Het tijdperk van synchrone samenleving brak aan op 21 juli 1969, om 03.00 uur ‘s nachts. Mensen over de hele wereld stonden rond een zwart-wit televisieschermpje gedrongen om Neil Armstrong en Buzz Aldrin de eerste stappen op de maan te zien doen. Nooit eerder in de wereldgeschiedenis hadden zo velen een historisch moment samen en synchroon beleefd. In de daaropvolgende veertig jaar werd ons leven een toenemende deelneming aan een synchroon wereldgebeuren. Wij kleedden ons naar de normen van de stoere wereldmode in jeans, sneakers en t-shirts. Wij luisterden naar universele pop of klassieke muziek uitgevoerd door ‘s werelds beste musici. Wij verbeten ons in spanning met de laatste moordseries op televisie, en keken met verschrikking toe hoe terroristische aanslagen, oproeren en oorlogen de wereldvrede bedreigden.
Hollandse handel en economie waren eeuwenlang gebaseerd op prijsverschillen van diensten en producten in verschillende werelddelen, op arbitrage. Het exclusief beheersen van handelsposten en aan- en afvoerroutes maakte ons rijk. Maar met synchroon beschikbare informatie was het spoedig gedaan met de royale marges. Vervoer werd een zeer magere business en de handel vluchtte noodgedwongen in speculatieve termijncontracten, van olie tot aardappelen. Verzekeren van termijnrisico’s werd een nieuwe kans voor Nederlandse ondernemingen, tot gigantische Amerikaanse hedgefondsen ons ook daar de wind uit de zeilen manoeuvreerden.
De arbitragemarkt moest inleveren ten gunste van conversie, waardes toegevoegd aan geïmporteerde halfproducten. Wat nu rest voor ons in Europa is een moordende, wereldwijde wedstrijd om middels zeer geavanceerde uitvindingen waardes toe te voegen aan producten en diensten. Dat is de laatste twintig jaar alleen uitstekend gelukt in de it/software-economie. De rest is ernstig achtergebleven of kan zich slechts marginaal handhaven. Maatschappelijke leiders en politici in Nederland en Europa die denken dat zij het verleden van bepalend belang kunnen maken voor de toekomstige ontwikkeling van de economie, staan in hun denken en handelen geheel buiten de werkelijkheid van onze mondiale samenleving.
De toekomst en welvaart van Europa zijn geheel gekoppeld aan hoe snel en in welke mate de gemeenschap zich uit haar denkisolement kan bevrijden. Deelname in volle overgave aan de nieuwe synchrone wereldsamenleving bepaalt onze directe toekomst, welvaart en geluk. De multiculturele, veeltalige, hoogopgeleide Nederlandse samenleving is daartoe uitstekend uitgerust. Nu nog de durf om deel te nemen.
Jacob Gelt Dekker (60) begon zijn carrière als tandarts, maar is sinds de jaren ‘80 actief als ondernemer. Hij richtte onder meer fitnessketen Splash en One Hour Super Photo op, en bouwde Budget Rent a Car om tot succesvolle internationale onderneming. Daarnaast werkte hij als columnist, schrijver en tv-presentator, en is hij betrokken bij diverse non-profitorganisaties. De laatste jaren houdt hij zich vooral bezig met ondernemingen op Curaçao, waaronder het vijfsterren Kura Hulanda hotel, lodge en museum.