Nieuwsoverzicht: 'Imtech vervalste jaarrekeningen', Twitter wil Instagram aftroeven en Apple Maps afgeraden in Australië.
Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief.
1. 'Imtech vervalste jaarrekeningen'
Recentelijk namen hedgefondsen Imtech onder vuur, nu lijkt het bedrijf juridische problemen te hebben. Het Gerechtshof in Leeuwarden zegt namelijk dat Imtech en KPMG zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte. René van der Bruggen, de ceo van Imtech, zou een jaarrekening van een dochterbedrijf hebben vervalst. KPMG zou het document daarop ten onrechte hebben goedgekeurd. De oorzaak ligt bij een conflict tussen Imtech en Henk Dijkman, de voormalig directeur van dochterbedrijf Ventilex. Dijkman zegt dat hij nog recht heeft op een winstuitkering, Imtech zegt dat het bedrijf verlies draaide in het bewuste jaar en dat er dus geen winst hoeft worden uitgekeerd. Als bewijs voert het een jaarrekening op die niet klopt, aldus het hof. Als gevolg hiervan wordt Van der Bruggen beschuldigd van valsheid in geschrifte. Dat kan hem in het ergste geval een boete van 78.000 euro of zeven jaar gevangenisstraf opleveren. Ondertussen heeft Imtech een melding gemaakt van koersmanipulatie bij toezichthouder AFM, het bedrijf denkt dat ABN Amro de beurskoers bewust heeft beinvloed met een analyserapport.
2. Internationale strijd om werkgelegenheid voorzien
De economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg denken er de komende jaren een strijd gaat ontstaan om bedrijven binnen eigen land te houden, zo schrijven ze in De Telegraaf. Volgens het economische duo zijn er in de afgelopen jaren arbeidsplaatsen verloren gegaan door het vertrek van bedrijven naar andere landen. "Dat betekent niet alleen een verzwakking van de structuur van onze economie, maar tevens een verlies aan hoogwaardige banen. Het kabinet Rutte II moet met dit risico rekening houden en in overleg met de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven bezien wat Nederland zou kunnen doen om deze belangrijke bedrijfsvestigingen voor ons land te behouden." Het tweetal pleit onder andere voor het in stand houden van het huidige fiscale vestigingsklimaat in Nederland.
3. Duitsland open voor banktoezicht vanuit Parijs (en iets met Italië)
Een blokje Europees nieuws dan maar. Te beginnen met de bankenunie. De te vormen banktoezichthouder mag vanuit Parijs gaan opereren. Tenminste. Duitsland heeft daar geen bezwaar tegen, zo schreef het Duitse tijdschrift Der Spiegel afgelopen weekend. Berlijn wil zo de Franse regering tegemoet komen bij de onderhandelingen over een Europese bankenunie. In Italië zijn ze met heel andere zaken bezig, daar besloot premier Mario Monti af te treden. Het land wacht nu af hoe de financiele markten vandaag gaan reageren op deze ontwikkeling. Monti kondigde zijn vertrek aan nadat hij steun was kwijtgeraakt voor bezuinigingsmaatregelen. Deze maatregelen waren bedoeld om het vertrouwen te herstellen dat Italië de schuldencrisis in de eurozone zou doorstaan. Nieuwe verkiezingen worden mogelijk in februari al gehouden.
4. Twitter wil Instagram aftroeven op fotogebied
Twitter zou van plan zijn een eigen fotofilter-tool te lanceren, om op die manier de foto-app Instagram een hak te zetten. De twee bedrijven zijn al langer om elkaar heen aan het cirkelen. Instagram is recentelijk van app ook naar web gegaan, terwijl Twitter de foto's van Instagram sinds een week niet meer optimaal laat zien op het eigen sociale netwerk. Volgens All Things D zou Twitter nog voor het einde van het jaar de mogelijkheid gaan bieden om binnen Twitter een vrolijk filtertje over gemaakte foto's te leggen. Daarmee zou het bedrijf de gebruiker binnen het eigen ecosysteem houden, in plaats van doorsturen naar een externe app – zoals Instagram, dat onderdeel is van Facebook. En, inderdaad, laat Facebook nou net de grootste concurrent zijn van Twitter. Underdog Google+ lanceerde vorige week ook al een eigen fotografie-app. Smile!
