere jaren waar Nederland over het algemeen rond de 10de positie stond op dit onderdeel.'
Tandje hoger schakelen
Ook stelt Volberda dat de investeringen in Onderzoek & Ontwikkeling door Nederlandse bedrijven is afgenomen (18e plek wereldwijd). 'Deze daling is vooral toe te schrijven aan grotere toename van de innovatiecapaciteit en R&D-investeringen van bedrijven in andere landen. Nederlandse bedrijven moeten echt een tandje hoger schakelen.'
Oplossing vanuit de overheid
De oplossing ligt volgens Volberda bij de overheid. Vanuit Den Haag moet er meer aandacht komen en beleid worden ontwikkeld om het achterblijvende innovatievermogen van Nederlandse bedrijven op peil te krijgen. De overheid moet volgens hem 'een sterke regierol' blijven spelen op het gebied van innovatie. Daarbij zouden er veel meer investeringen moeten komen in mogelijke sectoroverstijgende innovaties die meerdere topsectoren omvatten zoals Big Data, Internet of Things en 3D printing.
He bah, sanering en verplaatsing
Ook heeft het Nederlandse bedrijfsleven volgens de onderzoekers te lijden aan de gevolgen van globalisering. 'Saneringen van buitenlandse bedrijven en verplaatsing van kennisintensieve activiteiten naar opkomende economieën' tasten het Nederlandse innovatievermogen aan. 'Nederland zal nog meer moeten inzetten op innovatie om de productiviteit en het concurrentievermogen te verbeteren.'
Lees meer over innovatie:
-
Henk Volberda: 'Er zullen nog meer Ubers opkomen'
-
'DSM innovatiefste bedrijf van Nederland'
-
Sneller innoveren, zo doen zij het