Jarenlang zat het Microsoft op innovatiegebied tegen. 4 dingen die de afgelopen jaren misgingen en 2 stappen in de goede richting.
Wat er de afgelopen jaren misging:
#1. De smartphone werd niet serieus genomen
De afgelopen jaren waren grillig voor Microsoft. Het bedrijf miste de opmars van de smartphone, vanaf 2007. Voor altijd zullen Microsoft-medewerkers worden herinnerd aan het – achteraf pijnlijke – moment waarop toenmalig ceo Steve Ballmer de eerste iPhone compleet uitlachte. Wie wil nou zo’n apparaat, zonder toetsenbord? Bijna iedereen, bleek al snel. Tegenwoordig is de iPhone verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van Apples omzet, het bedrijf heeft in het afgelopen kwartaal zelfs een recordwinst behaald dankzij de populaire smartphone. Apple verkocht 74,5 miljoen exemplaren van de iPhone, waardoor de omzet uitkwam op 74 miljard dollar en de nettowinst met 38 procent groeide naar 18 miljard dollar.
Bekijk het fragment waarin Ballmer lacht om de iPhone:
#2. De zoekmachine kreeg onvoldoende momentum
Ook Bing, Microsofts' antwoord op Googles zoekmachine, kreeg niet voldoende momentum. Volgens cijfers van comScore uit de zomer van vorig jaar had Bing in de Verenigde Staten slechts een marktaandeel van 18,6 procent, tegenover 67,5 procent voor Google. In Nederland heeft Bing slechts een marktaandeel van enkele procenten: Google is hier oppermachtig. Daarnaast is Google al jaren voor browsers als Safari, Chrome en Firefox de standaard zoekmachine.
#3. Het mobiele besturingssysteem kwam te laat
Toen Microsoft de schade op smartphonegebied probeerde in te halen, vanaf 2010, was het eigenlijk al te laat. Er kwam een nieuw besturingssyteem: Windows Phone, gebaseerd op het Metro-interface. De softwaremaker kreeg veel lof voor het idee, maar gebruikers zagen er weinig in. Zij waren inmiddels gewend aan iOS en Android. En als ze dan al overstapten, moesten ze het lange tijd doen zonder populaire apps als Instagram en Google Maps. Nog altijd is Apples iOS voor ontwikkelaars hét platform waar ze het meeste geld kunnen verdienen. Volgens AppAnnie levert verkopen via de App Store tot 85 procent meer omzet op dan verkopen via Google Play.
#4. De nieuwe Windows mislukte
In 2011 wilde Microsoft Windows Phone naar desktop halen. Letterlijk, door Windows Phone in een desktop-jasje te gieten. Dat had het bedrijf achteraf beter anders aan kunnen pakken. Waar Windows Vista na het succes van XP compleet mislukte doordat Microsoft op grafisch gebied veel te veel in één keer wilde, mislukte Windows 8 doordat het bedrijf te veel van de gebruikers verwachtte. Het systeem was zo ontzettend anders, dat veel mensen bleven werken op Windows 7 of overstapten op andere systemen. In september 2014 werkten slechts 14,5 procent van de gebruikers met Windows 8, tegenover 54,5 procent op Windows 7, aldus gegevens van statistiekbureaus StatCounter en NetApps.
Stappen in de goede richting
#1. Een nieuwe ceo: Satya Nadella
Ondanks zijn enthousiasme ging het onder leiding van Steve Ballmer (ceo van 2000 tot 2014) niet altijd even goed bij Microsoft. Niet alleen was hij verantwoordelijk voor de 4 misstappen, ook op managementniveau ging er het één en ander mis. Zo schreef Vanity Fair vorig jaar dat Ballmer en grondlegger Bill Gates, zeker in de beginjaren, met regelmaat botsten. De aanstelling van Satya Nadella zorgde voor de nodige verfrissing. Nadella werkt al sinds 1992 bij Microsoft, en was de laatste jaren nauw betrokken bij online diensten zoals Azure en Office 365 – één van de producten die ook het laatste kwartaal van 2014 goed draaiden. Tijdens een gesprek met analisten – niet lang nadat hij was aangesteld – zei Nadella dat Microsoft 'de realiteit moest inzien', blijkt uit een profiel van Wired. Ballmer beschreef Microsoft als een 'apparaten en diensten-bedrijf', volgens Nadella is Microsoft een bedrijf dat overal kan werken – welk platform dan ook.
Een belangrijke nieuwe stap was het beschikbaar maken van Office op Apple- en Google-tablets. Een ander voorbeeld van Nadella's nieuwe strategie is de samenwerking tussen kantoorpakket Office en Dropbox. Het is nu mogelijk om ín de Office-applicaties direct naar de Dropbox te uploaden. Andersom is het in Dropbox mogelijk om direct Office-documenten te bewerken.
#2. Een stap richting virtual reality
Iedereen wist wat Microsoft afgelopen woensdag ging aankondigen: Windows 10. Maar dat was niet het belangrijkste product. Tijdens de persconferentie lanceerde het bedrijf ook de Microsoft HoloLens. Het is het antwoord van Microsoft op de virtual reality-trend die dit jaar in een stroomversnelling lijkt te komen. HoloLens is een soort skibril die waarmee je voor je ogen objecten kan projecteren, die je vervolgens met de hand zijn te bedienen. Het zou volgens Microsoft oneindig veel mogelijkheden bieden. Bekijk de promovideo:
De eerste reacties, vooral afkomstig van journalisten (want verder heeft nog niemand het product kunnen testen), zijn positief. Wired-journalist Jessi Hempel kreeg in oktober al een exclusief kijkje in de keuken bij de ontwikkeling van HoloLens en was enorm enthousiast. Technologiesite The Verge reageerde ook positief verrast. Timothy B. Lee van Vox voorziet dat de HoloLens het volgende grote ‘ding’ in de computerwereld kan zijn. Producten zoals de Oculus Rift brengen een gebruiker in een compleet andere wereld. Leuk om films te kijken en games te spelen, maar onpraktisch in het dagelijks leven. HoloLens plaats virtuele objecten in het dagelijks leven. Daardoor kun je nog steeds met andere communiceren en tegelijkertijd digitale dingen – zoals je e-mail – zien, aldus Lee.
Foto: Flickr / Microsoft Sweden (Creative Commons)