De 'muren' die Steve Jobs zo zorgvuldig had bewaakt, brak zijn opvolger Tim Cook af – opeens werd er bij Apple samengewerkt.
Het moet voor de medewerkers best even wennen zijn geweest. Van de visionair Steve Jobs naar de pragmatische Tim Cook. Alweer drie jaar geleden werd Cook de nieuwe ceo van Apple. En de laatste anderhalf jaar zien we steeds vaker wat dat betekent. Wat we nog niet zagen, zijn de gevolgen voor de organisatiestructuur bínnen Apple. Daar heeft de ceo nu iets meer openheid over gegeven tijdens een interview met Businessweek.
Zeer grote aanpassingen
Als je tussen de regels leest (en dat is regelmatig verstandig bij een interview met een Apple-topman), dan zie je dat Timothy D. Cook, zoals hij volledig heet, een aantal zeer grote aanpassingen in het bedrijf heeft doorgevoerd. Met als belangrijkste gevolg dat Apple-medewerkers van diverse afdelingen voor het eerst in jaren veel meer mét elkaar samenwerken.
Zelfstandig en gesloten
Voorheen, zo schrijft Businessweek, werkten afdelingen bij Apple zeer zelfstandig en afgesloten. De iPhone-afdeling hield zich bezig met met de iPhone en de Mac-afdeling met de Mac. Met het vertrek van Scott Forstall in het najaar van 2012 als vicepresident van iOS verandert er heel wat. Forstall is verantwoordelijk voor het falen van Apples kaartenapplicatie en de tegenvallende praat-assissent Siri, waardoor Cook besluit hem te ontslaan. Designgoeroe Jonathan Ive wordt verantwoordelijk voor het uiterlijk van iOS, OS X en blijft de baas op het design van alle hardwareproducten. Craigh Federighi krijgt de leiding over de softwarematige kant (functionaliteiten).
Meer kruisbestuiving
Dit zorgt ervoor dat er opeens veel meer kruisbestuiving ontstaat. En dat was precies de bedoeling van Cook, zo schrijft Businessweek.
Samenwerking kan door sommigen misschien beschouwd worden als 'optioneel', Cook beschouwt het als noodzakelijk. 'Het is belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant opstaan nu de grenzen tussen hardware, software en diensten vervagen of zelfs verdwijnen', aldus Cook (tegen Businessweek, red.). 'De enige manier waarop je dat kunt doen is door iedereen samen te laten werken. Zodat ze gefocust zijn op een 'goede ervaring' en niet op hun eigen eiland.'
Een voorbeeld van deze samenwerking is volgens Cook Continuity, een nieuwe functie die beschikbaar komt bij de lancering OS X Yosemite (deze software-update wordt in oktober verwacht). Met Continuity is het mogelijk om iets op de iPhone te beginnen (bijvoorbeeld een e-mail) en vervolgens op je Mac af te maken en andersom. Het moet de samenwerking tussen de apparaten beter maken. Iets wat volgens Cook niet gerealiseerd had kunnen worden als de teams afzonderlijk van elkaar hadden gewerkt.
Toch gesloten?
Maar Apple zou Apple niet zijn als er voor de buitenwereld weinig verandert. Nog altijd weet het de hype rond nieuwe producten tot in detail te beheersen (denk bijvoorbeeld aan de geslotenheid rond de komst van de Apple Watch en de iPhone 6 en 6 Plus). Tim Cook voert veel veranderingen door en lijkt Apple op een wellicht iets vriendelijker manier te besturen. Toch zal het waarschijnlijk nog lang één van de meest gesloten bedrijven ter wereld blijven.
Meer over Apple:
- iOS 8 gedownload? 6 tips om meer uit je iPhone en iPad te halen
- Apple wil je portemonnee vervangen, maar wil jij dat ook?