Pas vijfendertig en al ceo bij Baan. Voor Laurens van der Tang zelf was het ook een verrassing. Maar moederbedrijf Invensys wilde juist hem. Want meer nog dan de gebroeders Baan is hij de personificatie van de bedrijfscultuur: het Reformatorisch Motorblok.
Seattle, voorjaar 1994. Zenuwachtig is Laurens van der Tang met de diaprojector in de weer. De top van Boeing kijkt cynisch toe. Gaat deze jongeman Boeing vertellen welke software ze voor hun kisten moeten aanschaffen? “Who the hell is this kid, and who the hell is Baan?” bromt een van de executive officers.
“Ik heb Baan op het laatste moment uitgenodigd omdat Oracle liet afweten,” zo verduidelijkt de executive officer die verantwoordelijk is voor de invitatie. “Na Baan volgt direct de presentatie van het Duitse SAP. Het lijkt me dat SAP de order krijgt. Maar je moet toch altijd een alternatief presenteren.”
De zenuwachtige whizzkid is nog steeds in gevecht met de diaprojector. Eindelijk verschijnt het eerste beeld: een kist van concurrent McDonnell Douglas. Een DC 10. “I'm sorry, I'm very sorry,” stamelt hij.
Daarna herstelt hij zich snel. In vloeiend Engels voorziet hij de volgende dia's, waarop wél Boeings staan afgebeeld, van nadere uitleg. Een paar dagen later is de deal rond. Baan gaat de software voor Boeing leveren. Daarmee is Baan in één klap een global player geworden. Een beursnotering is plotseling een reële optie.
Noordwijk, winter 2001. Ontspannen, zijn handen losjes in de broekzakken, drentelt Laurens van der Tang over het podium in de grote zaal van Huis ter Duin. Dit is de finale van de roadshow. Vier weken lang reisden de ceo en zijn gevolg over de aardbol om i-Baan, het nieuwe Baan-concept, te presenteren. De zeshonderd aanwezigen luisteren geboeid naar het betoog van de nieuwe ceo.
Reformatorisch Motorblok
Chris Baggerman, bestuurder van de vakorganisatie de Reformatorisch Maatschappelijke Unie, had vorige zomer toch wel de nodige vraagtekens. Laurens van der Tang de nieuwe topman van Baan?
“Ik was toch bang dat hij daarvoor te veel techneut zou zijn. Nee, zijn leeftijd vond ik geen bezwaar. Hij werkt al veertien jaar bij Baan en is zéér deskundig. Hij past ook prima in de cultuur. Baan is sterk in research & development. Die afdeling telt nog altijd zo'n 1500 medewerkers. Laurens had de leiding over die afdeling, die ook wel het Reformatorisch Motorblok wordt genoemd.”
Dat laatste was Invensys niet ontgaan. Er was daar in Barneveld inderdaad sprake van een Reformatorisch Motorblok. Van een wel héél aparte bedrijfscultuur. Laurens van der Tang leek de personificatie daarvan. Op zondag stond steevast het antwoordapparaat aan. Alleen apparaten mogen op de Dag des Heren werken. Laurens van der Tang had, samen met een aantal collega's, zelfs een boekwerkje geschreven: Bezinning op het gebruik van ict: vernieuwen en bewaren. De auteurs vragen zich daarin af 'hoe het gebruik van ict tot Gods eer kan zijn'. Hij was kortom de aangewezen persoon om de leider van het nieuwe Baan te worden.
“Zijn benoeming,” zo bevestigt ook Baan- woordvoerder Peter Kramer, “vormde voor de Britten een absolute voorwaarde. En terecht. Alleen is het jammer dat hij in de pers nog altijd als techneut wordt afgeschilderd. Dat is hij namelijk absoluut niet.”
Die Britten, Invensys dus, waren sterk in zware schakelkasten en elektrische motoren. Het bedrijf ontstond ruim tweeënhalf jaar geleden uit een fusie van BTR en Siebe, ondernemingen die beide actief zijn op het gebied van industriële uitrustingen. Ceo Allen Yurko, een 48-jarige Amerikaan, staat aan het roer van deze multinational met wereldwijd 100.000 werknemers, een omzet van bijna 25 miljard en een beurswaarde van ruim 30 miljard.
Yurko en Van der Tang hebben weinig persoonlijk contact. Hij rapporteert aan de Brit Bruce Henderson, topman van Invensys-divisie Software and Systems. Ze hebben wel e-mailcontact. De eerste mail was kort en bondig. “Congratulations.”
