Werknemers die lange dagen en werkweken maken, kampen met slaaptekort. Zo blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO).
Gááááp. Zo even uitrekken en nog maar een kopje koffie op deze maandagochtend. Ook weer kort nachtje gehad vannacht en wakker gelegen omdat de komende werkweek voorbijkwam in je hoofd? Je bent niet de enige. Maar liefst 28 procent van de werkende Nederlanders ligt regelmatig wakker van het werk, blijkt uit onderzoek van NSWO onder duizend werkenden.
Lange werkweken en -dagen blijken ook debet aan het slaaptekort; 16 procent zegt vanwege het werk te weinig tijd te hebben voor slaap. Een derde tot een kwart van de werkenden werkt nog tot 10 uur 's avonds door, werknemers in ploegendienst en onregelmatige werktijden niet meegerekend. Tja, niet zo gek dat je daarna de slaap niet kan vatten. Maar dat heeft dus wel effect op je nachtrust.
Lange werkweek leidt tot slaaptekort
Werknemers met een werkweek van meer dan 50 uur, slapen gemiddeld 6 uur en 50 minuten. Dat is bijna een uur korter dan werknemers met een werkweek van minder dan 30 uur; hun nachten duren gemiddeld 7 uur en 45 minuten.
Al die korte nachten kunnen natuurlijk niet zonder gevolgen blijven: 21 procent van de werkenden geeft aan soms op het werk weg te doezelen. Een kwart heeft opwekkende middelen als koffie, energy drinks of zelfs drugs nodig om wakker te blijven. En 3,5 procent zegt door slaperigheid fouten te maken of ongelukken te veroorzaken op het werk. Uit eerder onderzoek bleek al dat werknemers met slaaptekort optimistischer zijn.
Slaapadviezen
De NSWO, die komende week uitgeroepen heeft tot de Nationale Slaapweek, vindt het dan ook hoog tijd dat er meer aandacht komt voor slaapproblemen en preventie van slaaptekort. De hele week zijn er open dagen in verschillende centra voor slaapproblemen. MT geeft alvast een paar tips voor een betere nachtrust:
- Alle begin is moeilijk, maar die pc heeft echt een uitknop (en ook een slaapstand), stop tijdig met werken 's avonds
- Drink na het eten geen koffie en alcohol meer en ga ook niet 2 uur voor het slapen nog wat snacken
- Doe minimaal een uur voor het slapen gaan niets. Kijk geen tv of spannende film meer, maar lees wat (geen thriller), neem een bad (geen douche)
- Als je 's avonds gaat sporten doe dit dan zo vroeg mogelijk, van sporten kan je heel actief en hyper worden. Als dat het geval is dan is het beter dit 's ochtends of in het weekend te plannen
- Doe geen middagdutje, dat maakt het ’s avonds moeilijker om in te slapen. Doe je het wel zorg dat er dan minstens 11 uur tussen het middagdutje en de nachtslaap tussen zit
Slaapklinieken
Heb je echt al heel erg lang last van slaapproblemen (doe hier een zelftest) en lukt het niet om die de baas te worden dan is het misschien verstandig eens naar de huisarts te gaan. Die kan je al dan niet doorverwijzen naar een slaapkliniek, die overal in het land zitten. Er zijn ook verschillende slaapcursussen die je kan volgen. Deze MT-redacteur die zelf al jaren last had van doorslaapproblemen (je hebt inslaap- en doorslaapproblemen) heeft daar zelf veel goede ervaringen mee. Een overzichtje:
- Amsterdam Slaap Waak Centrum Slotervaartziekenhuis, Amsterdam
- De Sleepfactory, Amsterdam
- Slaapcentrum Sint Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein en Utrecht
- Slaapcentrum Medisch Centrum Haaglanden, Den Haag
- Slaapcentrum Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede
- Expertisecentrum voor slaapgeneeskunde Kempenhage, Heeze/Oosterhout
- Slaapcentrum Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen
- Slaapcentrum Dekkerswald UCCZ, Nijmegen
- Academisch Slaapcentrum Ciro, Horn
Lees ook:
-
Overmoedig door slaaptekort
-
Een gezond lijf door meer slaap en minder informatie
-
Leer uzelf ontstressen