De Tweede Kamer wil bedrijven met honderd werknemers of meer verplichten hun ondernemingsraad (OR) te informeren over beloningen aan de top. GroenLinks en het CDA kregen woensdag voor hun initiatief-wetsvoorstel steun van de hele Kamer, behalve van de VVD.
Eerder verzette ook D66 zich nog tegen het wetsvoorstel dat ruim twee jaar geleden is ingediend door het inmiddels overleden Kamerlid Harrewijn van GroenLinks. D66-Kamerlid Bakker zei de ‘Wet Harrewijn’ nu wel te steunen, omdat de beloningen aan de top ,,volstrekt uit de hand zijn gelopen”. Hij wees erop dat Nederlandse managers met hun salaris nu tot de topdrie van de wereld behoren.
Bakker: ,,Alleen in Japan en de Verenigde Staten wordt meer verdiend. Managers verdienen hier steeds meer, terwijl de economische prestaties naar beneden duikelen. Dit zijn onethische verhoudingen. Vooral in vergelijking met omringende landen als Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannie waar de salarissen 20 tot 30 procent lager liggen en het economisch beter gaat.”
D66, het CDA en de kleinere christelijke partijen waarschuwden wel dat informatie over salarissen van het topkader, bestuurders en toezichthouders van ondernemingen privacygevoelig kan zijn. CDA-Kamerlid Eski suggereerde een geheimhoudingsplicht, zodat een OR de informatie niet zomaar kan delen met bijvoorbeeld vakbondsbestuurders.
Het voorstel van GroenLinks en het CDA ging de PvdA weer niet ver genoeg. PvdA-Kamerlid Douma ziet liever dat alle bedrijven vanaf vijftig werknemers hun ondernemingsraad moeten informeren over de topinkomens. Dat is volgens hem logisch, omdat de wet dan geldt voor alle bedrijven waarvoor een OR verplicht is. Hierbij kreeg hij steun van D66.
Vorig jaar besloot het kabinet al ondernemingsraden informatierecht te geven. VVD-Kamerlid Van Egerschot noemde de verplichting tot informeren overbodig. Zij denkt dat de controle op topinkomens voldoende is geregeld in bedrijven. (PWnet/ANP)