De business uit het nieuws van nu: Microsoft ongewenst, Frankrijk AAA-af en uw pensioen is toch veilig.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. Microsoft is ongewenst: liever een iPad
Als de peiling die USA Today hield klopt, heeft Microsoft een serieus probleem. Ondanks de massieve marketing rond de lancering van Windows 8, is het nieuwe besturingssysteem voor maar negen procent van de 350.000 (!) respondenten een reden om een nieuwe pc aan te schaffen. Maar erger nog voor Steve Balmer en de zijnen is dat maar liefst een derde van de Windowsgebruikers overweegt om naar Apple over te stappen. Het onderzoek laat zien dat de meerderheid van de potentiële overstappers het liefst een iPad aanschaffen. Om de zorgen groter te maken: de eerste klachten over bugs in de nieuwe Windows 8 phone duiken op. De Washington Post schrijft erover.
2. Pensioen lijkt veilig
De grote angst van Nederlandse pensioenfondsen, dat ze net als andere verzekeraars grotere buffers moeten aanhouden, lijkt ongegrond. Europa leek lange tijd af te koersen op pensioenwetgeving waarbij de fondsen aan zwaardere financiele eisen moesten voldoen. Dat zou funest zijn voor het stelsel zoals dat in Nederland bestaat. Maar de soep wordt niet zo heet gegeten, zegt Gabriel Bernardino, voorzitter van de Europese Pensioenautoriteit in een interview met het FD. Volgens hem is het nog lang niet duidelijk of Brussel eisen gaat stellen, of die hoger zijn en of die voor de Nederlandse pensioenfondsen gaan gelden. Het pensioen is even veilig. Tenminste, voor Brussel. Hoe zeker en veilig het stelsel echt is? Lees meer over de tien grootste leugens over uw oude dag.
3. Frankrijk verliest triple A-status (voor de tweede keer)
Frankrijk is volgens kredietbureau Moody's niet langer een baken van financiele stabiliteit. Het land is afgewaardeerd tot AA1, met een negatief vooruitzicht. Naast de Europawijde ellende rond Griekenland speelt de Franse opstelling tegenover hervormingen een belangrijke rol bij de sombere blik op het land. Het concurentievermogen van de Fransen blijft achter. Daarnaast is de starre arbeidsmarkt een belangrijke hindernis op weg naar herstel. Moody's is de tweede van de drie grote ratingbureaus die de Franse rating verlaagde. In januari deed Standard and Poor's dat al. Fitch handhaaft tot nu toe een toprating voor Frankrijk.
4. Nout Wellink op Chinees avontuur
Nout Wellink, houdt toezicht op de Chinese staatsbank Bank of China.Wellink, die in juli vorig jaar aftrad als president van De Nederlandse Bank, is voor 3 jaar benoemd als toezichthouder in het bestuur van de Chinese bank. Hij gaat zich bezighouden met de strategie en het risicobeleid van de bank. Wellink krijgt omgerekend ruim 30.000 euro per jaar voor zijn bijbaan. Wellink is momenteel president-commissaris van de universiteit van Leiden.
5. Europa op een zijspoor in de wereldhandel
Even slikken. Europa is niet langer de belangrijkste exportbestemming van China. Dat zijn de Amerikanen, meldt het Chinese ministerie van handel. Maar ook op andere manieren neemt het gewicht van Europa af. Een Chinese krant, zeer nauw gelieerd aan de communistische partij, pleit er krachtig voor om de banden met de VS aan te halen. Zowel economisch als politiek. Voor China-watchers lijkt dit een signaal dat de nieuwe sterke man, Xi, een koerswijziging aan het voorbereiden is.
6. Universiteiten zuigen hightech starters aan
Onze drie technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Enschede zuigen hightech startups aan. Landelijk is slechts 5 procent van alle starters aan te merken als hightech. In deze drie gemeenten is dat bijna het dubbele met 9 procent, blijkt uit cijfers van het CBS over startende bedrijven. De meeste starters vinden we in de steden, waarbij Amsterdam het hoogst aantal starters per 10.000 inwoners mocht noteren. Maar, het aantal stoppers is ook groter in de steden. Enschede gaat daarom aan de haal met de hoogste startersquote.
7. Ceo Intel stopt
Paul Otelinni stopt. In mei legt de ceo van Intel het werk neer om met pensioen te gaan. Ottelini is 62. Ottelini is een baken van stabiliteit geweest. Hij werkte bijna 40 jaar bij de chipmaker en is pas de vijfde ceo in 45 jaar. Ottellini is dan op de kop af acht jaar ceo geweest. Het bedrijf uit Santa Clara zoekt zowel intern als extern naar een geschikte opvolger. Vorige week werd bekend dat Apple overweegt om Intel na jarenlange samenwerking te gaan uitfaseren.
8. Nog meer ontslagen bij ING
Het ontslagleed bij ING houdt aan. Na het nieuws eerdere deze maand dat er 2350 banen geschrapt gaan worden, mogen de overblijvers opnieuw vrezen. Door de samenvoeging van de nieuw op te richten Nationale-Nederlanden Bank met de commerciële activiteiten van de WestlandUtrecht Bank verdwijnen er nog meer banen bij ING. De samenvoeging is onderdeel van het herstructureringsprogramma van ING. In 2015 wordt de nieuw op te zetten NN Bank, die samengevoegd wordt met de WestlandUtrecht Bank, verzelfstandigd. De geboorte van een nieuwe speler op de Nederlandse retailmarkt was een harde voorwaarde van de Europese Commissie in het staatssteun-dossier. De reorganisatie gaat ten koste van een onbekend aantal banen. Meer duidelijkheid wordt binnen enkele maanden verwacht.
9. Getal van de dag: 7
Van plan je huis te verkopen? Doe het snel! (indien mogelijk op die volstrekt vastgelopen huizenmarkt, maar dat terzijde). Voor 2013 verwachten de economen van de Rabobank dat de gemiddelde huizenprijzen met nog eens zeven (!) procent dalen. Dit jaar is de gemiddelde prijsdaling 'slechts' zes procent. Het verschil tussen vraag en aanbod op de Nederlandse woningmarkt verdwijnt de het komende anderhalf jaar niet. Maar de voornemens van het kabinet voor de koop- en huurmarkt wijzen in de goede richting. Op lange termijn zorgt het voorgenomen beleid – voor zover bekend – voor meer evenwicht tussen de huur- en de koopmarkt, denken de Rabo-economen.
10. De koffieautomaat: Tweet you in court!
De voormalig Britse politicus lord Alistair McAlpine – die valselijk door BBC Newsnight 'als pedofiele ex-politicus' werd gebrandmerkt – wil maar liefst 10.000 Twitter-gebruikers voor de rechter brengen. Zij zouden ten onrechte hebben getweet dat McAlpine een pedofiel is. Ook nadat duidelijk werd dat de BBC een canard van de buitencategorie te pakken had, hebben nog een duizendtal twiiteraars hem voor pedofiel uitegmaakt. 9000 anderen deelden dat weer met hun volgers. Als alle genoemde Twitter-gebruikers inderdaad aangeklaagd worden, spant McAlpine hiermee de grootste rechtszaak in de Britse geschiedenis aan.