5. Google en Apple bieden samen op Kodak-patenten
De ene keer zijn het vijanden, de volgende keer zijn het vriendjes. De verhoudingen tussen Apple en Google als een soort oorlog zien, is dus onzin. Het is gewoon een strict zakelijke relatie, zo bleek ook afgelopen weekend toen Reuters bekend maakte dat Apple en Google samen zouden optrekken bij de bieding op oude Kodak-patenten. Het tech-duo heeft volgens het persbureau 500 miljoen dollar over voor de kostbare bezittingen van het failliette Kodak, terwijl ze eerder nog in twee aparte groepen zaten die interesse hadden. Alles is mogelijk in de strijd om patenten, zo kochten Microsoft, Apple en Research in Motion eerder samen patenten van Nortel en bleef Google als verliezer achter. Google en Apple willen de samenwerking niet bevestigen. Lees ook: Tim Cook over de veranderingen bij Apple.
6. 3 miljard subsidie voor opwekken groene energie
Bedrijven krijgen in 2013 3 miljard euro aan subsidie voor het opwekken van groene energie, 1,3 miljard euro meer dan dit jaar het geval is. Dat meldt het AD op basis van een brief die minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag naar de Tweede Kamer zou sturen. Het is een noodzakelijke zet om te zorgen dat Nederland zich aan klimaatafspraken houdt. De subsidie wordt betaald via een extra belasting op de stroomrekening. Bedrijven kunnen vanaf 1 april subsidie-aanvragen doen.
7. T-Mobile ziet Ziggo en Tele2 als nieuwe concurrenten
Volgens Claudia Nemat, lid van de raad van bestuur bij Deutsche Telekom, zijn Ziggo en Tele2 de nieuwe concurrenten op de Nederlandse markt. 'Nieuwe toetreders stoken de concurrentie op de verschillende markten op', zo zou ze volgens Emerce hebben gezegd. Het is onduidelijk of ze hiermee bevestigt dat deze twee bedrijven deelnemen aan de frequentieveiling die op dit moment achter gesloten deuren plaatsvindt.
8. Netflix-ceo in problemen om Facebook-post
Op 3 juli van dit jaar schreef Reed Hastings, de baas van de Amerikaanse filmstreamingdienst Netflix, op zijn Facebookpagina dat zijn bedrijf in juni 1 miljard uur aan video had afgespeeld voor gebruikers. Leuk nieuwtje, toch? Daar is niet iedereen het over eens. De Securities and Exchange Commission onderzoekt op dit moment of de melding geen belangrijke informatie was voor beleggers, en dus of Hastings het niet eerst aan hen had moeten voorleggen. Oeps. Het onderzoek draait om twee vragen: was het belangrijke info voor beleggers, en hadden de beleggers het ook via Hastings' Facebookpagina (die meer dan 200.000 leden heeft) kunnen lezen?
9. Getal van de dag: 23 procent
De koerswinst van Groupon kwam afgelopen vrijdag uit op 23 procent, na geruchten over een mogelijke overname. Het gaat niet zo goed met het kortingsbonnenbedrijf: sinds de beursgang eind 2011 verloor het meer dan 80 procent van zijn beurswaarde. Het bedrijf zal met weemoed terugdenken aan het overnamebod van 6 miljard dollar dat Google in het verleden deed.
10. De koffieautomaat: ga je naar Australie? Gebruik geen Apple Maps
Dikke auw: het gedoe rond de Maps-applicatie van Apple leek net voorbij, maar daar is Australie het niet mee eens. De politie in het gigantische land raadt mensen af om de kaarten-app van het bedrijf te gebruiken, omdat het levensgevaarlijke situaties kan opleveren. Al meerdere keren heeft de politie mensen moeten redden die verdwaald waren in het binnenland, als gevolg van slechte instructies die Apple Maps geeft. Zo komen toeristen die naar de stad Mildura willen in het nationale park Murray Sunset terecht, waar het 46 graden kan worden.
Nieuws inhalen? Lees de 10 van vorige week!
Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.