"Managers kunnen nog heel wat leren van de Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama." Dat stelt John Gapper, bedrijfsdeskundige van de Financial Times. "Weinig ceo's hebben het oratorische talent van deze 46-jarige democratische politicus, advocaat en hoogleraar uit Chicago."
De speeches van Obama zijn volgens Gapper nu al historisch. "Bewijs daarvan is hoe hij Hillary Clintons sneer omtrent zijn zogenaamd wekken van 'valse hoop' tackelde na de bekendmaking van de uitslagen in New Hampshire. 'In het onwaarschijnlijke verhaal dat Amerika heet, is er nooit iets vals geweest aan hoop', zei Obama tijdens zijn concessiespeech." Gapper geeft in zijn krant, waarover express.be bericht, drie zaken aan die managers kunnen leren van Obama.
Bedachtzaamheid
"Barack Obama wekt de indruk diep te hebben nagedacht over wat hij zegt. Hij zegt ook wat hij echt denkt, eerder dan een verhaaltje af te steken dat op dat moment het best van pas komt. Dat is ook van belang in de zakenwereld, waar vele ceo's zich gedragen als de Republikeinse kandidaat Mitt Romney, die uitblinkt in het aanreiken van kwakzalversoplossingen en hete kwesties aanboort, naargelang wat het publiek dat voor hem zit graag wil horen. Werknemers zijn vaak als kiezers: ze zijn de weg kwijtgeraakt in het zoveelste veranderingsprogramma dat werd opgelegd door een welbespraakte bedrijfsleider. Ze zien managers komen, herstructureren, weinig bereiken en dan weer gaan."
Onbaatzuchtigheid
"Barack Obama is ambitieus, maar hij bezit ook een grote dosis empathie. Hij wekt de indruk goed te kunnen luisteren, ook naar mensen die er een andere mening op nahouden dan hijzelf. Hij probeert nooit zijn mening aan anderen op te dringen, maar roept hen op om zich achter een gemeenschappelijk doel te scharen. In dat verband is het verbazingwekkend te zien hoe weinig zogenaamde topmanagers nog bezig zijn met iets anders dan hun eigen carrière, eerder dan te trachten hun werknemers achter de bedrijfsdoelstellingen te krijgen."
Vertelkunst
"Barack Obama is een verhalenverteller. Dat lijkt voor velen een tweederangs talent, een kwaliteit die nice to have is, eerder dan essentieel. Maar deze Afro-Amerikaanse politicus slaagt er vaak in om zijn gebrek aan ervaring te compenseren met zijn vertelkunst. In tegenstelling tot speechen, kan vertelkunst wel worden aangeleerd. Ook dat is belangrijk voor bedrijfsleiders. Vele ceo's staan of vallen met de manier waarop ze hun verhaal aan de man brengen. Het gaat dan niet enkel om verhalen voor investeerders en analisten, maar ook voor werknemers, die moeten worden aangemoedigd om zaken te realiseren en bedrijfsdoelstellingen waar te maken."
"Veel managers wekken valse verwachtingen dat hun bedrijf beter is dan de concurrentie of dat ze onbereikbare zaken kunnen realiseren. Meestal falen ze en sleuren ze werknemers mee in de neerwaartse spiraal van ontgoocheling. Toch is er altijd en overal plaats voor mensen die de middelmaat weten te overtreffen. Dat geldt voor de zakenwereld evengoed als voor de politiek."