Carlos Slim, Bill Gates en Warren Buffett. Het zijn de vaste namen in het Forbes-lijstje met rijkste mensen ter wereld. Daar moet nu wellicht een naam aan worden toegevoegd: Mubarak.
Een Zwitserse bankrekening hier, wat huizen in Groot-Britannië daar. Dat de in het nauw gedreven president van Egypte zichzelf in de afgelopen dertig jaar ruimschoots heeft getrakteerd op wat ‘kleine extraatjes’, mag geen nieuws heten. Maar hoeveel precies? In opdracht van de Britse krant The Guardian waagde een goepje financiële experts zich aan deze rekensom. Volgens de deskundigen kan het familiefortuin van de Mubarak-clan zeer goed mogelijk een waarde vertegenwoordigen van – zet u schrap – 70 miljard dollar. Omgerekend naar actuele koersstanden: 51,6 miljard euro. En daarmee blijft Mubarak de top van de Forbes rijkenlijst met gemak voor.
Top 5 rijkste mensen op aarde
1. Carlos Slim (Mexico): 53,5 mrd
2. Bill Gates (VS): 53 mrd
3. Warren Buffett (VS): 47 mrd
4. Mukesh Ambani (India): 29 mrd
5. Lakshi Mittal (India): 28,7 mrd
Bron: Forbes – bedragen in dollars
Hotelopbrengsten Sharm el-Sheikh
Hosni Mubarak heeft sinds 1981, toen hij Anwar Anwar Sadat opvolgde als leider van het Egyptische volk, dus steeds goed voor zichzelf gezorgd. De president bezit vastgoed in Londen, New York, Los Angeles en in tal van kustplaatsen langs de gewilde Rode Zee. Een deel van de hotelopbrengsten in het populaire Sharm el-Sheikh vloeit zelfs rechtstreeks in de zakken van Mubarak. De Arabische krant Al Khabar publiceerde vorig jaar nog een lijst met villa’s en hotels die eigendom van de president zijn. Daarop ontbreken toplocaties als Manhattan en het exclusieve Beverly Hills niet.
Daar bovenop heeft de nu 82-jarige Mubarak vaak nog een vinger tussen de deur als het gaat om lucratieve deals met het internationale bedrijfsleven die in Egypte aan de slag wil. In plaats van de Egyptische schatkist staan veel van de opbrengsten nu geparkeerd op geheime bankrekeningen in het buitenland. Daarbij worden onder meer het Zwitserse UBS en The Royal Bank of Scotland genoemd. Uiteraard vergeet Hosni – als plichtsgetrouwe familieman – ook zijn naasten niet. Heel wat corruptiedollars zitten inmiddels in de broekzakken van zijn twee zoons, zijn vrouw Suzanne en andere leden van de familieclan.
Corrupte regimes golfstaten
Mubarak is met al zijn rijkdom overigens geen uitzondering in het Midden-Oosten. Volgens Amaney Jamal, een professor politicologie aan de Princeton Universiteit, zitten veel leiders uit de regio er uitermate warmpjes bij. “Het Egyptische regime is door en door corrupt en heeft zich de afgelopen dertig jaar enorm verijkt. We zien dit patroon bij meer landen uit die regio. Veel mensen zitten thuis zonder baan, terwijl de dictator zich een aanzienlijk deel van de rijkdom toe eigent.” Een andere expert beschrijft in de krant hoe de corruptiemolen draaiende wordt gehouden. Om als buitenlands bedrijf in de Golfregio aan de slag te gaan, zijn vaak lokale business partners nodig. Die eisen gemiddeld tussen de 20 en 51 procent van de winsten op. Politici en topmilitairen, die nauwe banden onderhouden met deze partners, krijgen vervolgens weer hun deel uitgekeerd. In ruil daarvoor zetten zij het licht op groen bij het afgeven van vergunningen en het bieden van veiligheid.
Lees ook:
- Zij hadden stinkend rijk kunnen zijn
- School drop out én stinkend rijk
- Rijk worden in 8 stappen
- Intelligentie zorgt niet voor rijkdom
- Miljardairs te rijk voor dure kleding