De gemeente Amsterdam komt in alle categorieën het beste naar voren. Philip Morris International en Unilever staan op nummer 2 en 3. De bedrijven worden gerangschikt in het onderzoek op basis van duizenden reviews die medewerkers achterlaten op de bedrijfspagina’s op online vacaturebank Indeed. De top 25 wordt samengesteld op basis van de categorieën management, arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, bedrijfscultuur en werk/privé-balans.
Voorwaarden
Sander Poos, managing director Benelux bij Indeed: ‘Ons onderzoek laat zien dat bedrijven in Nederland met name goed scoren op de balans tussen werk en privé en de bedrijfscultuur. Werknemers hechten er steeds meer waarde aan dat zij het op werk naar hun zin hebben en dat dit in balans is met hun privésituatie. Op deze manier kunnen werkgevers ook concurrentievoordeel behalen bij het aantrekken van talent. Ook een positieve bedrijfsomgeving en goed management zijn belangrijke factoren.’
Top 10
Opvallend is dat populaire namen zoals KPN, Shell, ING en KLM pas verderop in de lijst aan bod komen. De top 10 wordt namelijk verder gevuld met: VluchtelingenWerk Nederland (4), Rabobank (5), ASML (6), FrieslandCampina (7), AkzoNobel (8), KLM (9) en het ministerie van Veiligheid en Justitie (10).
Zweeds onderzoek
Uit recent Zweeds onderzoek blijkt ook dat de Nederlandse overheid populair is als werkgever. Dit onderzoek werd gedaan onder 23.000 Nederlandse studenten, waarbij de overheid in de categorieën recht, educatie en gezondheid de hoogste plek scoorde. Maar onder business-studenten werden Heineken, KLM en Google als top 3 aangewezen. Onder techstudenten was de top 3: Tesla, Google en Philips. Die laatste bedrijven komen in het onderzoek van Indeed niet eens voor in de top 25.
Nederland weer in top 5
Ondanks de verschillende resultaten, blijkt wel dat het Nederlandse bedrijfsleven het goed doet. Uit onderzoek van de Zwitserse businessschool IMD blijkt namelijk dat Nederland weer in de top 5 van meest concurrerende landen ter wereld staat, na een afwezigheid van 15 jaar. Die stijging ‘is te danken aan de sterke economische prestaties en de verbetering van de overheidsefficiëntie’, aldus IMD-econoom José Caballero in een toelichting aan het FD.