Hoe groter het bedrijf, hoe hoger het ziekteverzuim is. Bedrijven met meer dan honderd werknemers hadden in 2004 een verzuim van gemiddeld 5,3 procent. Bij kleinere bedrijven was dit 4 procent. Bedrijven met minder dan tien werknemers hadden 3 procent verzuim. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Ook per sector waren er significante verschillen meetbaar. Werknemers werkzaam in het Openbaar Bestuur verzuimden het meest met 5,9 procent. Op de tweede plaats staat de industrie met 5,9 procent. Mensen werkzaam in de gezondheidszorg verzuimen zelf gemiddeld 5,7 procent wegens ziekte.
CBS-onderzoeker Michiel Vergeer stelt in de Volkskrant dat hij vermoedt dat het ziekteverzuim samenhangt met de zwaarte van het werk maar ook met het meer voorkomen van vaste contracten. Het zou kunnen zijn dat werknemers met een vast contract zich makkelijker ziek melden. Het zou ook kunnen zijn dat tijdelijke werknemers evengoed ziek zijn maar dit minder voor de verantwoordelijkheid van de werkgever komt. De sector met de meeste tijdelijke krachten heeft het laagste ziekteverzuim: de horeca met 2,5 procent. Maar in de horeca zijn de werknemers ook gemiddeld jonger. Het blijft daarom moeilijk de cijfers te interpreteren.
In de CBS cijfers zijn zwangerschap en mensen die langer dan een jaar ziek zijn niet meegeteld omdat die in 2004 nog niet onder de verantwoordelijkheid van de werkgever vielen. In de cijfers over 2005 verwacht Vergeer dat het gemiddelde verzuim ‘enorm zal stijgen’ omdat langdurig verzuim zich dan in de cijfers zal aftekenen.
CBS: