Veel mensen vinden hun werk vervelend. Da's zonde, vindt Googles HR-goeroe Laszlo Bock. Volgende week is hij in Nederland.
Vaak is het helemaal niet nodig dat mensen hun werk zo vervelend vinden. Het kan beter, vindt Laszlo Bock, de chef human resources van Google. Bock weet waarover hij het heeft, want sinds hij in 2006 bij Google kwam is het bedrijf gegroeid van 3.000 naar 53.000 mensen. Dus wat Bock zegt over personeelsbeleid wordt serieus genomen.
De toekomst van werk
Onlangs verscheen Bocks boek De toekomst van werk en daarom sprak de Wall Street Journal met hem. Zijn missie om medewerkers meer ruimte te geven en meer eigen initiatief te laten ontplooien wordt ook door andere bedrijven opgepakt, zoals Wegman en Costco. Conservatievere bedrijven als Wal-Mart willen er juist niets van weten.
Minder hiërarchie
Bocks aanpak behelst transparantie, doelen stellen, regelmatig reviewen en minder hiërarchie. Maak mensen zelf meer verantwoordelijk en ze zullen zelf met oplossingen voor problemen komen. Zorg ook ervoor dat mensen makkelijker kritiek kunnen leveren op hun bazen, net zo als die bazen kritiek leveren op elkaar. Bij Google deed Bock dat door doelen te stellen, en mensen aan te moedigen om kritisch te zijn naar elkaar en even vaak naar hun leidinggevenden. Hij adviseert ook om mensen aan te nemen die slimmer zijn dan je zelf bent. Dat lijkt bedreigend, maar maakt de organisatie als geheel sterker. Bocks les: neem alleen mensen aan van wie je iets kunt leren.
People analytics
Om de juiste mensen te selecteren en een goed beeld van ze te krijgen, is Bock bijvoorbeeld groot voorstander van solliciteren in comité, dat wil zeggen, een sollicitant spreekt meerdere personen die allemaal een vergelijkbare reeks vragen stellen, zodat daar patronen uit gehaald kunnen worden, ofwel people analytics. Daarbij speelt ook mee wlke houding mensen ten opzichte van hun werk hebben. Eenderde van alle werkenden hanteert een zeer strikte scheiding tussen werk en privé. Dat kan komen doordat ze hun werk verschrikkelijk vinden en dan is het tijd om daar wat aan te doen.
Wel makkelijk
Regelmatig krijgt Bock voor de voeten geworpen dat het voor hem allemaal wel makkelijk is bij een jong en innovatief bedrijf met voldoende middelen. Maar het gaat hem niet om Google te promoten. Hij wil zijn manier van denken uitdragen en die kan wat hem betreft overal worden toegepast. Het gaat hem om het welzijn van werknemers, waar dan ook.
Diepe persoonlijke motivatie
Bocks betrokkenheid bij het gelukkig maken van werknemers en de organisaties waar ze werken komt voort uit een diepgaande persoonlijke motivatie. Zijn familie is afkomstig uit roemenië en is gevlucht voor het regime van de vroegere dictator Nicolae Ceausescu. 'Mijn familie heeft op het persoonlijk valk het ergste meegemaakt.', zegt Bock tegen de WSJ, en dat heeft erin geresulteerd dat op de campus van Google het eten gratis is en er heel weinig middle-managers rondlopen.
Bock komt naar Nederland. En u kunt erbij zijn
Meer weten over de ideeën van Laszlo Bock? Je kunt ze van hemzelf horen, want op 21 mei aanstaande is hij in Nederland voor een lezing, georganiseerd door het John Adams Institute. En MT-lezers krijgen korting. Kaarten bestellen kan hier op de ticketpagina van het John Adams Institute. Selecteer de avond met Laszlo Bock en vul de kortingscode in: SPROUTMT.