Stalken, omkoping, chantage en bedreiging. Niet bepaald ingrediënten voor een sollicitatiegesprek. Maar wanneer de wanhoop groeit, neemt ook de bereidheid om over lijken te gaan een vlucht.
Hoe meer mensen zonder werk zitten, hoe groter de onderlinge concurrentie. Alles uit de kast trekken om tijdens een sollicitatiegesprek te scoren klinkt dan niet zo gek. Uit onderzoek van IT Job Board blijkt dat IT-professionals wel heel ver willen gaan voor een baan, tot aan ongeoorfloofde praktijken toe. En dat geldt niet alleen voor IT-ers, ook (jonge) managers zijn op dit vlak niet bepaald onschuldig.
Volgens 55 procent van de IT-ers is het onacceptabel om "afwijkende" tactieken te hanteren om een baan te scoren. Dat betekent dat bijna de helft bereid is moreel verwerpelijke zaken te doen om werk te krijgen. In tijden van schaarste vervagen die grenzen echter snel en is een grotere groep hiertoe bereid.
Stalken & oplichterij
Dat sollicitanten zo min mogelijk concurrentie willen hebben is niet zo verwonderlijk. 70 Procent van de ondervraagde IT-ers geeft dan ook aan zijn of haar vrienden niet in te lichten over een vacature. Meer verontrustend is de 24 procent van de ondervraagden die zonder uitnodiging naar een bedrijf stapt en aangeeft pas te vertrekken als ze met de verantwoordelijke gesproken hebben. Daarnaast zegt 9 procent dat ze in staat zijn het bedrijf voortdurend telefonisch te stalken om op die manier uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. 37 Procent geeft aan de recruiter te zullen stalken via social netwerksites om op die manier op de radar te komen. En ook het leugentje om eigen bestwil is niet vreemd: 9 procent stuurt gerust een foto mee van een model voor een goede eerste indruk.
Omkoping & chantage
Om ervoor te zorgen dat ze uiteindelijk de baan ook echt krijgen, komen de IT professionals met zorgwekkende tactieken. 27 Procent zegt bereid te zijn de recruiter om te kopen en 11 procent probeert geheimen te achterhalen om als chantagemiddel in te zetten. Ook niet geheel onschuldig is de 30 procent die aangeeft desnoods bij de ingang te wachten om de andere kandidaten te vertellen dat de sollicitatiegesprekken niet doorgaan. 10 Procent zou zelfs laxeermiddel in de koffie van de andere kandidaat doen om zo voordeel te halen.
Een wit voetje halen
Voor een loonsverhoging of promotie ten koste van collega’s trekt de IT professional alles uit de kast. Niets lijkt hem dan nog vreemd. Tweederde van de ondervraagden overspoelt haar of zijn baas met complimentjes om in een goed daglicht te komen. Een kwart geeft daarnaast aan een probleem te veroorzaken zodat ze het zelf kunnen oplossen om hiermee een goede beurt te maken. 13 Procent heeft er geen problemen mee om een idee van collega’s te stelen en te doen alsof dat van henzelf is.
Over lijken gaan
Uit eerder onderzoek van MT blijkt dat ook jonge managers ver willen gaan voor een baan. Snel carriere maken lijkt van groot belang en daarvoor wil een kwart van de managers tot 40 jaar best over lijken gaan. Ze vinden het weliswaar niet netjes, maar vinden dat het wel moet kunnen. Wat dan geoorloofd is? Volgens een kwart is het prima om met andermans veren te strijken. Driekwart vindt slijmen bij de baas geoorloofd en eenvijfde heeft er geen problemen mee om daarbij naar onderen te schoppen. Driekwart van de managers heeft collega's, werknemers of kennissen die ver gaan om hogerop te komen. Het gaat daarbij vooral om zwartmaken, een intieme relatie met de baas en ellebogenwerk.
Lees meer:
- MT onderzoek: Jonge managers gaan over lijken
- Moreel verval jonge managers
- Succesvolle managers maken handen vuil
- Over lijken gaan om snel carriere te maken
Zie ook het boek "Get a job! Assertief en effectief solliciteren"