Internet staat vol met nuttige informatie. Maar hoe goed Google ook is, het kost verschrikkelijk veel tijd om de juiste websites te vinden. MT vond voor u 25 sites die voor de manager de moeite van het inkloppen waard zijn.
1. Oneliners voor in de boardroom
"Als iets een goed idee is, doe het meteen. Het is veel makkelijker achteraf excuus te maken dan toestemming te krijgen", zei een zekere Admiraal Grace Hopper. Honderden andere wijsheden en oneliners afkomstig van grootheden als Ghandi of Welsh, zijn te vinden in de management library van het International Institute of Management. Geheid dat uw toehoorders onder de indruk zijn.
www.iim-edu.org/managementlibrary
2. Netwerken avant la lettre
U bent maar zes contacten verwijderd van iedere wereldburger luidt een theorie. Linkedin maakt gebruik van die wetenschap. Het is een digitaal sociaal netwerk, net als Hyves of Faceboek, maar dan voor de werkende mens. Geen vakantiekiekjes, maar informatie over wie waar werkt en heeft gewerkt. Omdat u alle mensen in uw netwerk tegelijk kunt mailen, is de website erg handig om goedkoop te zoeken naar een nieuwe medewerker.
3. Webcamcoach
Het budget voor een persoonlijke coach weer gekort? Via webcamcoach krijgt u persoonlijke loopbaanbegeleiding of een coachingstraject tegen een tarief van honderd euro per uur. Coach Eva Sasbach is aangesloten bij de Nobco, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. en werkte eerder als coach, manager en loopbaanadvieseur en trainer in de ‘echte' wereld. Grootste voordeel van de digicoach is natuurlijk tijdwinst. Webcam vereist.
4. Weblog Martin Lukes
Lukes klom op van marketing manager tot Chief Great Leader of a-b glöbâl (UK), een Amerikaanse multinational. De uitvinder van het concept Creovation TM, een samentrekking van creatief en innovatie, houdt al sinds 1999 een weblog bij. Voor iedereen die nog niet volleerd is in de kunst van het schoppen naar onder en het likken naar boven.
5. Iping: uw digitale secretaresse
Wel manager, maar nog steeds geen secretaresse of personal assistant? Die agenda houdt u zelf wel bij, maar Iping levert de persoonlijke dienst die je van een goede p. a. zou verwachten. Mr. Notify licht u contacten per sms in over die belangrijke vergadering en Mrs. Reminder belt u op uw trouwdag, zodat u net op tijd bij de benzinepomp een bloemetje kunt halen.
6. Weblog Tom Peters
U kunt natuurlijk veel geld betalen om een keer naar een seminar van deze goeroe te gaan. De auteur van het legendarische managementboek ‘In Search of Excellence' houdt echter op internet een weblog bij waarop hij één tot twee keer per week een stukje schrijft. Een goedkope en snelle manier om kennis te maken met, volgens het blad Fortune, de ‘oer-goeroe van management'.
7. Morgen een vestiging in New York
Het kantoor staat ergens op een onbestemd industrieterrein langs de A2. Maar u heeft net een enorme klant in de VS binnengesleept. Regus biedt de mogelijkheid om meteen een kantoor in elke grote wereldstad te openen; althans dat wil zeggen een zakenadres op een prominente locatie, een telefoniste en een postbus. Het kost minimaal 170 euro per maand, maar dan heeft u zelfs een bordje met bedrijfsnaam in de ontvangstruimte van een verzamelgebouw.
8. Voor op het nachtkastje
Natuurlijk, dat managementboek staat vast ook ergens bij Bol.com of Amazone. Maar de website managementboek.nl heeft alleen maar titels relevant voor het vakgebied en dat scheelt tijd. Heeft u in MT een recensie gelezen van een aanprekend boek, dan is het hier te bestellen. Nadeel: sommige Engelstalige must reads zijn er niet te verkrijgen en Nederlandstalige niemendalletjes worden uitgebreid gepromoot.
9. Tips over van alles en management
Een rare site, dat about.com. Een verzameling online ‘gidsen' met informatie over van alles en nog wat. Er is ook een online gids over management en die bevat best aardige artikelen, zoals ‘Hoe schrijf ik een mission statement' en ‘Hoe implementeer ik een dresscode'. Let op: gidsauteur John Reh is dol op open deuren zoals ‘lead by example'.
10. Nooit te oud om te leren
Leiding geven is iets wat u in de praktijk leert, zeker niet via een onlinecursusje op internet. Toch kan het handig zijn de managementcursussen op leren.nl door te nemen. ‘Cursus' is wel wat overdreven, want na het lezen van een curus coachend management bent u nog lang geen volleerde coach, maar heeft u allicht wat bijgeleerd.
11. Waar gaan we eten?
Restaurantrecensies zijn overal op internet, ook bij mt.nl natuurlijk. Iens, een website die al sinds 1999 bestaat, is een van de meest complete overzichten op internet. En omdat bijna elk restaurant is beoordeeld door verschillende sitebezoekers en niet door een toevallig bezoekje van één recensent, betekent een hoge waardering vaak dat het echt goed eten is.
