Twee weken geleden had ik het op deze plaats over de toegenomen gevoeligheid van de Nederlandse economie voor ontwikkelingen in de vermogenssfeer.
Vermogenswinsten zouden positief uitwerken op de economische groei in ons land maar vermogensverliezen juist negatief. Ik had toen niet kunnen denken dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al zo snel met cijfers zou komen die het gelijk van deze stelling aantonen.
Onlangs maakte het CBS namelijk bekend dat de groei van de luxe bestedingen (elektrische apparatuur, woninginrichting, en dergelijke) in de maand juli met bijna twee derde is teruggevallen. En dat terwijl juni al een halvering van de groei had laten zien. Lag de groei van dit soort uitgaven in mei nog op 12 procent, in juni was dit teruggevallen tot 6 procent en in juli bedroeg de groei nog maar 2 procent.
Ik kan deze scherpe terugval niet los zien van wat er zich rond die tijd op de financiële markten afspeelde. De AEX daalde met maar liefst 15 procent, de olieprijs boekte een historisch hoogterecord en de kapitaalmarktrente was in twee jaar tijd niet meer zo hoog geweest. Ontwikkelingen waar die 1,5 miljoen beleggende huishoudens niet vrolijk van worden.
Gelukkig zijn de aandelenkoersen intussen weer gestegen. De AEX staat op het moment van schrijven ongeveer 15 procent boven het dieptepunt van deze zomer en de olieprijs en kapitaalmarktrente zijn opnieuw gedaald. Tegen deze achtergrond lijken we dus weer wat betere consumptiecijfers tegemoet te kunnen zien. Dat is natuurlijk mooi, maar de gebleken gevoeligheid voor de grillen van de financiële markten is toch ook wel erg griezelig.