Gereformeerde boterboeren
Na de middelbare school in Rotterdam doet 'techneut' Van der Tang de Heao in Arnhem. Als telg van een van origine Zoetermeers geslacht van gereformeerde boterboeren voelt hij zich aangetrokken tot Baan. In het corporate image daarvan speelt geloof immers een belangrijke rol. De zondagrust is er heilig. Ook Jan en Paul Baan hebben 's zondags hun antwoordapparaat aan staan. Slechts zéér incidenteel worden dringende telefoontjes op de dag des Heren beantwoord. De nieuwe medewerker van de serviceafdeling mag dan wat minder flamboyant zijn dan Jan en Paul, de drie kunnen het alras wél goed met elkaar vinden. In 1991 wordt hij al tot hoofd van de ontwikkelingsafdeling benoemd.
“En toen,” zo analyseert Baan-woordvoerder Peter Kramer, “is de foute beeldvorming ontstaan. Laurens is helemaal geen techneut. Hij deed onder andere voor ons de verkoop in Amerika en leerde daar naar de klant te luisteren. Dat wilde hij terugvertalen naar de ontwikkelingsafdeling, waar ze soms teveel met techniek bezig waren en te weinig met de klant.”
“Mijn aanvankelijke aarzeling,” zo bekent Chris Baggerman van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie, “bleek niet terecht. Laurens is inderdaad helemaal geen techneut. Het feit dat Baan weer zo goed draait, valt voor een groot deel aan hem te danken. Door zijn aandacht voor de mensen heeft het personeel het vertrouwen behouden en is er geen leegloop ontstaan. Hij is bijzonder eerlijk en oprecht. En hij is ook zelfverzekerd geworden. Grote verschil tussen Laurens en zijn voorganger Jan Baan is dat Laurens veel nuchterder is. Jan is meer een visionair. Wanneer Laurens het enthousiast over de mogelijkheden van een product heeft, spreekt hij over de mogelijkheden nú en niet in de toekomst.”
Wanneer zelfs een vakbondsman de loftrompet schettert over een 35-jarige ceo, is het niet verwonderlijk dat er in Barneveld geen kwáád woord over 'meneer Laurens' valt te citeren. “Aanvankelijk was hij soms een beetje verlegen,” is de meest negatieve opmerking die we mogen noteren. Maar dat weet hij zelf ook. Kort na zijn benoeming laat hij zich in juni 2000 door De Telegraaf interviewen. Een uitzondering. Pracht en praal, waaronder hij ook publiciteit rekent, behoren niet tot zijn levensstijl. En áls hij dan een interview geeft, dan is dat toch het liefst in het Reformatorisch Dagblad.
De Telegraaf moest van Invensys. Hij figureert daarin samen met zijn Britse baas Bruce Henderson. “Van der Tang zelf,” zo constateert De Telegraaf, “lijkt wat minder zeker van zijn zaak, maar hij heeft er wel zin in. Gevraagd naar wapenfeiten wordt hij een beetje verlegen: “daar ben ik niet goed in.”
Tegenover verslaggevers van het Reformatorisch Dagblad voelt hij zich meer senang. “Ik ben een leider in ontwikkeling,” vertrouwt hij hen kort na de overname door Invensys zomer 2000 toe.
Die ontwikkeling is snel gegaan. “Het is echt een héél goede baas, inspirerend en menselijk,” wordt ons vanuit Barneveld verzekerd. Alleen zijn voorganger Mary Coleman blijkt niet bereid tot commentaar. Volgens het Financieele Dagblad overwoog zij in 1999 om Laurens eruit te knikkeren. Dat ging niet door. Mary stapte zelf op. “Een conflict is er ook zeker nooit geweest,” garanderen alle betrokkenen. Mary voelde zich gewoon niet zo thuis in het Reformatorisch Motorblok.
CV Laurens van der Tang
1965 geboren te Delft
1977 middelbare school te Rotterdam
1983 heao Arnhem (distributie)
1987 medewerker serviceafdeling Baan
1991 hoofd ontwikkelingsafdeling Baan
2000 ceo Baan
Burgerlijke staat gehuwd, vijf kinderen
Woont in Rhenen
Grootste succes benoeming tot ceo
Bijzonderheden streng gereformeerd en gentleman
Hobby's oude boeken, orgel, geschiedenis, tafeltennis