12. Het doolhof van beleggingsfondsen
Asiafund, East Capital Russia fund, namen van beleggingsfondsen klinken vaak veelbelovend of juist vaag. Maar hoe komt u erachter hoe een fonds het de afgelopen jaren gedaan heeft? Prestaties uit het verleden geven natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar via Morningstar scheidt u het kaf van het koren.
13. Up to date koersinformatie
Iex.nl is een van de meest bezochte sites voor particuliere beleggers. De site is overzichtelijk en bevat een schat aan informatie. Mocht u tot de fanatiekelingen behoren, dan biedt de site de mogelijkheid op de mobiele telefoon of pda sms-alerts te ontvangen als de koers van een aandeel waarin u belegt rare sprongen maakt.
14. Nooit meer websites kwijt
Op het werk een pc, onderweg de laptop en thuis nog een pc. Menige manager heeft inmiddels drie computers in gebruik. En dat leidt er geregeld toe dat bepaalde websites onvindbaar zijn omdat het mapje favorieten nooit precies dezelfde sites bevat. De website del.ico.us biedt de mogelijkheid een online mapje favorieten, bookmarks in het Engels, te maken. Met een knop – die je nog wel eerst op alle werkstations te installeren – kun je dan met een klik naar alle favoriete sites.
15. Eten onderweg
Er is natuurlijk de beroemde gids van Michelin. Die ligt op kantoor waarschijnlijk niet voor het grijpen en dus is het handig, zeker als u en eetafspraak buiten Nederland heeft, naar de site van de bandenfabrikant te surfen. Met een Googlemaps-achtige toepassing is een goed restaurant in de buurt zo gevonden.
16. MBA op afstand
Geen zin om 's avonds weer in de auto te stappen op weg naar de businessschool? Een online-MBA opleiding is een tijdsbesparend alternatief. Wel alleen weggelegd voor mensen met een ijzeren discipline, want uit onderzoek blijkt dat de helft van de leerlingen bij online-onderwijs voortijdig afhaakt.
17. Hoe schrijf je…
Spelfouten leiden de aandacht af, of het nu in een brief, een mailtje of het ergste, in een sollicitatiebrief is. Niet speciaal voor managers, maar handig voor iedereen is het beruchte Groene Boekje op internet. Zelf geen tijd om te checken of iets goet of vout is gespeld? Tip dan uw secretaresse.
18. Op zoek naar een kantoor
Onder particuliere woningzoekers is Funda al jaren een hit, maar op de site van de NVM worden ook kantoor- en winkelpanden te huur of te koop aangeboden. Het is zelfs mogelijk om op de site te zoeken naar bouwgrond voor een nieuwe vestiging. Voorlopig alleen nog het aanbod van de NVM-makelaar.
19. Even een reis boeken
Veel bedrijven hebben nog een contract met een reisbureau dat hotels, huurauto's of vliegreizen voor ze boekt. Zonde van het geld, want wie het zelf via internet doet, is meestal stukken goedkoper uit. Een van de oudste en wereldwijd meest complete boekingssites is Expedia.
20. Leaseoffertes aanvragen
Voor we een fototoestel kopen, surfen we thuis urenlang naar vergelijkingssites als kelkoo.nl. Bedrijven vragen vaak slechts een twee of drie offertes aan voordat ze een beslissing nemen. Via een vergelijkingssite loopt u minder risico een fantastisch aanbod te missen. Met autoleasevergelijk vraagt u in één keer bij honderden leasemaatschappijen een offerte aan.
21. Officesoftware voor niets
Beu om voor elke nieuwe laptop of pc een nieuw softwarepakket aan te vragen? Google biedt een tekstverwerker een een spreadsheetprogramma gratis online aan. Grootste voordeel is echter dat u met de Googleaccount altijd bij de docmenten kunt. Het excuus 'vergeten te mailen' gaat niet langer op.
22. Waar las u dat ook al weer?
Lastig als u een keer iets gelezen heeft, maar zich niet meer kunt herinneren in welk boek. Via de boekzoekmachine van Google is hte mogelijk om gewoon vrij op tekst te zoeken. Boeken waar geen auteursrecht op berust (helaas weinig management titels) zijn vaak in hun geheel op de site te vinden. Dat bespaart het wachten op een pakketje of de gang naar de boekwinkel.
23. Non-verbaal managen
Of een sollicitant een mogelijke kandidaat is, is meestal binnen een paar seconden duidelijk. Non-verbale communicatie is vaak bepalend op het werk. De manager die de kunst van het waarnemen beheerst, heeft een flinke voorsprong op de sollicitant, klant of leverancier. Handige weetjes en testjes vindt u op lichaamstaal.nl
24. Kennis van over zee
Bijna alle managementtheorien hebben hun oorsprong in de Angelsakische wereld. Management Today, de grote Engelse broer van MT, heeft een uitstekende site. Tientallen artikelen zijn te lezen zonder dat er moet worden ingelogd, zoals het geval is bij de meeste toonaangevende zakenkranten.
25. Uw startpagina
We doen niet aan graag zelfbevlekking, maar om deze site kunnen we niet heen. Vooral omdat de site van Management Team geheel naar eigen inzicht is in te delen als een startpagina, met nieuws van al uw favoriete sites (mits ze een rss-feed hebben). Ook handig: MTEvents, met daarop een complete congresagenda, inclusief recensies van bezoekers.