Er komt wat ruimte in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. De langzittende iconische topmannen Harrie Noy van Arcadis en Floris Deckers van Van Lanschot vertrekken dit jaar.
Arcadis meldde maandag dat Noy meer tijd wil besteden aan andere, privé-, zaken. Deckers is tot de conclusie gekomen dat hij niet de man is om een hoognodige reorganisatie bij Van Lanschot in goede banen te leiden.
Noy architect Arcadis
Het vertrek van Noy was volstrekt onverwacht en tegen het zere been van analisten en beleggers. Zijn hele werkzame leven – 37(!) jaar – zat Noy bij Arcadis of de rechtsvoorgangers van het mondiaal opererende ingenieursbureau. De laatste twaalf jaar was hij bestuursvoorzitter. Noy geldt als de architect van het bedrijf. Onder zijn leiding groeide Arcadis fors en kwam het redelijk door de crisis heen. Dat kwam vooral door de strategische fusies en overnames in opkomende markten. Vooral Brazilië is belangrijk voor het bedrijf.
Zijn opvolger, Neil McArthur, is nu al verantwoordelijk voor de strategie in Azië en het Midden-Oosten en druk bezig met de integratie van het Britse projectmanagement en consultancy bedrijf EC Harris dat vorig jaar werd aangekocht. Ook dit bedrijf is weer een kraal aan de ketting met een sterke positie op de voor Arcadis steeds belangrijker wordende Aziatische markten. In die zin was deze overname er typisch eentje uit de school van Noy.
Deckers icoon financiële wereld
Het bewind van Deckers bij Van Lanschot werd de laatste jaren getekend door de financiële crisis, een diepe recessie, de eurocrisis en nu een nieuwe recessie. De grote winsten uit de jaren voor de crisis zijn vervaagd tot een verre herinnering. De bank gaat daarom de kosten terugdringen. Het personeelsbestand wordt met 10 tot 15 procent ingekrompen. Dit gebeurt deels door middel van natuurlijk verloop, maar deels ook via gedwongen ontslagen. 'Slecht of niet functionerende medewerkers' zullen de bank moeten verlaten.
Op de resultaten onder Deckers is het een en ander aan te merken, maar met zijn vertrek verliest de Nederlandse financiële wereld wel een van zijn meest flamboyante topmannen. Deckers was altijd goed voor gepeperde, prikkelende uitspraken. In 2009 was hij de eerste Nederlandse bankier die zijn excuses aanbood voor het ontstaan van de financiële crisis. Vorig jaar zei hij zich plaatsvervangend te schamen voor de aanpak van de politieke crisis.
Het plotselinge vertrek van Noy en Deckers laat zien dat het snel kan gaan aan de top. Zo staat er een succesvolle man aan het roer, zo is hij weg. Dat roept natuurlijk de vraag op 'who's next'?