De wereldwijde kredietcrisis wordt nu ook voelbaar in Nederland. Honderdduizenden gepensioneerden gaan er in 2009 door de crisis in koopkracht op achteruit.
Hun pensioenen stijgen niet of slechts gedeeltelijk mee met de inflatie. De pensioenfondsen zijn in het nauw gebracht door de dalende beurskoersen. Zij dreigen daardoor onvoldoende geld te hebben om de pensioenen waardevast te houden.
Volgens directeur Gerard Rieman van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen ziet een aantal fondsen af van compensatie voor inflatie, zo zegt hij in het AD. Exacte cijfers ontbreken, omdat de meeste fondsen nog een besluit moeten nemen over de pensioenen en premies voor 2009.
Op de beurzen zijn de afgelopen dagen honderden miljarden euro's verdampt. Nadat zakenbank Lehman Brothers kopje onderging, kon 's werelds grootste verzekeraar AIG alleen met een miljardeninjectie van de Amerikaanse overheid overeind blijven. In Nederland verloor bank-verzekeraar Fortis een kwart van zijn beurswaarde.
Volgens VVD-leider Rutte 'raast de storm rond het Nederlandse schip, terwijl de stuurman zegt: er is niets aan de hand.' Premier Balkenende ontkent dat hij geen oog heeft voor de problemen, maar Nederland staat er volgens hem redelijk goed voor. "Het is alle hens aan dek. Maar ons schip ligt op koers." De premier wees op de lage werkloosheid, beperkte inflatie en de bescheiden economische groei.
Minister Wouter Bos (Financiën) roept spaarders op hun geld niet van de bank halen. "Er is geen reden tot paniek. Ik heb mijn spaargeld gewoon nog op de bank staan en ik raad iedereen aan hetzelfde te doen."