Met wie doet u zaken? En welke partij wilt u bij uw collega-bestuurders aanbevelen? Meer dan 950 (top)managers geven antwoord op deze twee vragen en daarmee een hulpmiddel bij het bepalen met welke financiële dienstverlener u in zee gaat.
De ontwikkelingen op de financiële markten gaan snel en zijn zeker niet alleen maar positief te noemen. De crisis op de hypotheekmarkt in de Verenigde Staten, met als gevolg de perikelen op de kredietmarkten, baart zorgen. Het ziet ernaar uit dat ook Nederlandse bedrijven straks de rekening gepresenteerd krijgen voor het wanbetalen van handvol Amerikaanse huizenbezitters. Dat is logisch noch rechtvaardig, maar daar hebben de internationale financiële markten maling aan. Daarnaast staat de wereld nu aan de vooravond van een derde sprinkhanenplaag: de staatsfondsen. Hiervoor waarschuwen onder andere het IMF, de Oeso en zakenbank Morgan Stanley.
Uitverkoop
En dan veel bittere tranen dit jaar om de zogenoemde uitverkoop van het Nederlandse bedrijfsleven. Vooral in de overnamestrijd rond ABN Amro lopen de emoties hoog op, met smeekbedes richting Den Haag om ons ‘nationale erfgoed’ beter te beschermen. Het is natuurlijk ook niet niks, zo’n monsterovername, maar om ABN Amro nu toe nationaal erfgoed uit te roepen? Van de ruim honderdduizend werknemers werkt niet meer dan een kwart in Nederland. Slechts een vijfde van de winst over 2006 werd in Nederland gerealiseerd. Die winst werd bovendien grotendeels verdiend met hetzelfde spel waarin de bank nu zelf een pion is geworden; de zoektocht naar- en financiering van overnameprooien, voor eigen of andermans rekening. Toen de Italianen twee jaar geleden ABN Amro’s overname van Antonveneta probeerden te frustreren werd ze chauvinisme en provincialisme verweten. Nu het slagveld zich naar Nederland verplaatst, moeten er opeens beschermingswallen worden opgetrokken. Daarbij wordt voor het gemak even vergeten dat ABN-topman Rijkman Groenink en zijn vrienden van de exclusieve lobbyclub European Financial Services Roundtable in Brussel jarenlang de deuren hebben platgelopen om de kapitaalmarkten zo ver mogelijk open te gooien.
Vriendendienst
Allemaal ontwikkelingen die aantonen dat het zeer van belang is een goede en betrouwbare financiële partner te hebben. In die zin kunt u deze gids zien als een vriendendienst. De topmanagers die aan het onderzoek hebben meegedaan geven hun persoonlijke aanbeveling. Dat zijn 964 topmanagers die hun oordeel hebben gegeven over de dienstverlening van hun financiële partners. Zij hebben hun voorkeur uitgesproken voor in totaal 58 financiële instellingen. De topmanagers hebben deze bedrijven voorzien van in gezamenlijk 256 sterren (organisaties kunnen in meerdere sectoren worden genoemd, wat ook vaak gebeurt).
Uitmuntend
Boven aan de lijst staat ABN Amro met 21 sterren. De Nederlands-Belgische bankverzekeraar Fortis is net na ABN Amro geëindigd op de tweede plaats met twintig sterren. Rabobank staat op nummer drie met zestien sterren. ABN is een van de zes ondernemingen die het predikaat uitmuntend hebben veroverd: een beoordeling van drie sterren. Naast ABN zijn dat Bank Nederlandse Gemeenten, ING Bank, SNS Bank, het Spoorwegpensioenfonds en verzekeraar ZLM.
Geen controle
In totaal werden 51 bedrijven aanbevolen. Genoeg keus dus voor een eventueel nieuwe financiële partner. Dat de juiste keus van groot belang is, blijkt wel uit de overige conclusies van het onderzoek. 20 procent van de ondervraagde algemeen managers zegt geen controle en overzicht te hebben op de financiële gang van zaken van het bedrijf. Dat is een zorgwekkend hoog percentage. Van ondervraagde cfo’s heeft slechts 2 procent het gevoel geen overzicht te hebben. Gelukkig maar. Wel voelen de cfo’s zich miskend. Op de stelling of de rol van de chief financial officer wordt ondergewaardeerd, is van de cfo’s 29 procent het hier (helemaal) mee eens, tegen slechts 13 procent van de algemeen managers.
Cfo’s voelen zich beperkt door overregulering en controlemechanismen. Bijna 60 procent van de financieel managers zegt dat dit goed ondernemerschap in de weg staat. Ook hier is het verschil van mening met de ceo’s opmerkelijk: maar 43 procent van de algemeen leidinggevenden is hiermee eens.
De laatste stelling die we de managers voorlegden was of hoofdelijke aansprakelijkheid van de cfo voor een verdere professionalisering van de branche zou zorgen. Hiermee is 33 procent van de financieel leidinggevende het niet eens en slechts 11 procent van de ceo’s. Toch een opmerkelijk verschil van inzicht.
Verantwoording onderzoek
TNS Nipo heeft dit voorjaar onderzoek gedaan onder 458 ceo’s en 506 cfo’s. Deze managers hebben bedrijven aanbevolen in twaalf tevoren gedefinieerde sectoren. De respondenten gaven de door hen aanbevolen bedrijven een kwaliteitskeurmerk mee. Ze konden een, twee of drie sterren toekennen. Daarbij betekent één ster: Als u een financiële dienstverlener zoekt, is dit een goede partij. Twee sterren: Zelfs als u tevreden bent met uw huidige financiële partner, is deze uitstekende partij waarschijnlijk een breuk waard. Drie sterren: Twijfel niet, huur deze uitmuntende partij nú in.
De ondervraagde managers hebben in totaal 58 bedrijven genomineerd en deze ondernemingen kregen gezamenlijk 256 sterren toebedeeld. Deze aanbevelingen werden gedaan op basis van persoonlijke ervaringen. De managers zijn geselecteerd uit TNS Nipo’s vaste panel TNS NIPObase. De geselecteerde respondenten hebben minimaal een opleiding op hbo of universitair niveau. TNS Nipo heeft een spreiding aangebracht in de bedrijfssectoren waarin de ondervraagde managers werkzaam zijn.