Goed nieuws voor de koffieverslaafden: drink gerust een bakkie troost tijdens het lezen. Want de aanname dat koffie slecht is, klopt niet.
Thomas H. Lee, professor aan de Harvard Medical School, zegt dat we ons niet moeten beroepen op de onderzoeken uit de jaren vijftig en zestig. Daaruit kwam naar voren dat koffiedrinkers kans liepen op alvleesklierkanker, kwartkwalen en andere ziekten. Deze onderzoeken hebben echter de invloed van roken niet meegenomen, schrijft hij in de Harvard Business Review. Toentertijd ging een kop koffie nog hand in hand met een sigaretje.
Twee koppen
Sindsdien heeft de medische wetenschap hele andere resultaten aan het oppervlak gebracht. Grote, longitudinale studies laten ons zien dat koffie de kans op kanker niet vergroot en wellicht zelfs bescherming biedt tegen sommige vormen ervan. Het is veilig voor ons hart, aldus Lee. Zo veilig dat de American Heart Association twee koppen koffie per dag acceptabel vindt, zelfs voor patienten op de hartbewaking.
Parkinson
Verder lijkt koffie een lichte beschermende impact te hebben op diabetes type 2, galstenen en de ziekte van Parkinson. Hersenonderzoek heeft bovendien aangetoond dat koffie bepaalde delen activeert in het korte termijngeheugen, wat ons helpt onze aandacht erbij te houden.
Caloriebom
Maar er is natuurlijk ook een maar. Een normale kop koffie voorziet ons van zo'n 100 milligram cafeine, terwijl de grote, hippe koffies a la Starbucks en Coffee Company wel vijf keer zoveel cafeine kunnen bevatten. Om nog maar niet te spreken over het toevoegen van (slag)room, suiker en smaaksiroop, wat het bakje transformeren in een ware caloriebom.