Computergames zouden de hersenen trainen in specifieke vaardigheden die een manager uitermate goed van pas komen. Management Team zet 6 geslaagde games voor u op een rijtje gezet.
De Amerikaanse media-expert Steven Johnson schrijft in zijn boek Everything Bad is Good For You over een opmerkelijke ontdekking: het IQ van de gemiddelde mens is de afgelopen vijftig jaar onophoudelijk toegenomen. Volgens Johnson is dit te danken aan het voortdurend complexer worden van de media om ons heen, waaronder internet en – met name – videogames.
Johnson stelt dat games onze hersenen trainen in bepaalde mentale vaardigheden, zoals boeken lezen ons oefent in het vertalen van abstracte symbolen naar klanken, beelden en ideeën. Games zouden ons helpen de vaardigheden ‘probing’ en ‘telescoping’ te trainen.
Probing is het systematisch onderzoeken van een nieuwe omgeving of situatie. Een duidelijk voorbeeld zien we in avonturenspellen, waarin de speler nieuwe gebieden betreedt en onmiddellijk kijkt welke personages, puzzels en geheimen er te vinden zijn. In het dagelijks leven past u deze vaardigheid toe als u op vakantie in een nieuwe stad aankomt, maar bijvoorbeeld ook als u uitzoekt hoe die nieuwe dvd-speler werkt.
Telescoping is – nog interessanter – een vaardigheid die leidinggevenden in het dagelijks leven continu aanwenden: het bijhouden van een mentale lijst met doelen en subdoelen, taken en subtaken, met ieder een continu wisselende prioriteit. Het is niet vreemd dat telescoping in geen ander speltype zo aanwezig is als in simulatiegames of, zoals ze ook wel worden genoemd, managementgames.
In dergelijke spellen ziet zo’n lijstje er (in beknopte vorm) als volgt uit: ik moet een pretpark winstgevend maken; ik moet zorgen dat er bezoekers komen; ik moet nieuwe attracties bouwen om het park aantrekkelijker te maken; ik moet een patatkraam neerzetten; er moet niet te veel (en niet te weinig) zout op de patat anders koopt niemand het.
Dit voorbeeld komt uit het spel ‘Rollercoaster Tycoon’. Daarin zijn op ieder willekeurig moment honderden, zo niet duizenden spelacties mogelijk. Zonder mentaal prioriteitenlijstje was het spel onspeelbaar geweest en, andersom bezien, hoe beter de speler is in telescoping, hoe groter zijn succes in het spel.
U kunt simulatiegames gerust zien als een kans om uw managementvaardigheden aan te scherpen, zonder dat u daarmee uw baan op het spel zet. Om te beginnen heeft Management Team zes geslaagde simulatiespellen voor de Windows-computer voor u op een rijtje gezet.
SimCity 4
De originele SimCity is een van de eerste simulatiegames. Het spel draait om het bouwen van een stad met een gezonde balans tussen industrie, kantoren en woningen. De speler moet ook denken aan zaken als elektriciteit en parken. In SimCity 4 is die formule onveranderd, maar het ziet er allemaal nog gelikter uit. Deel 4 is inmiddels twee jaar oud en tegen een lage prijs verkrijgbaar. (14,99 euro)
Rollercoaster Tycoon 3
In Rollercoaster Tycoon draait alles om het managen van een pretpark. De speler is vrij zijn lapje grond te vullen met achtbanen, waterattracties en meer. Bij aanvang krijgt hij een klein budget, maar al snel is het tijd voor return of investment en moet het park op eigen kracht draaien. Vanaf november is het derde deel verkrijgbaar; deel twee is nu al sterk afgeprijsd. (Rollercoaster Tycoon 15,99 euro, prijs deel 3 is nog niet bekend)
Football Manager 2006
In Football Manager neemt de speler letterlijk de rol aan van voetbalmanager. Hij moet nieuwe spelers aankopen, de jeugd opleiden, het team tactisch opstellen en zélfs het sportnieuws in de kranten volgen. Football Manager 2006 verschijnt dit najaar; voor wie niet kan wachten ligt aflevering 2005 nog steeds in de winkels. (Football Manager 2005 29,99 euro, Football Manager 2006 49,99 euro)
Railroad Tycoon 3
In Railroad Tycoon is de speler de baas van een spoorwegbedrijf. In de hoogtijdagen van de stoomlocomotief moet hij rails aanleggen, stations bouwen en treinen laten rijden, rekening houdend met de vraag of er wel mensen zijn die willen reizen tussen de plaatsen die hij verbindt. Railroad Tycoon 3 stamt uit 2003 en is voor een prikkie te vinden. (14,99 euro)
De Sims 2
Een managementgame in de privé-sfeer; dat is ongeveer het concept van De Sims, dat met die simpele formule vele miljoenen spelers bereikt. De speler bouwt een huis en richt het in met leuk behang en mooie meubels. De ‘sims’ die in zijn huis komen wonen moet hij tevreden houden door hun angsten en verlangens te managen; denk aan zorgen dat ze vrienden maken. (59,99 euro)
Age of Empires III
Age of Empires is een managementgame op reuzenschaal. Hier geeft de speler opdracht om klassieke steden uit de grond te trekken, wereldwonderen te bouwen en legers ten strijde te laten trekken. In dit deel draait het onder andere om de kolonisatie van Amerika. Age of Empires III wordt dit najaar uitgebracht. Het tweede deel is nog even speelbaar als altijd en kost bijna niets. (Age of Empires II 24,99 euro, prijs deel 3 is nog niet bekend).