Na al het rumoer rond de opvolging van KPN-ceo Ad Scheepbouwer, komt er eindelijk rust in de tent. Eelco Blok, die nu aan de top staat van de internationale activiteiten van het telecombedrijf, volgt per 6 april 2011 Scheepbouwer op.
Met de keuze voor Blok, een man uit eigen gelederen, kiest KPN impliciet voor de voortzetting van het huidige beleid. Eelco Blok (53), een echt KPN-man, werkt al 27 jaar voor het bedrijf. Oud-collega’s stellen dat Scheepbouwer en Blok veel overeenkomsten hebben. Beiden zijn resultaatgericht en harde werkers. Warme persoonlijkheden zijn het echter niet, zo klinkt het in de media.
Hevige strijd
Hoewel Scheepbouwer eind 2009 al aangaf dat zijn voorkeur uitging naar een topman uit eigen stal, ontbrandde vervolgens een hevige machtsstrijd bij KPN. Scheepbouwer sprak van drie of vier interne kroonprinsen, maar volgens de laatste berichten in de media zouden twee buitenstaanders voorrang krijgen boven de eigen kandidaten. Deze twee, Niek Jan van Damme van Deutsche Telekom en Duco Sickinghe van het Belgische Telenet, ontkenden dit overigens.
De machtsstrijd voltrok zich intern, maar niet geheel achter gesloten deuren. Het Financieele Dagblad berichtte begin 2010 dat er sprake was van een agressieve haantjescultuur bij het telecombedrijf. Een voortdurende botsing van ideeën, ego's en managementstijlen, zonder enige sturing van bovenaf moest een sterke nieuwe KPN-topman grootbrengen. Van de vier interne kroonprinsen, sneuvelden er twee voortijdig. Deze twee KPN-bestuurders – Marcel Smits en Stan Miller – vertrokken eerder dit jaar als gevolg van onderlinge botsingen in de bestuursraad. 'Er gaan wel meer mensen weg bij dit bedrijf', zei Ad Scheepbouwer daarover in het FD. Het haperende opvolgingsproces zorgde er ook mede voor dat president-commissaris Ton Risseeuw uiteindelijk een stap terug deed ten faveure van Jos Streppel.
‘Mister KPN’
Voormalig ijshockeyer Eelco Blok heeft nu dus ook de laatste interne concurrent, Baptiest Coopmans, aan de kant zien schuiven. Nu moet Blok nog uit de schaduw komen van zijn voorganger; Scheepbouwer heeft in de markt een ijzersterk imago.
Toch wordt de nieuwe ceo niet voor niks al ‘Mister KPN’ genoemd. Hij kan bogen op zijn lange staat van dienst bij het telecomconcern. Blok is onder meer directeur geweest van de afdelingen Carrier Services, Corporate Networks en Operations Vaste Net, en operationeel directeur van de divisie Vast. In 2004 is hij kortstondig bestuurslid geweest, maar moest hij terugtreden nadat er onder zijn leiding illegale kortingen bleken verstrekt aan zakelijke klanten. In 2006 keerde hij echter terug als bestuurder.
'Tegen Blok kan niemand op'
Blok krijgt geen gemakkelijke opdracht mee. Hij zal een oplossing moeten vinden voor de dalende omzet in thuismarkt Nederland. Daarbij moet de aandacht voor de klant niet ondergesneeuwd raken op de sterk competitieve telecommarkt waar de klant koning is.
Aan de werklust en inzet van Blok zal het niet liggen. Uit het MT-artikel Mr. Operational Excellence Eelco Blok, in 2001 werd al duidelijk dat Blok eigenlijk altijd aan het werk is. Alleen niet als hij slaapt, vijf uurtjes per nacht. Als Blok om half acht op kantoor is, is hij laat.
KPN-collega Jan Kroon herinnerde zich een afspraak om zeven uur ’s ochtends. Hij reed naar Den Haag, wreef zich de slaap uit de ogen en zag verbaasd hoe Blok net afscheid van een vorige afspraak nam. “Ik heb wel eens met zijn gezin te doen,” zei Kroon. En wat zijn naaste medewerkers betreft: "Blok mag een fijne vent zijn, een ‘heerlijke baas’ zelfs, een beetje een frustrerend voorbeeld is het wel. Harder werken dan hij kan niet. Tegen Eelco Blok kan niemand op." Zo blijkt ook nu.
Kroonprinsen doen het goed
In het Nederlands bedrijfsleven staan nogal wat bestuurswissels op stapel. Oud-kroonprinsen doen het goed. Gerard Kleisterlee onthulde deze zomer dat 'voormalig' kroonprins Frans van Houten hem opvolgt, Ahold maakte eind september bekend dat de eerder al beoogd ceo Dick Boer, toch nog aan het roer komt te staan nu John Rishton onverwacht opstapt, Mecom 'stuurde' recent topman Joop Munsterman de laan uit en eerder dit jaar vertrok Ian Smith onverwacht bij Reed Elsevier. Maar wie gaat nou eigenlijk Jaap Blokker opvolgen? Meer achtergronden:
- Slagveld in Hollandse bestuurskamers
- Verloren zoon terug als Philps-ceo
- De vergane glorie van een Philips-kroonprins
- Roland Palmer opvolger Blokker?
- Ian Smith, de ceo van acht maanden
- Oei, oei, koningsdrama's
- Exportsucces: de Nederlandse manager
- Jan Bennink krijgt topfunctie bij Coca-Cola