Een manager verdient gemiddeld het meest in Turkije. Nederlandse managers nemen wereldwijd een vijftiende positie in en hebben een derde minder koopkracht dan de koploper. Dit blijkt uit het World Pay Report van Hay Group.
Landen in Azië, Oost- en Zuid-Europa nemen de eerste plaats in op de ranglijst van best betalende economieën. Turkse senior managers hebben met een gemiddeld reëel loon van 79.000 euro wereldwijd het meest te besteden. Het reële loon is het loon inclusief bonussen en na aftrek van belastingen en de kosten van levensonderhoud.
De Turkse managers worden op de voet gevolgd door hun Indiase collega’s die gemiddeld 77.700 euro per jaar overhouden dankzij de groeiende outsourcing-bestedingen in hun land.
De Nederlandse senior manager staat met een reëel loon van 58.900 euro op een gemiddelde vijftiende positie. Echter, in de rangorde exclusief kosten van levensonderhoud, zou Nederland een negende plaats innemen, met 110.000 euro. “Binnen twee uur zit je in Duitsland en verdien je met dezelfde baan daar 124.000 euro en is je koopkracht zomaar met 17.000 euro toegenomen,” zegt Jeroen Kirch, beloningsadviseur van Hay Group in Nederland.
De rest van de grote westerse economieën scoren gemiddeld slechter. Italië staat op de 19e positie, met een reëel salaris van 53.000 euro en Frankrijk op de 20e plek (51.000 euro). En Duitsland, economische drijfveer van Europa, scoort een achtste plek, met een reëel inkomen van 75.900 euro.
Jeroen Kirch denkt dat het voor bedrijven loont om op zoek te gaan naar managers uit het buitenland. “Zoek een Slowaak, Indiër of Chinees die goed Engels spreekt, stuur die twee weken op Nederlandse les bij de nonnen, doe daar vijf keer per jaar een retourticket naar huis bij voor de vakanties. Op die manier ben je voor de helft van de kosten van een Nederlander klaar.”