Nog steeds stromen maar weinig vrouwen door naar topfuncties binnen het bedrijfsleven en de overheid. Bij KPMG en het ministerie van Defensie worden desondanks kleine succesjes geboekt.
Meer vrouwen in de boardroom. Met die ambitieuze doelstelling ging de Commissie Monitoring Talent naar de Top twee jaar geleden aan de slag. Inmiddels hebben 106 organisaties hun handtekening onder het bijbehorende handvest gezet. Zij beloven met die krabbel om de doorstroom van vrouwen naar topfuncties binnen de eigen organisatie actief te stimuleren. In 2009 lukte hen dat net ietsje beter dan het jaar daarvoor. De ondertekenaars van het handvest zagen het aandeel vrouwen aan de top het afgelopen jaar met 1,7 procent toenemen naar 18,4 procent. Zeker in het licht van de crisis goed nieuws, vindt demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven. “Al is het wel zaak om de stijgende lijn nu in versneld tempo door te zetten, zodat we de komende jaren zorgen dat substantieel meer vrouwelijk talent de weg vindt naar de top”, zo vertelde ze dinsdag na het bekendmaken van de cijfers.
KPMG vrouwennetwerk
Instellingen die het afgelopen jaar resultaat boekten, zijn de politie, Achmea, het ministerie van Defensie en KPMG. Laatstgenoemde had in 2008 nog 4 procent van de topfuncties gereserveerd voor vrouwen, in 2009 kon daar een procent bij worden opgeteld. “Dat klinkt voor een buitenstaander misschien heel weinig, maar het is wel een kwart meer dan het jaar daarvoor”, zegt Nicolet Loonen, voorzitter van het vrouwennetwerk binnen KPMG. “Onze doelstelling is om in 2013 een aandeel van 10 procent te halen. Dat is een ambitieuze maar realistische doelstelling. Zeker als je het type organisatie dat we zijn in ogenschouw neemt. We kennen hier veel doorstroom van binnenuit. Daarnaast wordt de branche waarin we opereren gedomineerd door mannen.” Een van de stimuleringsmaatregelen van de accountant is een netwerkdag voor vrouwen geweest die het afgelopen najaar is georganiseerd.
Vrouwelijke generaals
Ook in de mannenwereld van Defensie stromen er mondjesmaat meer vrouwen door naar militaire topposities. Zo telt het leger inmiddels twee vrouwelijke generaals en werd kapitein-luitenant-ter-zee Jeanette Morang in 2007 de eerste vrouwelijke commandant van een luchtverdedigings- en commandofregat van de marine. “Een van de speerpunten in ons genderbeleid is het gebruik maken van rolmodellen. Deze vrouwen laten zien dat het mogelijk is om binnen onze organisatie carrière te maken, zelfs als je thuis nog zorgtaken hebt die je liever niet helemaal uit handen geeft”, zegt Defensiewoordvoerder Roger van de Wetering. “Veel vrouwen doen de aanname dat het hebben van zo’n hoge functie niet te combineren valt met een gezin. Met een aantal handige maatregelen en aanpassingen proberen we dat juist wél mogelijk te maken.”
Kinderopvang Den Helder
Een van die maatregelen is de verbetering van de kinderopvang binnen het militaire apparaat. “We hebben gekeken of we op Defensieterreinen waar veel van ons personeel in de buurt woont kinderopvang rendabel kunnen maken. Op Gilze-Rijen, Woensdrecht, Oorschot en Den Helder is dat mogelijk gebleken. Op vliegbasis Volkel wordt nog gewerkt aan een nieuwe locatie. Die kinderopvangplaatsen sluiten bovendien aan op de werktijden van de militairen”, aldus Van de Wetering. “Daarnaast is ook de combinatie van arbeid en zorg een vast onderdeel van de functioneringsgesprekken geworden. Zo kunnen we zien tegen welke knelpunten onze vrouwelijke collega’s aanlopen en hoe wij ze daarbij kunnen helpen.”
Lees ook het boek Stratego voor vrouwen