Bellen onderweg is de normaalste zaak van de wereld. Mobiel internetten is nog steeds minder vanzelfsprekend. Een korte introductie, voor wie onderweg ook online wil zijn, maar door de bomen het bos niet meer ziet.
Als manager bent u vaak op pad. Soms gewoon voor een afspraak buiten de deur, dan weer voor een paar dagen op de hei met uw medewerkers. Meestal in Nederland, een enkele keer in het buitenland. Terwijl u met uw mobiele telefoon altijd en overal bereikbaar bent, bent u er nooit toe gekomen om ook via e-mail bereikbaar te zijn als u onderweg bent. De behoefte daaraan neemt wel toe. Het zou prettig zijn om even uw mail te checken terwijl u een half uurtje over heeft langs de snelweg of een uurtje wachttijd op Londen Heathrow moet overbruggen. Regelmatig heeft u al gelezen over wifi, pda’s en communicators, maar u ziet zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer. Daarom gingen wij voor u op zoek naar mogelijke oplossingen voor mobiel internet.
Waar te beginnen? Een zoektocht op internet is zonder noemenswaardige voorkennis zo overweldigend, dat het al snel duizelt. Op zoek naar een objectieve bron voor een inleidend college komen we terecht bij Erwin van der Zande. Hij schrijft al jaren over dit onderwerp in diverse bladen en is hoofdredacteur van Bright, het tweemaandelijkse ‘techlifestyle’-magazine dat geheel gewijd is aan de wonderen van de moderne techniek. Als we hem bellen zit hij in de trein. “Ik heb net mijn e-mail nog gecheckt,” zegt hij achteloos. “Mijn gsm gebruik ik als een telefoonmodem waarmee ik inbel op internet. Mijn telefoon communiceert weer via bluetooth met m’n notebook. Het gaat niet echt snel, maar het werkt.” Een soortgelijke verbinding is ook te maken via infrarood of via een kabeltje, legt hij uit. “Maar die technieken zijn achterhaald. Voor dit type verbindingen is bluetooth de facto de standaard.”
Van der Zande legt uit dat er grofweg drie manieren zijn om ook buiten kantoor online te zijn. Allereerst dus de koppeling tussen gsm en laptop. Het voordeel daarvan is dat het overal kan worden gebruikt, zolang de mobiele telefoon bereik heeft én over een modemfunctie beschikt. Het nadeel is dat de verbinding erg traag is en de telefoonkosten dus kunnen oplopen. Voor uitgebreide surfsessies is het daarom niet de aangewezen methode, voor het lezen en verzenden van e-mail voldoet het. Wie over een relatief oude laptop beschikt zonder bluetooth, kan een speciale adapter aanschaffen van een paar tientjes, zodat communiceren met de gsm alsnog mogelijk wordt. Houdt er verder rekening mee dat internetproviders soms speciale inbelnummers gebruiken voor gsm’s. Inbellen vanuit het buitenland kan duur zijn, vanwege de internationale gesprekstarieven. Inbellen via een gratis lokale provider kan dit probleem oplossen. Een zoektocht op internet leert dat op www.freedomlist.com per land de gratis providers zijn aangegeven.
Hotspot
Wifi (draadloos internet) is een stuk sneller en makkelijker. Via zogenaamde hotspots is het mogelijk om met laptop of pda (een veredelde elektronische agenda) draadloos verbinding te maken met internet. Nederland kent zo’n zevenhonderd hotspots, van aanbieders als KPN, T-Mobile, Mobilander en Swisscom. Op www.vindhotspot.nl zijn ze allemaal terug te vinden. Op Schiphol is uiteraard een Hotspot, maar ook bij tal van telefooncellen, tankstations, congrescentra en horecagelegenheden (onder andere bij alle Van der Valk hotels). Het aantal wordt voortdurend uitgebreid. Wereldwijd zijn er al vele tienduizenden van dergelijke punten. Het werkt simpel: zorg dat u zich binnen een straal van vijftig meter van de zender bevindt en dat uw laptop over een draadloos netwerkkaartje beschikt. De verbinding wordt automatisch gelegd en u kunt direct online. Betaling kan met creditcard, en soms ook met kraskaarten of via een 0900-nummer. Een uur internetten kost bij de KPN hotspots vijf euro, een dag 10 euro en een week 15 euro. Het voordeel is dat de internetsnelheid hoog is en dat u telefonisch gewoon bereikbaar bent. De dekking blijft echter het grootste nadeel. “Het doet denken aan de Greenpoints, de voorloper van de mobiele telefoon”, zegt Van der Zande. “De techniek op zich is prima, maar je moet maar net bij zo’n punt in de buurt zijn. Zoals nu een mobiele telefoon overal bereik heeft, zo zal er waarschijnlijk ooit een omvattend netwerk voor mobiel internetten bestaan. Maar dat kan nog wel een paar jaar duren. Alleen vertrouwen op wifi is voorlopig dus geen optie.” Veelbelovend is overigens de ontwikkeling van WiMax. Deze techniek maakt het mogelijk om niet op vijftig meter, maar op vijftig kilometer van de zender draadloos te internetten. Vooralsnog geldt: wie onderweg met wifi wil werken doet er verstandig aan om voor vertrek te kijken waar de hotspots zich bevinden.
