Frankrijk is al jaren vakantiebestemming nummer 1 voor Nederlanders. Vier reistips die je niet in de Lonely Planet terugvindt.
Dit is aflevering 1 van een serie over het bedrijfsleven in populaire vakantiebestemmingen. Iedere werkdag bieden we je een korte reisgids over een bepaald land, met tips die nét even anders zijn.
Het grootste bedrijf van Frankrijk
Het grootste bedrijf van Frankrijk is gevestigd in – uiteraard – Parijs en heeft niets met kamperen, stokbrood + Paturain of de Tour de France te maken. Total, want daar gaat het hier over, zit in olie en ken je waarschijnlijk van de tankstations onder die naam. Het bedrijf is actief in meer dan 130 landen, heeft bijna 100.000 werknemers op de loonlijst staan en staat vijfde op de ranglijst van grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. In 2013 werd een omzet behaald van bijna 190 miljard euro. Ter vergelijking: Shell behaalde vorig jaar een omzet van 451 miljard dollar, dus is nog nét ietsje groter. Christophe de Margerie, die werd geboren in het plaatsje Mareuil-sur-Lay-Diss, is sinds 2010 ceo van Total.
Ook groot in Frankrijk: BNP Paribas en Sanofi
Het leukste bedrijf van Frankrijk
Een van de grootste uitdagers van het redelijk machtige Spotify heet Deezer, komt uit Parijs en bestaat ongeveer net zo lang als het Zweedse muziekstreamingbedrijf. Deezer werd in 2006 gestart – toen nog onder de naam Blogmusik – door Daniel Marhely en gelanceerd in 2007. In de eerste jaren groeide het bedrijf vooral in thuisland Frankrijk, maar sinds 2011 is het ook actief in Nederland. Tegenwoordig is de muziekdienst in 180 verschillende landen te gebruiken en heeft het 16 miljoen gebruikers, waarvan er 5 miljoen maandelijks betalen voor Deezer. Ter vergelijking: Spotify zegt wereldwijd meer dan 10 miljoen betalende gebruikers te hebben.
Ook leuk in Frankrijk: Free (van serie-ondernemer Xavier Niel) en vente-privee
Onze man/vrouw in Frankrijk
De bekendste Nederlander in Franse dienst is econoom en psychoanalyticus Manfred Kets de Vries, die al jaren als professor aan INSEAD in Fontaineblue werkt. Kets de Vries krijgt veel aanvragen van Nederlanders om mee te doen met zijn leiderschapsprogramma's, zo vertelde hij eerder in een interview met MT. 'Waarschijnlijk hebben zij meer interesse in management als vak. Bovendien spreken zij hun talen. Ik krijg weinig aanmeldingen uit Frankrijk en Italië. Hun ceo’s spreken hun talen niet goed. Ook is de machtsafstand in Nederland kleiner dan in Frankrijk. Feedback wordt er vaker gevraagd en gewaardeerd.'
Ook Nederlands in Frankrijk: Hans van Waayenburg is ceo van Sogeti
De Franse rondreis op de kaart:
In de volgende aflevering
Morgen gaan we op reis naar…