Hermans verdedigde zijn stelling donderdag tijdens het Najaarsoverleg tussen kabinet en sociale partners, schrijft het FD. “Als de inflatie volgens het Centraal Planbureau op 3,25 procent uitkomt, moet de looneis ook op 3,25 procent liggen.”
Voorwaarde voor Hermans is dat de beloofde verlaging van de WW-premie voor werknemers dan absoluut moet doorgaan. “Zo blijft de koopkracht toch op peil en zakt de binnenlandse consumptie niet terug.” Dat is essentieel voor het mbk, want dat leeft voornamelijk van de eigen binnenlandse markt.
Drie scenario’s
De werkgeversorganisatie liet drie mogelijke scenario’s doorberekenen. Daaruit blijkt dat het mkb op korte termijn het meeste profiteert van hoge looneisen, omdat de binnenlandse bestedingen toenemen. Op de lange termijn tasten hoge lonen de concurrentiepositie aan, waardoor export en werkgelegenheid teruglopen.
Een loonstijging rond de nullijn in 2009 zou op de lange termijn de economie vooruit helpen, omdat Nederland dan goedkoper wordt en de vraag naar Nederlandse producten in het buitenland kan stijgen. Toch is dit volgens Hermans niet de beste keuze: “Een loonvraag van nul procent heeft niet onze voorkeur, omdat de economie al op korte termijn een impuls nodig heeft.”
Regeldruk
Verder is Hermans blij met de uitstelling van de btw-verhoging en de belofte om de WW-premie te schrappen. Maar het liefst wil hij dat de overheid het de ondernemer eindelijk eens makkelijker gaat maken: “Ondernemers worden gek van al die 25.000 regels. Als zij zo risicoloos zouden opereren als de overheid, stond de economie er heel slecht voor.” Ook de subsidie-aanvragen moeten wat Hermans betreft eenvoudiger: “Nu heeft alleen het grootbedrijf daar tijd voor.”