Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Fonterra-ceo Theo Spierings zegt ‘sorry’ – wie is hij?

Fonterra-ceo Theo Spierings heeft 'sorry' gezegd voor de onrust rond de mogelijke besmetting van zuivelproducten. Wie is hij?

Fonterra heeft excuses aangeboden voor de 'onrust en stress' die is ontstaan nadat vorige week bekend werd dat de zuivelproducten van het bedrijf wellicht besmet zijn met botulisme. Theo Spierings, de Nederlandse ceo van het bedrijf, vloog naar China om de markt daar gerust te stellen, meldt NRC.

Het land is belangrijk voor zijn bedrijf: bijna negentig procent van China's totale import van melkpoeder – vorig jaar ter waarde van 1,9 miljard dollar – komt uit Nieuw-Zeeland. En het Nieuw-Zeelandse bedrijf Fonterra is in zijn eentje verantwoordelijk voor 30 procent van de (totale!) export uit het land. Daarnaast ligt de import van zuivelproducten in China gevoelig, door de affaires rond besmet melkpoeder. China heeft de import van babymelkpoeder uit Nieuw-Zeeland stilgelegd.

Dagelijks de nieuwsbrief van Management & Leiderschap ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

Spierings, de man van 12 miljard

Wie is toch die Nederlander aan de top bij Fonterra? Het is voor het eerst sinds tijden dat Theo Spierings terug te vinden is op de pagina's van de Nederlandse dagbladen. In het verleden begeleidde hij als interim-ceo de fusie die leidde tot FrieslandCampina, vervolgens verliet Spierings Nederland. In 2011 werd hij benoemd tot ceo van Fonterra. MT riep hem vorig jaar uit tot één van de 33 succesvolste Nederlandse bestuurders (check de volledige lijst) in het buitenland en doopte hem eerder dit jaar tot de man van 12 miljard.

Als een soort bondscoach

In een interview dat we in mei van dit jaar met Spierings hadden, vertelde hij zich bijna als de bondscoach van het Nederlands elftal te voelen in Nieuw-Zeeland. 'Iedereen kijkt mee, iedereen heeft een mening en iedereen weet het beter. Als het Europees Kampioenschap voetbal bezig is, is niets belangrijker voor Nederlanders. Voor Fonterra duurt zoiets alleen geen vier weken, maar gaat het altijd door.' Droogjes: ‘Dat geeft druk ja.’