Smartphone
Dan is er nog een derde mogelijkheid: internetten direct via de telefoon. Veel mobiele telefoons hebben de mogelijkheid om via een gprs-verbinding internet op te gaan. Een dergelijke verbinding is ruim tien keer sneller dan een standaard gsm-verbinding. Naast de gewone gsm wint de smartphone aan populariteit: een uitgebreide gsm, die qua functionaliteit steeds meer begint te lijken op een pda. De smartphone, een bekend model is de Nokia Communicator, is vaak uitgerust met kleurenscherm, qwerty-toetsenbordje en de mogelijkheid het toestel te koppelen aan een pc. Het formaat is er trouwens naar. De omvang van de smartphone doet denken aan de baksteenmodellen uit de begintijd van de mobiele telefonie. Dat kan een nadeel zijn.
Alles in één
Zoals de telefoon meer richting pda verschuift, zo begint de functionaliteit van een pda meer en meer op een telefoon te lijken. Steeds vaker is de elektronische organiser voorzien van een ingebouwde telefoon, zodat het apparaatje zelfstandig internet op kan zonder eerst verbinding te hoeven maken met de gsm. Een van de populairste modellen is de Blackberry, strikt genomen geen pda, omdat het vanaf het eerste model als een specifieke oplossing voor mobiel internet werd gepresenteerd Maar ook de functionaliteit van de Blackberry verschuift… Kortom, dergelijke apparaten lijken steeds meer op elkaar. Nu zijn vaak nog twee toestellen nodig: één voor spraak en één voor data. De nieuwste gadgets hebben alles in één.
Voor al deze smartphones en pda’s geldt overigens dat het lastig is om grote lappen tekst te verwerken. Voor het schrijven van een rapport blijft een notebook veruit het handigst. En voor het binnenhalen van grote bestanden zijn deze toestellen ook niet zo geschikt. Aan de provider betaalt u algauw enkele euro’s per MB dataverkeer, waardoor de kosten hard oplopen. Bovendien kan de snelheid (ongeveer 10kb per seconde) roet in het eten gooien. Wat dat betreft is het wachten op de grootschalige invoer van umts-apparatuur, die een kleine twintig keer sneller zullen zijn. Het voordeel van al deze mobiele apparaten is natuurlijk dat je ze overal kunt gebruiken waar de mobiele telefoon bereik heeft, je bent niet afhankelijk van hotspots. Daarnaast is de handzaamheid een voordeel ten opzichte van een laptop. Een smartphone of pda is makkelijk in de binnenzak op te bergen. Echter, deze manier van mobiel internetten vergt wel een investering in nieuwe apparatuur: een smartphone, Blackberry of andere pda is op z’n goedkoopst een paar honderd euro. Duurdere modellen kosten meer dan duizend euro.
Spielerei
Wat is de beste oplossing? Dat hangt af van uw persoonlijke wensen en omstandigheden. Wie liever niet investeert en alleen af en toe langs de snelweg of op Schiphol wil e-mailen, kan denken aan wifi. Een goede reisplanning is daarbij een vereiste: waar staan ze? In gevallen waar geen dekking is, kan als noodoplossing de laptop aan de gsm worden gekoppeld. Wie erg mobiel is en vaak in het buitenland vertoeft – en liever niet afhankelijk is van wifi-punten en internetcafé’s – kan het best een smartphone of pda aanschaffen. Controleer in hoeverre uw telefonieprovider deze apparaten ondersteunt en hoe de kostenstructuur in elkaar steekt. De kosten kunnen namelijk hard oplopen.
Is de keuze voor het type oplossing eenmaal gemaakt, dan start een nieuwe zoektocht. Het aantal toestellen is amper te overzien. Wat voor type apparaat wilt u? Met welke eigenschappen? Welk merk heeft uw voorkeur? Welke prijsklasse? U zult er echt even voor moeten gaan zitten. Met websites als www.vergelijk.nl kunt u de eerste schifting maken. Kijk ook eens in de archieven van computerbladen op internet; vaak zijn daar vergelijkende tests te vinden die u veel belangrijke informatie kunnen verschaffen.
Nog een advies van Erwin van der Zande tot slot: “Zorg dat je van alle markten thuis bent. Dat je een toestel koopt met bluetooth, dat je verbinding kunt maken met wifi én dat je mobiel kunt internetten via gprs.” Hoe zit het met umts? “Het is spielerei, leuk om videobestanden uit te wisselen. Maar als manager heb je een werkpaard nodig, geen speelgoed. Bovendien is umts is erg duur. Het is surfen met de geldkraan open. Neem het op in je secundaire arbeidsvoorwaarden, zou ik zeggen.”